Cara Memilih Ubat Tekak Yang Betul Berdasarkan Sebabnya

, Jakarta - Sakit tekak adalah masalah kesihatan yang biasa dialami oleh banyak orang. Walaupun biasanya tidak berbahaya, radang tekak boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa.

Itulah sebabnya mengapa banyak orang sering mencuba menghilangkan gejala radang tekak yang menjengkelkan dengan mengambil ubat. Walau bagaimanapun, memilih ubat sakit tekak tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda disarankan untuk memilih ubat yang sesuai untuk penyebab sakit tekak, sehingga ubat tersebut dapat berfungsi dengan tepat dan berkesan dalam menyembuhkan masalah kesihatan.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara radang amandel dan sakit tekak

Apa yang Menyebabkan Sakit Tekak?

Sakit tekak boleh disebabkan oleh banyak perkara, tetapi penyebab yang paling biasa adalah jangkitan virus dan bakteria.

Jangkitan virus yang paling kerap menyebabkan sakit tekak adalah virus yang menyebabkan selsema dan selesema. Namun, sakit tekak juga boleh disebabkan oleh pelbagai virus lain, seperti virus yang menyebabkan campak, cacar air, dan juga virus korona.

Manakala jangkitan bakteria yang paling kerap menyebabkan radang tekak adalah bakteria Streptococcus pyogenes atau juga disebut streptokokus kumpulan A. Bakteria ini menular dan boleh menyebar melalui percikan air liur ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin, atau dengan berkongsi peralatan makan.

Selain itu, sakit tekak juga boleh disebabkan oleh perkara berikut:

 • Alahan. Alergi terhadap bulu binatang peliharaan, jamur, debu, dan debunga boleh mencetuskan kerengsaan dan sakit tekak
 • Kekeringan. Udara dalaman yang kering boleh membuat tekak anda terasa gatal dan serak.
 • Merengsa. Pencemaran di dalam dan di luar rumah, seperti asap rokok atau bahan kimia juga boleh menyebabkan sakit tekak.
 • Penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Peningkatan asid perut kembali ke kerongkongan dalam kes GERD boleh merengsakan tekak dan membuatnya meradang.
 • Jangkitan HIV. Sakit tekak dan selesema lain kadang-kadang muncul sebagai gejala awal HIV.
 • Tumor tekak. Sakit tekak juga boleh menjadi tanda tumor tekak.

Baca juga: Bukan sekadar Menelan Sakit, Ini adalah Gejala Sakit Tenggorokan

Cara Memilih Ubat Sakit Tenggorokan Mengikut Sebabnya

Ubat sakit tekak yang ada berguna untuk menyembuhkan sakit tekak dan melegakan simptomnya.

Inilah cara memilih ubat sakit tekak berdasarkan penyebabnya:

1. Antibiotik

Rawatan utama untuk radang tekak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria adalah antibiotik. Doktor anda kemungkinan besar akan menetapkan antibiotik oral jika anda atau anak anda didiagnosis mengalami radang tekak kerana jangkitan bakteria strep A.

Antibiotik yang diambil secepat mungkin, iaitu dalam waktu 48 jam setelah munculnya gejala, efektif untuk mempercepat penyembuhan, mengurangkan keparahan gejala, dan mencegah komplikasi atau kemungkinan jangkitan ditularkan kepada orang lain. Biasanya, anda atau anak anda akan berasa lebih baik setelah satu atau dua hari menerima rawatan. Walau bagaimanapun, jika ia tidak menjadi lebih baik dalam masa.

Anda atau anak kecil anda juga perlu mengambil antibiotik sehingga kehabisan ubat mengikut preskripsi doktor, walaupun gejala sudah hilang. Sekiranya anda tidak mengambil antibiotik seperti yang diarahkan, ini boleh menyebabkan jangkitan menjadi lebih teruk atau merebak ke bahagian lain badan.

2. Rehat dan Penjagaan Rumah

Sementara itu, sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan virus dapat sembuh dengan sendirinya dalam masa sekitar seminggu tanpa memerlukan rawatan.

Anda atau anak kecil anda yang mengalami radang tenggorokan disyorkan untuk banyak berehat agar cepat sembuh. Selain itu, beberapa rawatan di rumah berikut juga dapat dilakukan untuk melegakan gejala radang tekak yang menjengkelkan:

 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi dan melegakan tekak yang kering dan gatal.
 • Makan makanan dan minuman yang selesa, seperti sup suam, teh dengan madu, atau es loli.
 • Berkumur dengan air garam.
 • Gunakan pelembap dalaman.
 • Makan lozenges atau lozenges.
 • Bersihkan rumah dari sebarang pencemaran atau perengsa yang boleh menyebabkan kerengsaan tekak.

3. Ubat penahan sakit

Berikut ini adalah pilihan penghilang rasa sakit yang dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan demam akibat sakit tekak:

 • Acetaminophen.
 • Ibuprofen.
 • Aspirin

Namun, ingat, jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak dan remaja, kerana boleh menyebabkan keadaan serius, iaitu sindrom Reye.

4. Ubat Asid Perut

Mengambil ubat asid perut dapat melegakan sakit tekak yang disebabkan oleh GERD. Beberapa pilihan untuk ubat asid perut, termasuk:

 • Antasid, untuk meneutralkan perut.
 • Penyekat H2 untuk mengurangkan pengeluaran asid perut.
 • Inhibitor Pam Proton (PPI) untuk menyekat pengeluaran asid.

Itulah pilihan ubat sakit tekak berdasarkan penyebabnya. Sekiranya sakit tekak anda adalah gejala keadaan serius, seperti jangkitan HIV atau tumor tekak, doktor anda boleh memberikan rawatan perubatan khusus mengikut diagnosis.

Baca juga: Cara Semula jadi untuk Meringankan Gejala Sakit Tenggorokan

Untuk lebih praktikal, anda boleh membeli ubat yang anda perlukan melalui aplikasi . Cukup buat pesanan anda dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sore tekak.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Tenggorokan Petang 101: Gejala, Punca, dan Rawatan

Recent Posts