7 Titik Refleksologi Kaki dan Kebaikannya untuk badan

“Refleksologi kaki adalah salah satu rawatan tradisional yang dipercayai dapat meningkatkan kecergasan dan kesihatan fizikal. Terdapat beberapa titik refleksologi kaki yang dapat diurut dengan lembut sehingga manfaatnya dapat dirasakan pada tubuh, seperti antara jari kaki, jari kaki, tumit kaki, sisi kaki di atas tumit, ke depan dan belakang pergelangan kaki. "

, Jakarta - Ketika badan terasa sakit dan kaki merasa tidak selesa, refleksologi kaki adalah salah satu cara yang sering dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Refleksologi kaki adalah ubat tradisional Cina yang dianggap dapat meningkatkan kecergasan dan kesihatan dengan mengurut beberapa titik penting pada kaki.

Biasanya, refleksologi kaki dilakukan oleh ahli terapi yang berpengalaman sehingga faedahnya semakin terasa. Anda harus mengetahui beberapa titik refleksologi kaki untuk mengatasi keluhan kesihatan yang anda rasakan. Ayuh, lihat ulasan dalam artikel ini!

Baca juga: Terapi Urut Refleksologi Tisu Neural di telapak kaki

Refleksologi kaki dan faedahnya untuk badan

Refleksologi adalah rawatan tradisional yang dilakukan dengan menggunakan urutan lembut pada titik-titik tertentu di beberapa bahagian badan, seperti telinga, punggung, dan kaki. Teknik refleksologi hampir serupa dengan teknik akupunktur dan akupresur. Atas sebab ini, ubat tradisional ini sangat diminati oleh banyak orang.

Refleksologi kaki adalah salah satu cara yang paling biasa bagi orang untuk menangani pelbagai keluhan kesihatan yang mereka alami, dari keletihan, sakit hingga kaki yang tidak selesa. Menurut Dr. Dustin Martinez, ahli kiropraktor di Los Angeles, refleksologi kaki dapat meningkatkan kualiti hidup seseorang dengan menurunkan tahap tekanan.

Tindakan ini tidak boleh dilakukan secara bebas, pastikan anda melakukan refleksologi kaki dengan ahli terapi yang memahami ubat tradisional ini dengan baik. Berikut adalah beberapa titik refleksologi kaki yang boleh dilakukan dan faedahnya untuk tubuh, iaitu:

  1. Antara jari kaki

Kawasan di antara jari kaki adalah salah satu titik refleksologi kaki yang paling biasa. Refleksologi kaki yang dilakukan di bahagian ini dapat membantu anda menjaga kesihatan kawasan dada, paru-paru, dan punggung.

  1. Jari kaki

Jari kaki adalah bahagian titik refleksologi kaki yang tidak boleh dilewatkan. Dengan mengurut jari kaki dengan lembut, anda dapat menghilangkan rasa sakit dan rasa tidak selesa di kawasan betis. Selain itu, melakukan urutan pada jari kaki dapat meningkatkan kelenturan kaki untuk bergerak.

Caranya, setelah setiap jari kaki diurut, pegang seluruh jari kaki dan lakukan gerakan bulat perlahan. Pergerakan ini boleh diulang untuk kaki yang lain.

Baca juga: 6 Faedah Refleksologi untuk Kesihatan

  1. Tumit

Refleksologi kaki pada tumit menjadikan kesakitan di kawasan betis dapat diatasi dengan baik. Selain itu, urut pada tumit menjadikan kaki menjadi lebih relaks.

Biasanya, ahli terapi akan memberi tumpuan pada titik refleks kaki dengan menekan bahagian tumit dengan ibu jari. Kemudian, tangan yang lain akan mengurut perlahan-lahan seluruh kaki.

  1. Sebelah kaki di atas tumit

Bahagian kaki di atas tumit menjadi titik refleksi yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan pinggul.

  1. Kaki

Sekiranya anda tiba-tiba mengalami sakit kepala, selain berehat dan minum ubat, anda boleh melakukan refleksologi kaki dan melakukan urutan lembut dan tekanan pada jari kaki.

Pada ketika ini dianggap berkesan untuk mengatasi sakit kepala. Selain itu, refleksologi di kawasan ini juga berkesan untuk mengatasi keadaan tegang dan kekejangan pada kaki.

  1. Kaki Belakang Atas

Melakukan refleksologi kaki di bahagian ini menjadikan anda berasa lebih selesa dan santai.

  1. Pergelangan Belakang

Titik refleks di bahagian belakang pergelangan kaki membantu anda mengurangkan tekanan pada tendon Achilles. Tendon Achilles adalah tendon atau tendon yang menghubungkan otot betis ke tumit.

Itulah beberapa titik refleksologi kaki yang boleh anda lakukan dan rasakan faedahnya. Tidak ada salahnya melakukan refleksologi kaki secara berkala untuk mendapatkan faedah yang lebih baik. Refleksologi kaki umumnya diketahui dapat membantu anda meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan tekanan, dan mengatur emosi dengan lebih baik.

Baca juga: Fasciitis Plantar Boleh Diubati Dengan Urutan?

Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor anda sebelum merenungkan sejarah perubatan anda. Ini dilakukan supaya tidak ada kesan sampingan yang dirasakan setelah melakukan refleksologi kaki. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Refleksologi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Carta Refleksologi Kaki: Titik, Cara, Faedah, dan Risiko.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Teknik dan Faedah Urutan Kaki.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found