Ketahui, Ini adalah 11 Penyakit yang Disebabkan oleh Virus

Jakarta - Jika anda mempunyai penyakit yang disebabkan oleh virus, keadaannya biasanya akan sembuh dengan sendirinya selagi anda mempunyai sistem imun yang kuat. Namun, ada beberapa penyakit yang memerlukan ubat antivirus. Virus adalah organisma yang sangat kecil, bahkan lebih kecil daripada bakteria.

Untuk hidup dan berkembang biak, virus memerlukan inang, seperti binatang, tumbuhan, atau manusia. Apabila virus memasuki sel di dalam tubuh, virus tersebut dapat mengambil alih sistem kerja sel, dan mengubahnya menjadi sel penghasil virus baru yang mampu menjangkiti semua sel di dalam tubuh. Terdapat banyak penyakit yang disebabkan oleh virus. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Baca juga: 7 Mitos Tentang Virus Corona Yang Sebenarnya Salah

1.COVID-19

Virus korona, atau dikenali sebagai COVID-19 adalah penyakit yang disebabkan oleh koronavirus 2 sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS-CoV-2). Gejala yang sering dialami penderita adalah demam, batuk kering, dan sesak nafas, yang muncul 2-14 hari setelah pasien terkena virus.

2. Rubella

Rubella adalah penyakit yang berbahaya bagi janin jika dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini boleh menyebabkan keguguran atau kecacatan kelahiran. Rubella juga dikenali sebagai campak Jerman. Gejala yang muncul boleh merangkumi demam kelas rendah dan ruam yang merebak ke seluruh badan.

3.Zika

Zika adalah penyakit yang ditularkan melalui gigitan nyamuk, hubungan seksual, atau aliran darah dari wanita hamil ke janin mereka. Gejala yang muncul boleh merangkumi sakit sendi dan otot, demam, gatal di seluruh badan, ruam, konjungtivitis, dan sakit kepala.

4. HIV/AID

HIV adalah penyakit yang melemahkan sistem ketahanan badan dengan memusnahkan sel darah putih. Sementara AIDS, adalah peringkat akhir jangkitan HIV. HIV / AIDS adalah penyakit yang disebarkan melalui seks yang tidak selamat dan berkongsi jarum.

5. Hepatitis virus

Hepatitis disebabkan oleh jenis virus yang sama mengikut jenisnya. Hepatitis B dan C adalah kedua-dua jenis hepatitis yang disebabkan oleh virus yang menyebar melalui darah dan sperma. Gejala pada orang dengan keadaan ini umumnya tidak dapat dilihat, tetapi dapat didiagnosis semasa ujian darah.

6. Rabies

Rabies disebabkan oleh gigitan binatang yang belum mendapat vaksin rabies. Gejala boleh merangkumi sakit kepala, demam, halusinasi, keletihan, kekeliruan, takut air, dan lumpuh.

Baca juga: Para saintis mengatakan Virus Corona Boleh Menyebarkan Melalui Udara

7. Cacar air

Cacar air adalah penyakit yang diserang oleh kanak-kanak di bawah usia 15 tahun, dan disebabkan oleh virus varicella-zoster. Gejala yang muncul boleh berupa ruam dan gatal yang muncul di wajah, dada, punggung, hingga merebak ke seluruh badan.

8. Selsema

Gejala pada orang dengan selesema akan lebih serius daripada gejala selesema. Beberapa gejala yang muncul adalah sakit kepala, demam, keletihan, sakit otot, demam, mual, dan muntah.

9. Demam Berdarah Denggi

DHF adalah penyakit yang menular melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti, dan sering terjadi di kawasan yang panas dan lembap. Gejala mungkin termasuk sakit kepala, ruam, demam tinggi, sakit otot dan sendi, dan muntah.

10. Chikungunya

Chikungunya adalah penyakit bawaan nyamuk yang menyebabkan demam berdarah denggi dan virus Zika. Virus merebak melalui darah sehingga menyebabkan gejala seperti demam, sakit sendi, sakit kepala, sakit otot, bengkak sendi, dan ruam kulit.

11. Selsema

Selsema adalah penyakit biasa yang dialami oleh semua orang. Gejala mungkin termasuk bersin, kesesakan hidung, sakit tekak, dan batuk.

Baca juga: Melambatkan Penyebaran Virus Corona, Ahli Epidemiologi Mencadangkan Ujian Antigen Massa

Apabila anda menemui sejumlah gejala dari beberapa penyakit seperti yang disebutkan di atas, jangan lupa untuk segera memeriksa diri di rumah sakit terdekat, ya. Dalam beberapa penyakit ini, kehilangan nyawa adalah komplikasi paling parah yang dapat terjadi ketika rawatan telah dijalankan.

Rujukan:
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Viral.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Cacar air.
MedlinePlus. Diakses 2020. Chikungunya.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Denggi.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis C.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Rabies.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Rubella.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Virus Zika.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. HIV / AIDS.

Recent Posts