Selain typhus, ini adalah penyakit yang ditularkan oleh bakteria Salmonella Typhi

Jakarta - Ramai orang masih menganggap bakteria Salmonella typhi hanya menjadi penyebab kepialu atau dikenali sebagai kepialu. Namun, ternyata jangkitan ini disebabkan oleh bakteria bukan semuanya. Masih banyak yang perlu anda ketahui, dan ini berbahaya seperti tifus, iaitu salmonellosis atau jangkitan salmonella.

Apa itu Salmonellosis?

Salmonellosis atau jangkitan salmonella adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi yang menyerang saluran usus. Bakteria ini hidup dan berkembang dalam usus haiwan dan manusia, merebak dan menular melalui tinja, makanan dan minuman yang tercemar.

Beberapa jenis makanan yang biasanya dijangkiti bakteria adalah daging mentah, unggas, dan makanan laut. Kotoran dapat masuk ke daging mentah dan unggas semasa proses penyembelihan, sementara makanan laut dapat tercemar jika diambil dari air yang tercemar terlebih dahulu.

Baca juga: Adakah Simptom Penyembuhan, Kepialu Boleh Muncul Lagi?

Kemudian, jangkitan bakteria Salmonella typhi boleh berlaku pada telur mentah. Mungkin kulit telur adalah penghalang pencemaran, tetapi ayam yang dijangkiti mencemari telur sebelum kulitnya terbentuk. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga berisiko terkena pencemaran ini.

Gejala, Faktor Risiko, dan Komplikasi Jangkitan Bakteria Salmonella Typhi

Tempoh pengeraman bakteria berlangsung dari beberapa jam hingga dua hari. Sebilangan besar jangkitan salmonella boleh diklasifikasikan sebagai selesema perut atau gastroenteritis. Gejala termasuk loya, muntah, kekejangan perut, cirit-birit, demam, menggigil, dan sakit kepala. Gejala berterusan sehingga 10 hari, walaupun usus memerlukan beberapa bulan untuk kembali normal.

Faktor risiko untuk menyebarkan jangkitan ini termasuk perjalanan jarak jauh, kerana pencemaran dan penularan adalah perkara biasa di negara-negara membangun dengan sanitasi yang buruk. Orang yang memelihara haiwan, seperti burung, juga boleh menyebabkan pencemaran.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara cirit-birit dan muntah

Risiko juga tinggi bagi orang yang mempunyai penyakit radang usus dan masalah imun. Sementara itu, komplikasi yang mungkin terjadi adalah dehidrasi, bakteremia, dan artritis reaktif atau Reiters 'Syndrome yang merujuk kepada kerengsaan mata, sakit sendi, dan kencing yang menyakitkan.

Langkah berjaga-berjaga

Pencegahan jangkitan bakteria Salmonella typhi Penting untuk mengelakkan pendedahan dan risiko kepialu dan salmonellosis. Pencegahan ini terutama ketika menyediakan makanan dan menjaga bayi yang masih bayi. Masak makanan dengan teliti, elakkan memakan makanan mentah, dan pastikan untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran dengan teliti sebelum memakannya.

Baca juga: Ini adalah kesan memakan daging mentah terlalu kerap untuk badan

Sentiasa basuh tangan anda selepas setiap aktiviti, selepas menggunakan tandas, dan sebelum makan. Ini penting, kerana penyebaran bakteria juga dapat terjadi melalui tangan yang kotor setelah melakukan aktiviti. Oleh itu, pastikan anda terbiasa dengan kehidupan yang bersih dan sihat.

Jadi, jangan sekali-kali mengabaikan jangkitan bakteria Salmonella typhi, kerana pencemarannya menyebabkan bukan sahaja tifus, tetapi juga salmonellosis. Sekiranya anda merasa masih memerlukan banyak maklumat mengenai penyakit ini, jangan ragu untuk segera bertanya kepada doktor anda, ok?

Tidak, tidak perlu lagi menunggu sebentar atau pergi ke klinik seperti biasa. Awak boleh muat turun permohonan pada telefon anda. Melalui aplikasi tersebut , anda boleh bertanya dan berjumpa doktor dengan lebih senang. Sebenarnya, anda juga boleh membeli ubat, vitamin, dan pemeriksaan kesihatan rutin melalui aplikasi ini, anda tahu!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found