Janin tidak berkembang, ini adalah ciri-ciri anggur hamil

Jakarta - Terdapat banyak komplikasi kehamilan yang mungkin terjadi ketika ibu mengandung. Inilah sebabnya mengapa menjaga kesihatan semasa kehamilan adalah penting untuk dilakukan. Sebabnya, keadaan plasenta previa, cairan ketuban berlebihan, malah kehamilan wain mungkin berlaku. Dalam tinjauan ini, kita akan membincangkan ciri-ciri anggur hamil yang menjadikan janin tidak berkembang.

Ringkasnya, kehamilan anggur adalah kehamilan yang gagal. Keadaan ini sering berlaku, dicirikan oleh pembentukan plasenta dan perkembangan janin yang gagal. Hidatidiform tahi lalat, nama lain untuk kehamilan anggur, berlaku apabila telur berubah menjadi gelembung berwarna putih yang kelihatan seperti limau gedang ketika disenyawakan.

Pakar menganggarkan bahawa bahan genetik yang salah pada telur dan sperma sebelum persenyawaan adalah penyebab utama kehamilan anggur. Beberapa faktor lain yang dikatakan menyumbang kepada berlakunya kehamilan tidak normal ini, seperti berumur 35 tahun atau bahkan kurang dari 20 tahun ketika hamil, mempunyai sejarah mengandung anggur pada kehamilan sebelumnya, dan mengalami keguguran.

Lalu, apakah ciri-ciri anggur mengandung?

Selalunya terdapat salah faham antara gejala kehamilan normal dan anggur kehamilan. Inilah yang menyebabkan komplikasi kehamilan ini dapat dikesan hanya ketika usia kehamilan ibu memasuki 10 hingga 14 minggu dengan alat ultrasound. Bukan hanya janin yang gagal berkembang, ciri lain dari anggur hamil yang perlu diketahui oleh ibu adalah seperti berikut:

  • Pendarahan Muncul

Sekiranya ibu mengalami pendarahan pada Miss V dengan warna darah merah hingga coklat terang semasa usia kehamilan masih pada trimester pertama, maka ibu perlu berjaga-jaga dan segera berjumpa doktor. Pendarahan ini sering disertai dengan benjolan atau benjolan yang kelihatan seperti anggur.

  • Sakit Pelvis

Ibu yang mengalami keguguran biasanya merasakan tekanan yang berlebihan di kawasan pelvis yang menyebabkan kesakitan yang mengganggu aktiviti. Dalam beberapa kes, kehamilan dengan anggur boleh menyebabkan mual dan muntah yang kerap, kehilangan selera makan, dan penurunan berat badan.

  • Tahap HCG Meningkat

Cuba periksa keadaan kehamilan ibu. Sekiranya tahap hormon HCG dalam tubuh ibu melebihi had normal, maka ibu mungkin mengalami kehamilan anggur. HCG hormone adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh plasenta ketika ibu mengandung.

  • Tiada Tanda Kehidupan Muncul di Janin

Ciri kehamilan anggur yang paling mudah diperhatikan adalah ketiadaan tanda-tanda kehidupan pada janin, seperti degupan jantung yang tidak dapat dikesan walaupun terasa seperti perut ibu membesar, tanda bahawa ibu mengandung.

  • Uterus Berkembang Tidak normal

Pertumbuhan rahim atau rahim yang tidak normal sekiranya wanita hamil dengan anggur boleh berlaku dengan lebih cepat. Keadaan ini menyebabkan ukuran rahim cenderung tidak normal dan tidak sesuai dengan anggaran usia kehamilan ibu, yang dicirikan oleh ukuran perut yang lebih besar daripada kehamilan biasa.

Itulah beberapa ciri anggur hamil yang boleh dijaga oleh ibu. Mengetahui simptom dan ciri boleh membuatkan ibu mendapatkan rawatan lebih cepat. Jangan memandang rendah kehamilan anggur, kerana komplikasi kehamilan ini cukup berbahaya jika ditangani terlalu lewat. Pastikan ibu memeriksa keadaan kehamilan secara berkala agar kesihatan ibu dan janin dapat dipantau dengan baik.

Sekiranya ibu mempunyai pertanyaan mengenai kehamilan, jangan ragu untuk bertanya secara langsung kepada pakar obstetrik melalui aplikasi . Aplikasi ini dapat ibu muat turun di Play Store dan App Store. Selain meminta doktor, Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat atau melakukan pemeriksaan kesihatan rutin tanpa perlu mengunjungi makmal. Semoga bermanfaat.

Baca juga:

  • Adakah Buah-buahan Yang Menyebabkan Kehamilan Anggur?
  • Berkenalan dengan Hydrosalpinx yang Menyebabkan Kemandulan
  • Kenali Kehamilan Kosong, Hamil tetapi Tiada Janin di Rahim

Recent Posts