Mula kendur? Mengintip Cara Menutup Miss V

, Jakarta - Ibu yang telah melahirkan biasanya kurang bersemangat untuk melakukan hubungan seks dengan suami mereka, kerana Miss V atau faraj yang longgar. Terutama bagi ibu yang memilih untuk melahirkan secara normal. Tetapi jangan berputus asa, lihat cara berikut untuk menutup kembali vagina untuk meningkatkan keyakinan diri ibu semasa tidur.

Penghantaran biasa atau kelahiran faraj boleh menjadikan faraj ibu menjadi lebih longgar dari sebelumnya. Ini kerana otot pelvis dan vagina ibu meregang ketika mendorong bayi keluar, sehingga faraj menjadi longgar.

Baca juga: Wanita Harus Tahu, Ini 6 Tanda Miss V yang Sihat

Faraj yang longgar dapat mengurangkan kepuasan dalam hubungan seks kerana sensasi geseran yang menyenangkan dapat dikurangkan. Ibu akan menjadi tidak selamat dan sukar untuk mencapai orgasme semasa tidur.

Menurut Keith McNiven, pengarah Right Path Fitness mendedahkan terdapat beberapa latihan sederhana untuk menguatkan otot-otot pelvis yang membantu ibu mengembalikan ukuran faraj. Ini tentunya dapat meningkatkan keakraban antara ibu dan pasangan.

Untuk itu, lakukan beberapa latihan sederhana ini untuk menutup semula faraj, iaitu:

1. Latihan Kegel

Latihan Kegel adalah salah satu latihan sederhana yang boleh dilakukan untuk menutup kembali ukuran vagina. Otot pelvis adalah salah satu otot yang berkaitan dengan rektum, vagina, dan uretra di pelvis.

Nah, melakukan senaman Kegel secara rutin dapat mengencangkan otot-otot pelvis, salah satunya adalah vagina. Caranya, anda boleh mengetatkan otot pelvis selama beberapa saat, kemudian melepaskan beberapa saat. Lakukan pergerakan ini 10 hingga 15 kali 3 kali dalam satu hari. Anda boleh melakukan pergerakan ini sambil berbaring atau berdiri.

2. Orgasme

Cara lain untuk menutup kembali vagina adalah melakukan hubungan seks sendiri dan wanita itu mengalami orgasme. Semasa orgasme, otot lantai pelvis ibu dilatih untuk menguncup dan melepaskan. Jadi, otot lantai pelvis ibu akan lebih kuat sekiranya ibu mengalami orgasme yang kerap. Otot lantai pelvis yang lebih kuat juga akan memudahkan ibu mencapai orgasme.

Baca juga: Adakah boleh membersihkan Miss V dengan air rebusan daun sirih?

3. Jambatan Glute

Pergerakan ini adalah salah satu pergerakan sederhana yang dapat membantu ibu mendapatkan kembali ukuran faraj yang kuat setelah melahirkan. Ibu boleh melakukan pergerakan ini bermula dengan pergerakan yang terletak di atas tikar yang tidak licin. Berbaring dengan lutut dibengkokkan dan terpisah.

Pastikan kaki anda berada di pangkalan yang baik dan letakkan tangan anda di sisi anda. Angkat pelvis anda dari lantai dengan perlahan untuk membentuk jambatan. Tahan selama beberapa saat dan ulangi pergerakan ini beberapa kali setiap sesi latihan.

4. Thermiva

Menurut Journal of Obstetrics and Gynecology of India, tindakan termiva ini adalah salah satu tindakan yang digunakan untuk menutup kembali vagina. Prosedur penjagaan wanita ini menggunakan kekuatan frekuensi radio. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan instrumen berbentuk tongkat ukuran jari telunjuk ke kawasan labia dan vulva tisu Torestore.

Apabila dimasukkan, alat ini dipanaskan hingga 42-45 darjah, yang menaikkan saluran darah dan merangsang kolagen. Kemudian, gelombang frekuensi radio akan memanaskan tisu dan mengaktifkan semula kolagen di kawasan faraj. Kolagen baru yang dihasilkan oleh rangsangan frekuensi radio dapat membantu mengetatkan faraj.

Walau bagaimanapun, lebih baik berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu apabila anda ingin melakukan prosedur termiva ini. Sekarang meminta doktor pakar boleh dilakukan kapan saja dan di mana sahaja melalui aplikasi .

Baca juga: Inilah 5 Kebaikan dan Cara Melakukan Latihan Kegel

5. Bola Perubatan Duduk

Pergerakan ini sebenarnya adalah gerakan duduk biasa bola ubat sit up Ini dilakukan semasa memegang bola dengan kedua tangan. Selain dapat mengetatkan faraj, senaman sederhana ini dapat digunakan untuk menghilangkan lemak perut sehingga ibu dapat memiliki ukuran perut yang ideal.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kehidupan seks, anda boleh terus bertanya kepada pakar di . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Surat Harian UK. Diakses pada tahun 2019. Terungkap: Lima Latihan Yang Akan Menguatkan Otot Lantai Pelvis Anda untuk Meningkatkan Kehidupan Cinta Anda
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2019. Kekal Sihat dan Selamat
Perpustakaan Perubatan Nasional Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2019. ThermiVa: Teknologi Revolusi untuk Peremajaan Vulvovaginal dan Pengurusan Noninvasive SUI Wanita

Recent Posts