5 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

, Jakarta - Melihat makanan ringan di pinggir jalan kelihatan menggoda, bukan? Tetapi, anda harus berfikir semula sekiranya anda ingin membelinya. Sebabnya, sering mengunyah secara cuai di tempat yang kurang bersih atau memakan makanan yang tercemar bakteria boleh menyebabkan cirit-birit.

Cirit-birit juga boleh membawa maut sekiranya penghidapnya mengalami dehidrasi kerana kehilangan cairan yang terlalu banyak di dalam badan. Cirit-birit mesti dirawat secepat mungkin. Anda mesti mengetahui jenis ubat, minuman dan makanan yang selamat dimakan ketika mengalami cirit-birit. Untuk itu, anda perlu mengetahui cara yang betul untuk mengatasi cirit-birit berikut.

Baca juga: Ini adalah jenis cirit-birit yang menjadikan anda najis kering dan longgar

1. Ambil Ubat Antidiarrheal

Rawatan pertama yang boleh dilakukan adalah menggunakan attapulgit dan pektin atau norit (arang aktif). Langkah seterusnya boleh dilakukan dengan memakan loperamide yang berfungsi dengan melambatkan aktiviti usus besar, agar makanan dapat ditahan di usus lebih lama.

2. Minum ORS

ORS adalah minuman yang sering disyorkan untuk merawat cirit-birit. Pergerakan usus yang kerap semasa cirit-birit boleh menyebabkan dehidrasi penghidap. Nah, ORS berfungsi untuk menggantikan garam dan cecair yang hilang di dalam tinja. Minum larutan ini sedikit demi sedikit. Setelah mengambil 2-3 sips, berhenti sebentar untuk memberi peluang kepada ORS untuk diserap oleh usus terlebih dahulu.

Untuk membuat penyelesaian ORS, anda perlu mencampurkan gula dan garam dengan air suam. Sekiranya anda ingin menjadi lebih praktikal, ORS kini banyak terdapat dalam bentuk bungkusan yang boleh diseduh secara langsung. Untuk menjadikannya lebih praktikal dan bebas dari masalah, anda juga boleh membeli ORS atau ubat lain melalui aplikasi kamu tahu! Kekal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara cirit-birit dan muntah

3. Air Elektrolit

Elektrolit adalah mineral bermuatan elektrik yang terdapat dalam peluh, air kencing, dan cecair badan yang lain. Apabila seseorang mengalami cirit-birit, tahap elektrolit dalam badan secara automatik menurun, jadi orang yang mengalami cirit-birit cenderung mengalami dehidrasi. Nah, untuk menggantikan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit, anda boleh minum air elektrolit yang dijual di mana-mana sahaja.

4. Makan Makanan Probiotik

Kadang-kadang, cirit-birit boleh berlaku akibat ketidakseimbangan bakteria dalam usus. Oleh itu, pengambilan makanan probiotik atau bakteria baik, seperti yogurt, dapat membantu menghentikan cirit-birit. Dipetik dari Garis Kesihatan, probiotik membantu mengatasi ketidakseimbangan bakteria dengan menyediakan bakteria baik dalam jumlah besar. Probiotik juga dapat meningkatkan fungsi usus yang normal, sehingga memendekkan tempoh cirit-birit.

5. Diet BRAT

BRAT bermaksud pisang (pisang), nasi (beras), sos epal (sos epal), dan roti bakar (roti Bakar). Makanan ini dianggap berkesan untuk menghilangkan cirit-birit kerana sifat makanan yang hambar dan rendahnya serat makanan ini.

Kesihatan Setiap Hari juga menasihati orang yang mengalami cirit-birit untuk tidak makan terlalu banyak, makan makanan goreng, makan produk tenusu dan makan buah atau sayur-sayuran yang mencetuskan gas. Semua makanan ini boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

Baca juga: Apa yang anda boleh dan tidak boleh makan ketika anda mengalami cirit-birit

Sekiranya cirit-birit masih tidak berhenti dalam beberapa hari selepas mengambil ubat, segera berjumpa doktor. Sebelum berkunjung ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Kaedah Menghilangkan Cirit-birit Dengan Cepat.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Dos dan Larangan Cirit-Birit untuk Melegakan Pantas.

Recent Posts