Ketahui Perbezaan antara Asid Perut dan Gastritis

, Jakarta - Refluks asid dan bisul, walaupun mereka mempunyai gejala yang sama, adalah dua keadaan yang berbeza. Penyakit refluks asid adalah keadaan apabila asid yang dihasilkan oleh perut naik ke kerongkongan dan menyebabkan ketidakselesaan seperti sakit dada hingga pedih ulu hati.

Ulser itu sendiri adalah ketika jumlah lapisan lendir tebal yang melindungi perut berkurang, sehingga asid pencernaan memakan tisu yang melapisi perut. Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi teruk tanpa rawatan yang betul.

Penyakit Ulser vs Asid Perut

Pedih ulu hati berlaku apabila lapisan perut cedera dan keadaan ini boleh diperburuk oleh asid perut. Jadi, anda boleh mengatakan penyebab utamanya bukan asid perut. Keadaannya berbeza dengan penyakit asid perut yang disebabkan oleh asid perut itu sendiri. Apabila asid perut meninggalkan perut dan memasuki esofagus.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

Telah dinyatakan sebelumnya bahawa kedua-dua keadaan ini mempunyai gejala yang sama, tetapi terdapat perbezaan yang signifikan. Ulser sering disertai dengan gejala seperti:

  1. Sensasi terbakar di usus, di kawasan antara pusar dan tulang dada.
  2. Kesakitan atau ketidakselesaan dua hingga tiga jam selepas makan.
  3. Kesakitan yang membangunkan anda pada waktu malam.
  4. Kesakitan yang dikurangkan setelah makan, minum, atau mengambil ubat ulser.
  5. Darah di dalam najis atau muntah.

Penyakit refluks asid biasanya dicirikan oleh rasa masam di bahagian belakang mulut, batuk kering, sakit tekak, kesukaran menelan, gejala seperti asma, pedih ulu hati yang meningkat sebagai tindak balas kepada beberapa makanan "pencetus", dan gejala yang bertambah buruk ketika anda berbohong turun atau membongkok.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih jelas mengenai perbezaan antara asid perut dan penyakit ulser, hubungi sahaja . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Sebaiknya anda mengetahui sama ada anda mempunyai asid perut atau bisul, berjumpa doktor. Umumnya, apabila terdapat kecurigaan ulser, anda akan disyorkan untuk melakukan endoskopi.

Baca juga: Anak Kecil Anda Mengalami Gastritis, Inilah Yang Boleh Dilakukan Ibu Bapa

Sekiranya kecurigaan lebih cenderung kepada refluks asid, doktor anda akan melakukan ujian terapeutik yang melibatkan pengambilan ubat penurun asid untuk melihat apakah ia mengawal gejala anda.

Bergantung pada seberapa teruk gejala anda, doktor anda juga akan melakukan ujian tambahan, seperti:

Ujian darah

Ini akan menunjukkan sama ada anda telah terdedah H. pylori.

Kajian Barium

Melalui ujian ini, pakar radiologi akan mengambil sinar-X esofagus, perut, dan usus anda untuk mengetahui sama ada anda mengalami ulser atau masalah struktur seperti halangan yang menyebabkan gejala anda.

endoskop

Ujian ini dilakukan semasa anda berada dalam keadaan penenang di mana doktor akan memasukkan tiub nipis dan fleksibel dengan kamera ke kerongkong anda untuk melihat bahagian dalam esofagus dan perut anda. Kamera membolehkan doktor melihat bisul atau masalah lain, seperti tisu parut di kerongkongan yang mungkin disebabkan oleh asid perut. Diagnosis yang tepat akan membantu anda menentukan langkah rawatan yang tepat.

Tidak dapat dinafikan bahawa gaya hidup dapat melegakan gejala jika anda menghidap penyakit perut atau ulser. Makanan beralkohol dan pedas dapat melambatkan proses penyembuhan. Sebenarnya, tekanan juga boleh mempengaruhi proses penyembuhan kedua penyakit ini.

Rujukan:

Seharian Diakses pada 2019. Adakah Ulser atau GERD?

Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Ulser Perut dan Apa yang Boleh Anda Lakukan Mengenai Mereka.

WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apakah Penyakit Refluks Asid?

Recent Posts