Ketahui Kebaikan Eucalyptus untuk Kesihatan

, Jakarta - Sebilangan besar orang Indonesia menyamakan kayu putih dengan kayu putih . Sebenarnya, kedua-dua tumbuhan ini berbeza kerana kayu putih adalah satu spesies kayu putih daripada 900 spesies lain. Sama seperti kayu putih, kayu putih juga dapat memberikan faedah kesihatan. Apakah faedah yang dapat dirasakan? Inilah ulasan yang lebih lengkap!

Sebilangan Manfaat Eucalyptus untuk Kesihatan

Eucalyptus adalah salah satu jenis pokok yang sering digunakan kerana sifat perubatannya. Berasal dari Australia, pokok ini kini ditanam secara meluas di seluruh dunia dan digunakan untuk faedah kesihatannya. Manfaat terbesar adalah dari minyak yang diperah dari daun berbentuk bujur.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Minyak Eucalyptus Dapat Meringankan Batuk

Daun tanaman ini sering digunakan untuk pelbagai perkara, salah satunya adalah teh yang boleh diseduh dan selamat untuk dimakan. Di samping itu, apabila daun dikeringkan, dihancurkan, dan disuling, mereka dapat menghasilkan minyak pati yang apabila diekstrak dan diencerkan dapat digunakan sebagai ubat.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa faedah kayu putih untuk kesihatan, termasuk:

1. Kaya dengan Antioksidan

Daun dari tumbuh-tumbuhan kayu putih Ia adalah sumber antioksidan yang baik kerana kandungan flavonoidnya. Bahan-bahan ini dapat melindungi tubuh daripada tekanan oksidatif dan kerosakan radikal bebas.

Walaupun tidak dapat dimakan secara langsung, anda dapat menggunakan daunnya kayu putih Seluruh atau kering sering digunakan sebagai produk teh.Oleh itu, pengambilan teh kayu putih secara berkala sangat baik untuk menjaga kesihatan.

Adalah idea yang baik untuk menjauhkannya dari kanak-kanak kerana risiko keracunan yang tinggi. Anda harus benar-benar berhati-hati untuk tidak menyangka minyak untuk teh kerana boleh menjadi toksik semasa dimakan. Pastikan ia tertera "teh kayu putih" dan jangan sekali-kali menambahkan minyak ke dalam teh.

2. Pembasmian Luka

Daun kayu putih juga sering digunakan untuk merawat luka dan mencegah jangkitan, telah terbukti oleh Orang Asli Australia. Hari ini, minyak cair masih boleh digunakan pada kulit untuk melawan keradangan dan mempercepat penyembuhan. Anda boleh membeli krim atau salap yang mengandungi minyak dari kilang ini untuk digunakan pada luka bakar kecil atau kecederaan lain semasa dirawat di rumah.

Baca juga: 3 Fakta mengenai Kalung Anti-Corona yang Perlu Anda Ketahui

3. Mengatasi Kulit Kering

Minyak kayu putih juga dapat memperbaiki kulit kering dengan meningkatkan kandungan ceramida yang ada. ceramide adalah sejenis asid lemak pada kulit yang bertanggungjawab mengekalkan kelembapan yang ada. Gangguan yang boleh berlaku kerana tahap rendah ceramide adalah kulit kering, kelemumur, dan beberapa gangguan kulit, seperti dermatitis dan psoriasis.

Ekstrak daun kayu putih topikal terbukti dapat meningkatkan pengeluaran ceramide kulit, meningkatkan daya tahan air, dan membantu melindungi kulit. Sebatian makrocarpal A di dalamnya dapat merangsang pengeluaran asid lemak di kulit. Terbukti bahawa banyak produk rambut dan kulit mengandungi ekstrak dari daun kayu putih .

4. Penjagaan Pergigian

Kandungan dari kayu putih Memang telah terbukti berguna sebagai antibakteria dan antimikroba, jadi ia sering digunakan dalam beberapa ubat kumur dan persiapan untuk pemeriksaan gigi. Untuk meningkatkan kesihatan gigi, tanaman ini mampu melawan bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan periodontitis. Dalam penyelidikan dari Jurnal Periodontologi, beberapa gula-gula getah yang mengandungi ekstrak daun kayu putih dapat meningkatkan kesihatan periodontal.

Nah, sekarang anda sudah mengetahui beberapa faedahnya kayu putih untuk kesihatan badan. Oleh itu, lebih baik menggunakannya secara teratur sehingga anda dapat merasakan semua faedah ini. Walaupun begitu, penggunaan pada kanak-kanak adalah lebih baik untuk mengikuti nasihat doktor untuk mengelakkan keracunan kerana risikonya agak tinggi.

Baca juga: Penyelidikan Mengatakan Minyak Eucalyptus Dapat Mencegah Corona

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah penggunaan lain kayu putih untuk kesihatan, doktor dari sedia menolong memberikan jawapan. Anda juga boleh membuat pesanan untuk rawatan gigi di beberapa hospital yang berfungsi melalui aplikasi tersebut. Oleh itu, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Manfaat Kesan Daun Eucalyptus.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Manfaat Tidak Diharapkan dari Minyak Eucalyptus.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Manfaat kesihatan kayu putih.

Recent Posts