Kedutan di Bawah Mata Mengganggu? Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Selain jerawat dan kulit berminyak, kerutan di mata sering membuat wanita merasa kurang yakin. Sebabnya jelas, kedutan mata ini menjadikan mereka kelihatan lebih tua.

Bercakap mengenai kedutan mata, banyak faktor boleh menyebabkannya. Bermula dari genetik, merokok, hingga terdedah kepada sinar UV. Nah, soalannya mudah. Bagaimana mengatasi kedutan mata? Tidak perlu keliru, pertimbangkan petua berikut untuk mengatasi kerutan di bawah mata.

1. Minyak Kelapa

Kedutan di bawah mata dapat diatasi dengan menggunakan minyak kelapa. Minyak kelapa mengandungi vitamin E dan antioksidan untuk mengurangkan kedutan di bawah mata. Cara menggunakannya mudah, sapukan minyak di bawah mata dan urut bahagiannya. Lakukan setiap malam sebelum tidur.

Cara lain adalah dengan menggunakan topeng yang terbuat dari minyak kelapa dan kunyit. Campurkan 1 sudu minyak kelapa dan secubit kunyit. Sapukan hasilnya pada kerutan di bawah mata dan biarkan selama 20 minit kemudian basuh dengan air biasa.

Baca juga: 10 Trik Makeup untuk Menyembunyikan Kedutan

2. Sayang

Madu adalah bahan lain yang boleh digunakan untuk merawat kerutan di bawah mata. Kandungan dalam madu dapat membantu menegangkan kulit dan juga mencerahkan kulit. Cara menggunakannya adalah mudah.

Sapukan madu mentah di bawah mata atau campurkan dengan tepung beras untuk hasil yang lebih baik. Tepung beras mengandungi antioksidan yang mampu menghidrat kulit dengan betul.

3. Minyak Zaitun

Sebagai tambahan kepada dua ramuan di atas, cara lain untuk mengatasi keriput di bawah mata adalah penggunaan minyak zaitun. Vitamin E dan C dalam minyak zaitun dapat menghilangkan kerutan di sekitar mata. Untuk hasil maksimum, gunakan minyak zaitun setiap hari untuk merawat kerutan di sekitar mata.

Caranya adalah dengan mencampurkan 1 sudu minyak zaitun dan 1 sudu teh jus lemon segar. Kemudian, sapukan di bawah mata anda dan biarkan selama 15 minit. Kemudian, basuh dengan air suam. Ulangi ini pada hari-hari tertentu untuk hasil yang anda mahukan.

4. Yogurt

Anda juga boleh menggunakan yogurt untuk merawat kerutan di bawah mata. Asid laktik dalam yogurt membantu menghilangkan sel-sel kulit mati dan menjadikan kulit tegap. Bagaimana cara menggunakan yogurt untuk merawat kedutan mata?

Caranya adalah dengan mencampurkan 1 sudu besar yogurt, 1 sudu madu, dan beberapa tetes air mawar dalam mangkuk. Campurkan semua bahan dan sapukan kedutan di bawah mata. Kemudian biarkan selama 15 minit. Selepas itu, bilas dengan air bersih. Untuk hasil yang maksimum, jadikan rawatan wajah ini sebagai rutin.

Baca juga: 6 Cara Menghilangkan Kedutan di Dahi

  1. Dadah

Cara mengatasi kedutan mata boleh melalui ubat. Contohnya, dengan menggunakan krim mata yang diresepkan oleh doktor. Krim ini biasanya mengandungi bahan anti penuaan yang lembut pada kulit.

Krim mata juga mengandungi bahan-bahan seperti retinoid, vitamin C, agen pelembap, dan peptida. Nah, ramuan ini berperanan mengisi kerutan di sekitar mata.

Sebaiknya, sebelum menggunakan jenis ubat ini, anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai jenis ubat yang betul untuk digunakan. Kini anda boleh menghubungi pakar dermatologi melalui aplikasi . Lebih praktikal, bukan?

  1. Gunakan Pelindung Matahari

Terdapat kajian menarik mengenai hubungan antara sinar UV dan kesihatan kulit, termasuk kulit wajah. Nah, di Pusat Nasional Bioteknologi - Pengaruh Alam Sekitar pada Penuaan Kulit, dinyatakan bahawa proses penuaan kulit akibat sinar UV sebenarnya kompleks. Salah satunya dapat mengurangkan sintesis kolagen walaupun kolagen berperanan penting untuk kulit.

Kolagen adalah protein yang terdapat di kulit. Di kulit, kolagen mempengaruhi kekuatan dan keanjalan kulit. Ringkasnya, kolagen berperanan besar dalam menjadikan kulit kelihatan awet muda, kenyal, dan bebas keriput. Walau bagaimanapun, kekuatan kolagen ini dapat dirosakkan oleh pendedahan berlebihan terhadap sinar UV.

Oleh itu, gunakan krim pelindung matahari sebelum melakukan aktiviti luar. Tujuannya jelas, untuk melindungi kulit daripada terkena sinar UV sehingga dapat mengurangkan kedutan pada mata.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menghilangkan Panda Mata

  1. Berhenti atau Jangan Merokok

Masih merujuk kepada kajian di atas, merokok juga boleh menyebabkan kerutan kulit, termasuk kedutan mata. Kajian di atas mengatakan, perokok cenderung kelihatan lebih tua daripada mereka yang tidak merokok. Macam mana boleh jadi? Sebabnya jelas, rokok mengandungi bahan toksik yang dapat memecah kolagen dan merosakkan keanjalan kulit. Oleh itu, berhenti merokok untuk mengurangkan kedutan pada mata.

  1. Elakkan Pencemaran Udara

Ingat, pencemaran udara bukan hanya masalah paru-paru atau masalah kardiovaskular. Menurut kajian National Center for Biotechnology di atas, masalah kulit seperti kedutan di bawah mata boleh disebabkan oleh pencemaran udara. Kulit adalah penghalang terluar badan dengan pelbagai bahan pencemar udara. Oleh itu, jangan terkejut jika kulit akan menghadapi masalah apabila sering terdedah kepada bahan pencemar.

Nah, itulah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah kedutan pada mata. Ingat, penjagaan kulit dari luar adalah penting, tetapi penjagaan dari dalam tidak kurang penting, bukan.

Rujukan:
NCBI. Diakses 2019. Pengaruh Alam Sekitar pada Penuaan Kulit dan Manifestasi Spesifik Etnik. Dermato-Endokrinologi.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. 23 Cara Mengurangkan Kedutan.

Recent Posts