Fahami Cara Membaca Hasil Ujian PCR dan Ujian Pantas

Jakarta - Ujian PCR dan pesat adalah ujian untuk mengesan virus korona. Kedua-duanya adalah pemeriksaan biasa. Bagi orang biasa, sangat sukar untuk membaca keputusan kedua-dua peperiksaan tersebut. Oleh itu, bagaimana anda memperoleh keputusan dari dua ujian ini? Inilah penjelasan lengkapnya.

Baca juga: 7 Mitos Tentang Virus Corona Yang Sebenarnya Salah

Lebih Lanjut Mengenai Ujian PCR

Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR), juga dikenali sebagai ujian PCR, adalah kaedah yang digunakan untuk mengesan virus dengan cara yang sederhana dan dianggap lebih tepat daripada ujian lain. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel dari saluran pernafasan dengan teknik swab nasofaring untuk mengesan jangkitan. Masyarakat umum mengetahui peperiksaan ini sebagai ujian swab.

Untuk membaca keputusan ujian PCR, anda mesti terlebih dahulu mengetahui bagaimana proses pemeriksaan ini dijalankan. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel dari hidung atau tekak. Sampel kemudian diberi beberapa larutan kimia yang akan mengekstrak RNA. RNA kemudian ditranskripsikan terbalik ke dalam DNA menggunakan enzim tertentu. Kemudian, serpihan DNA pendek tambahan ditambahkan untuk melengkapkan bahagian DNA virus yang ditranskripsikan.

Sekiranya virus terdapat dalam sampel, fragmen akan melekat pada bahagian sasaran DNA virus. Setelah dicampurkan, sampel akan dimasukkan ke dalam mesin RT-PCR, yang akan berputar sama ada panas atau sejuk. Tujuannya adalah untuk mencetuskan reaksi kimia tertentu yang serupa dengan bahagian sasaran DNA virus.

Setelah salinan baru bahagian DNA virus dibuat, label penandaan digunakan pada helai DNA, melepaskan pewarna pendarfluor. Sekiranya jumlah pendarfluor melebihi had tertentu, ini menunjukkan adanya virus.

Baca juga: Ini supaya kanak-kanak selamat dari Virus Corona

Lebih Lanjut Mengenai Ujian Cepat

Ujian cepat adalah salah satu kaedah yang digunakan untuk mengesan virus korona yang hasilnya dapat dilihat setelah 10-15 minit pemeriksaan. Hasil pantas diketahui membuat ujian pantas mempunyai tahap ketepatan yang rendah. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel darah untuk memeriksa antibodi dalam tubuh seseorang.

Hasilnya sendiri akan digunakan untuk mengesan antibodi IgG dan IgM terhadap SARS-CoV, yang biasanya dikesan dalam darah beberapa hari setelah pesakit terkena jangkitan. Pemeriksaan ini mempunyai tiga petunjuk, iaitu C (kawalan), IgG, dan IgM. IgG adalah antibodi yang terbentuk setelah terdedah kepada virus. Manakala IgM adalah antibodi yang bertindak balas setelah seseorang terkena virus. Berikut ini adalah penjelasan mengenai keputusan ujian pantas:

  • IgG dan IgM positif akan ditunjukkan dengan garis merah pada C (kawalan). Dua garis merah lain muncul di IgG dan IgM.
  • IgG positif akan ditunjukkan oleh garis merah pada C (kawalan) dan IgG.
  • IgM positif akan ditunjukkan oleh garis merah pada C (kawalan) dan IgM.
  • Hasil negatif akan ditunjukkan dengan garis merah pada C (kawalan) sahaja.

Baca juga: 3 Soalan Tidak Selesaikan Mengenai Virus Corona

Itulah cara membaca dua ujian yang kini sering digunakan untuk mengesan kehadiran virus korona. Diagnosis awal sangat penting untuk membantu mempercepat rawatan untuk mengatasi virus korona. Bukan hanya itu, pemeriksaan awal juga diperlukan untuk mencegah perkembangan penyakit daripada menjadi lebih berbahaya. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini, sila tanyakan terus kepada doktor dalam aplikasi , ya!

Rujukan:
fda.gov. Diakses pada tahun 2020. Ringkasan Pengesahan Penggunaan Kecemasan Dipercepat (EUA) Ujian RT-PCR Covid-19.
fda.gov. Diakses pada tahun 2020. Pastikan peranti ujian pantas COVID-19 IgG / IgM.

Recent Posts