Pemilik Kulit Sensitif, Berhati-hati dengan Menggunakan Masker Asli

, Jakarta - Memiliki kulit wajah yang sihat dan bercahaya adalah impian semua orang. Tidak jarang, banyak orang memilih untuk menggunakan bahan semula jadi sebagai bahan rawatan untuk mengekalkan kulit wajah yang sihat. Bahan-bahan semula jadi ini biasanya mudah dicari dan digunakan, salah satunya digunakan sebagai topeng muka. Sebenarnya, tidak ada salahnya mencuba bahan semula jadi sebagai topeng, tetapi berhati-hatilah untuk pemilik kulit sensitif.

Baca juga: 6 Petua Merawat Kulit Sensitif

Kulit sensitif menjadi kulit yang mudah teriritasi kerana reaksi terhadap pelbagai faktor. Penggunaan bahan semula jadi yang tidak sesuai boleh menyebabkan pelbagai reaksi pada kulit sensitif, seperti kemerahan pada kulit, kulit gatal, kulit kering. Bukan hanya itu, seperti yang dilaporkan oleh halaman Health Grades, kulit sensitif dapat dicirikan oleh penampilan jerawat kecil dan merah.

Pemilik Kulit Sensitif, Perhatikan Bahan-Bahan Semula Jadi Ini

Selain mudah dicari, penggunaan bahan semula jadi untuk penjagaan kulit dapat membuat anda menghindari kandungan bahan kimia. Namun, ada beberapa bahan semula jadi yang perlu anda ketahui agar tidak merosakkan kulit sensitif anda, iaitu:

1. Lemon

Lemon adalah salah satu bahan semula jadi yang cukup banyak digunakan untuk merawat jerawat pada wajah. Ini disebabkan kandungan vitamin C yang tinggi dalam lemon. Namun, berhati-hatilah bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif. Menurut Medical News Today, penggunaan terlalu banyak vitamin C pada kulit sensitif boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kemerahan, kulit kering, kerengsaan kulit, dan menyengat. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan jika anda mempunyai masalah dengan kulit dan jerawat yang sensitif, serta pengendalian yang betul.

Baca juga: 5 Petua Selamat Mengelupas Kulit Muka

2. Gula

Gula adalah bahan semula jadi yang sering digunakan sebagai topeng muka untuk menyingkirkan sel kulit mati atau terkelupas. Ya, pengelupasan boleh menjadikan kulit anda lebih bersih, tetapi berbeza dengan anda yang mempunyai kulit sensitif. Menurut American Academy of Dermatology, pengelupasan kulit sensitif boleh menyebabkan kulit terasa sakit dan panas. Kemudian, adakah pemilik kulit sensitif menahan diri dari pengelupasan? Sebaiknya tanya doktor kulit di hospital terdekat secara langsung semasa melakukan rawatan pada kulit anda, ya!

3. Minyak Kelapa

Minyak kelapa mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit, tetapi penggunaan minyak kelapa tidak digalakkan untuk beberapa orang dengan jenis kulit tertentu. Melaporkan dari Healthline, lakukan penggunaan minyak kelapa secara perlahan atau sedikit pada kulit. Ini bertujuan untuk melihat reaksi yang berlaku pada kulit. Pada kulit sensitif, minyak kelapa cenderung menyumbat liang pada kulit wajah yang meningkatkan risiko komedo atau jerawat.

Baca juga: Kulit sensitif? Inilah Cara Memilih Sabun Yang Betul

Tidak ada salahnya pemilik kulit sensitif untuk lebih berhati-hati ketika memilih produk penjagaan kulit, terutama wajah. Pastikan anda mengetahui ramuan dalam ramuan yang digunakan untuk merawat kulit sensitif. Juga, elakkan terkena cahaya matahari langsung untuk jangka masa yang panjang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Minyak Kelapa Baik untuk Kulit Anda?
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Mengelupas dengan Selamat di Rumah?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 3 Manfaat Serum Vitamin C Teratas
Gred Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 9 Tanda Kulit Sensitif

Recent Posts