4 Gejala Ini Anda Mempunyai Sifilis

, Jakarta - Salah satu risiko yang akan anda terima jika anda sering menukar pasangan dan sering melakukan hubungan intim yang tidak sihat adalah penyakit kelamin. Keadaan ini pasti memalukan. Namun, anda tidak boleh memikirkannya.

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda penyakit kelamin menyerang anda, cara yang paling tepat adalah berjumpa doktor dengan segera. Berikut ini akan membincangkan salah satu penyakit kelamin, iaitu sifilis.

Sifilis adalah penyakit yang juga dikenali sebagai jangkitan kelamin (STI) dan paling sering disebarkan dengan melakukan hubungan seks dengan seseorang yang sudah dijangkiti penyakit ini. Namun, penyakit ini juga dapat menyerang seseorang melalui cairan tubuh pesakit, iaitu darah. Oleh itu, penyakit ini juga boleh merebak kerana penggunaan jarum yang tidak disterilkan seperti penggunaan dadah, tatu, dan menindik . Bahayanya lagi, penyakit ini juga boleh menular oleh ibu kepada bayi di dalam kandungan.

Baca juga: Hati-hati dengan 5 penyakit kelamin yang sering menyerang wanita ini

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, cara yang paling berkesan adalah dengan segera mendapatkan bantuan perubatan apabila gejala sifilis muncul. Gejala sifilis dapat dilihat beberapa minggu setelah bakteria treponema pallidum memasuki badan. Nah, ini adalah gejala yang akan muncul pada sifilis:

  1. Fasa Utama - Pada peringkat ini, gejala yang akan timbul adalah luka pada alat kelamin dan di sekitar mulut. Kemunculan luka berbentuk gigitan serangga yang tidak menyakitkan dan berlangsung selama 1 hingga 2 bulan. Pada tahap ini juga, penularan akan sangat mudah berlaku kerana hubungan intim.

Akhirnya, luka ini akan sembuh tanpa meninggalkan parut. Walaupun luka telah sembuh, itu tidak bermakna sifilis juga hilang. Orang dengan keadaan ini masih boleh menyebarkan sifilis kepada orang lain dalam keadaan ini. Luka juga boleh berlaku di bahagian lain badan selain alat kelamin.

  1. Fasa Menengah r - Tahap ini berlaku sekitar 1 hingga 6 bulan (rata-rata sekitar 6 hingga 8 minggu) selepas jangkitan pertama. Pasti akan ada beberapa gejala yang berbeza pada tahap kedua ini. Ruam merah boleh muncul tanpa gatal di bahagian tertentu, seperti telapak tangan dan kaki, atau kawasan lembap seperti skrotum dan bibir vagina.

Gejala lain termasuk demam, kelenjar getah bening yang membesar, sakit tekak, sakit kepala, penurunan berat badan, keguguran rambut, dan sakit otot. Perlu juga diperhatikan bahawa gejala dan tanda jangkitan kedua sifilis ini akan hilang dengan sendirinya. Namun, itu tidak bermakna penyakit ini akan hilang sepenuhnya di dalam badan anda. Kerana, jangkitan akan berlanjutan hingga tahap pendam.

  1. Fasa Pendam - Sekiranya rawatan masih belum lengkap atau tidak dilakukan, ia akan memasuki tahap pendam ini. Ini adalah tahap selepas seseorang dijangkiti dan ruam di peringkat sekunder hilang. Pesakit tidak akan merasakan sebarang gejala untuk beberapa waktu (tahap pendam). Gejala boleh bertahan hingga setahun atau bahkan 5-20 tahun.

Diagnosis tepat pada tahap ini hanya dapat dibuat melalui ujian darah, pengalaman seseorang, atau kelahiran anak dengan sifilis kongenital. Penularan akan berlaku pada peringkat awal tempoh ini atau juga pada tahap pendam ini, jika tidak ada gejala lain.

  1. Fasa Tersier - Sekiranya tidak dirawat, tahap akhir ini mungkin muncul seawal 1 tahun. Selain itu, tahap ini juga dapat muncul setiap saat dalam hidup. Tahap ini adalah tahap yang paling menular.

Pesakit akan mengalami gangguan serius pada saluran darah dan jantung. Dia juga akan mengalami gangguan mental, kebutaan, masalah sistem saraf, dan juga kematian. Kemungkinan komplikasi termasuk gummata (luka besar di dalam badan atau kulit), sifilis kardiovaskular (yang mempengaruhi jantung dan saluran darah), dan neurosifilis (yang mempengaruhi sistem saraf).

Baca juga: Ketuat Genital, Ketahui Sebabnya

Itulah gejala yang menunjukkan anda menghidap sifilis. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sifilis atau pertanyaan mengenai penyakit kelamin yang lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Recent Posts