Apa yang Terjadi Ketika Pecah Gendang Telinga?

, Jakarta - Gendang telinga adalah bahagian terpenting dari deria pendengaran, kerana berfungsi untuk mendengar suara di sekitar anda. Walaupun terletak di telinga dalam, itu tidak bermaksud gendang telinga tidak terganggu, seperti bahagian badan yang lain. Sebenarnya, gendang telinga boleh pecah jika tekanannya terlalu keras. Jadi, apa yang akan berlaku sekiranya gendang telinga pecah? Bolehkah orang yang mengalaminya secara langsung tidak dapat mendengar? Lihat penjelasannya di sini.

Gegendang telinga memainkan peranan penting dalam proses pendengaran. Ia bertanggung jawab untuk mengesan getaran gelombang suara yang masuk, kemudian mengubah getaran ini menjadi impuls saraf untuk dikirim ke otak sebagai suara. Selain itu, gendang telinga juga bertindak sebagai pelindung telinga tengah dari bakteria, air, dan benda asing lainnya. Namun, gendang telinga juga berisiko terganggu dan akhirnya pecah.

Gendang telinga yang pecah adalah keadaan yang berlaku ketika lapisan di tengah saluran telinga, yang dikenali sebagai membran timpani, air mata atau perforasi. Membran timpani itu sendiri adalah lapisan yang berfungsi untuk mengesan dan menukar gelombang suara menjadi isyarat yang akan dihantar ke otak. Apabila gendang telinga pecah, gejala tidak akan dapat dilihat sehingga beberapa hari kemudian. Gejala yang mungkin berlaku ketika pecah gendang telinga adalah sakit di telinga, gangguan pendengaran, pelepasan, seperti nanah atau darah dari telinga, dan deringan berterusan di telinga.

Beberapa orang juga boleh mengadu sakit kepala disertai dengan loya dan muntah, kehilangan sebahagian atau seluruh pendengaran mereka. Sekiranya anda mengalami gejala gegendang telinga yang pecah, anda mesti berjumpa doktor ENT dengan segera.

Punca Gegendang telinga yang pecah

Gegendang telinga digambarkan seperti kertas nipis yang mudah rosak apabila terkena benda asing. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan gegendang telinga pecah:

  • Jangkitan. Fungsi gendang telinga untuk melindungi telinga tengah kadang-kadang menjadikan gendang telinga lebih mudah terdedah kepada jangkitan. Jangkitan boleh menyebabkan cairan menumpuk di telinga tengah. Penumpukan cecair ini akan menekan gendang telinga, akhirnya merobeknya. Sebilangan besar kes gegendang telinga pecah disebabkan oleh jangkitan.

  • Tekanan. Beberapa aktiviti, seperti menyelam, terbang di kapal terbang, memandu ke tempat tinggi, atau mendaki gunung dapat memberi banyak tekanan pada gendang telinga, yang dapat menyebabkan gendang telinga pecah. Keadaan ini dikenali sebagai barotrauma.

Baca juga: 4 Cara Mengatasi Sakit Telinga dari Menyelam

  • Kecederaan. Penyebab kedua gendang telinga yang pecah adalah kecederaan. Contohnya, disebabkan oleh pukulan ke telinga atau kemalangan semasa memandu atau bermain sukan.

  • Bunyi yang kuat. Gelombang suara yang besar dan mengejutkan, seperti tembakan atau bom, juga boleh menyebabkan gendang telinga pecah. Keadaan ini juga dikenali sebagai trauma akustik .

Baca juga: Serangan bom boleh menyebabkan gangguan gegendang telinga

  • Menggaru benda. Membersihkan telinga menggunakan pembersih telinga yang tajam juga dapat menyebabkan gendang telinga terkoyak.

Kerana gendang telinga berfungsi sebagai konduktor suara yang didengar, kemampuan pendengaran anda akan menurun secara automatik setelah gegendang telinga pecah. Semakin besar lubang di gendang telinga, semakin besar kehilangan pendengaran yang akan anda alami.

Baca juga: Ketahui 3 Komplikasi Kerana Gendang Telinga yang pecah

Bolehkah Gendang Telinga yang pecah Disembuhkan?

Sebenarnya, gendang telinga yang pecah dapat sembuh tanpa rawatan khas dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan. Doktor biasanya akan menetapkan antibiotik, tetes telinga, atau ubat sakit jika anda mempunyai jangkitan.

Namun, jika kerosakan pada gendang telinga adalah teruk, pembedahan boleh menjadi cara untuk mempercepat pemulihan. Khususnya, untuk keadaan gegendang telinga yang pecah yang juga melibatkan pinggir gendang telinga atau jangkitan telinga.

Semasa proses pemulihan, disarankan agar telinga anda tetap kering dan tidak terkena udara sejuk. Pastikan anda mengambil ubat mengikut arahan penggunaan dan elakkan penggunaan ubat telinga di luar nasihat doktor.

Anda boleh membeli titisan telinga melalui aplikasi kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, hanya memesan melalui ciri-ciri Penghantaran Farmasi , ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Recent Posts