6 Cara merawat penyakit kudis di rumah

Jakarta - Kudis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh sejenis tungau Sarcoptes scabiei . Tungau ini masuk ke dalam kulit dan menyebabkan orang yang dijangkiti mengalami keradangan, yang dicirikan oleh kulit yang kemerahan dan gatal. Kelainan kulit ini tidak akan sembuh tanpa rawatan dan menular. Sebabnya, telur dengan cepat menetas, kemudian bergerak ke kulit bahagian badan yang lain dan mulakan kembali kitaran.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana penyakit kulit ini dapat disembuhkan dengan menggunakan pelbagai bahan semula jadi di rumah. Beberapa rawatan untuk kudis yang boleh dilakukan adalah seperti berikut.

  • Minyak pokok teh

Minyak pokok teh atau Melaleuca Alternifolia digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat lebam, gigitan serangga, dan jangkitan kulit. Bahan ini berkesan untuk menghilangkan ruam dan mengurangkan gatal akibat kudis. Ramai orang percaya bahawa minyak pokok teh sangat berkesan untuk merawat kudis apabila rawatan lain tidak dapat mengubatnya. anti-radang, antibakteria, dan acaricidal berkesan untuk membunuh tungau.

  • Lidah Buaya

Aloe vera terkenal dengan kesan penyejukannya pada selaran matahari dan penyakit kulit yang lain. Bahan ini dianggap selamat untuk digunakan dengan kesan sampingan yang minimum dan mempunyai kemampuan untuk merawat kudis sama efektifnya dengan ubat benzil benzoat .

Baca juga: Pencegahan Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Mengelakkan Kudis

  • Lada cayenne

Lada cayenne boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan gatal yang disebabkan oleh kudis. Sebilangan orang percaya ramuan ini membunuh tungau yang menyebabkan gangguan kudis yang menjengkelkan. Walaupun begitu, kajian saintifik yang dapat menjamin keberkesanan lada cayenne sebagai penawar kudis masih diperlukan.

  • Penyelesaian Boneset

Eupatorium adenophorum adalah ramuan yang banyak terdapat di Amerika Tengah dan Latin dengan penyebaran di kawasan tropika dan sederhana lain. Ekstrak ini digunakan secara tradisional di seluruh Vietnam selama bertahun-tahun untuk merawat jangkitan kulit.

  • Kunyit

Kunyit dianggap dapat mengatasi kudis, banyak orang percaya bahawa rempah yang satu ini berkesan dalam mengurangkan simptom. Namun, merawat gejala tidak memastikan kudis akan berhenti tumbuh dan anda dinyatakan sembuh, jadi rawatan lain masih diperlukan.

Baca juga: Ketahui Punca Scurvy

  • Minyak bunga cengkih

Satu kajian tunggal yang dilakukan oleh Cielo Pasay, et al. mengikut tajuk Aktiviti Acaricidal Sebatian Berbasis Eugenol terhadap Tungau Kudis Tahun 2010 menunjukkan minyak cengkeh berkesan dalam merawat kudis pada sekumpulan arnab. Kajian lain masih diperlukan untuk mengesahkan pernyataan Cielo mengenai keberkesanan minyak ini untuk merawat kudis, terutama pengujiannya terhadap manusia.

  • Daun Neem

Daun neem banyak digunakan sebagai ramuan dalam krim dan salap. Daun ini mempunyai sifat antianalgesik, antibakteria, dan anti-radang. Daun ini dianggap berkesan untuk merawat kudis kerana boleh membunuh tungau. Kajian yang dilakukan masih terbatas pada pengujian terhadap haiwan, sehingga diperlukan kajian lebih lanjut mengenai kemampuan daun neem untuk pengujian langsung pada manusia.

Baca juga: Hati-hati dengan Tungau Yang Menyebabkan Kudis dan Kulit Gatal

Itulah 6 cara untuk merawat kudis dengan bahan semula jadi yang boleh anda lakukan sendiri di rumah. Kerana ia sangat menular, anda perlu mengelakkan perkara yang boleh mencetuskannya. Anda boleh meminta doktor untuk mendapatkan semua maklumat mengenai kudis melalui aplikasi . Aplikasi ini boleh anda muat turun di Play Store dan App Store. Gunakan aplikasinya sekarang, ayuh!

Recent Posts