Apakah Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak yang Mempunyai Langkah?

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan penyakit tiri atau kejang demam pada anak-anak? penyakit langkah Ini biasanya dialami oleh kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun. Demam dan sawan pada kanak-kanak sering disebabkan oleh jangkitan.

Penyakit anak tiri sering membuat ibu bapa merasa risau, malah ketakutan ketika melihatnya. Nasib baik, langkah ini pada anak-anak biasanya tidak berbahaya, berlangsung hanya beberapa minit, dan biasanya tidak menunjukkan masalah kesihatan yang serius.

Jadi, bagaimana memberi pertolongan cemas untuk anak-anak yang mempunyai langkah?

Baca juga: Kejang demam pada kanak-kanak boleh menyebabkan lumpuh?

Langkah Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak

Apabila anak mengalami penyakit tiri atau kejang demam, ibu sangat disarankan untuk tidak panik. Sebaliknya, ibu perlu tenang untuk memberikan pertolongan cemas dengan betul.

Menurut National Institutes of Health dan National Health Service (NHS) - UK, pertolongan cemas untuk kanak-kanak yang mengalami peringkat, iaitu:

 • Jangan pegang anak atau cuba menghentikan langkah atau kejang agar anak tidak bergerak.
 • Jangan tinggalkan anak yang mengalami satu langkah sahaja.
 • Letakkan anak di lantai atau di tempat yang selamat. Bersihkan kawasan perabot atau benda tajam yang lain.
 • Letakkan selimut di bawah anak jika lantai keras.
 • Pindahkan anak hanya jika mereka berada di lokasi yang berbahaya.
 • Longgarkan pakaian jika ketat, terutama di leher. Sekiranya boleh, tanggalkan pakaian dari pinggang ke atas.
 • Sekiranya anak muntah atau air liur dan lendir terkumpul di dalam mulut, putar anak di sebelah atau perutnya. Ini juga penting sekiranya lidah kelihatan menghalang pernafasan.
 • Jangan memasukkan apa-apa ke dalam mulut anak untuk mengelakkannya menggigit lidahnya. Ini sebenarnya boleh meningkatkan risiko kecederaan.

Nah, itulah beberapa pertolongan cemas ketika anak kecil anda mengalami langkah-langkah. Namun, bilakah kanak-kanak itu memerlukan pertolongan perubatan untuk mengatasi langkah penyakit ini?

Baca juga: Hati-hati dengan Demam pada Kanak-kanak dengan Kejang

Bilakah berjumpa doktor?

Bawa anak yang mempunyai langkah ke hospital terdekat atau hubungi doktor dan minta ambulans jika:

 • Kejang atau langkah berlangsung lebih dari 5 minit dan tidak menunjukkan tanda-tanda berhenti.
 • Ibu mengesyaki sawan disebabkan oleh penyakit serius lain, seperti meningitis.
 • Kejang berulang berlaku semasa penyakit yang sama.
 • Langkah membuat si kecil sukar bernafas.
 • Gejala pergerakan, gegaran, atau masalah koordinasi yang tidak normal, kekeliruan, mual, atau ruam (sama ada sebelum atau selepas sawan).

Untuk membantu doktor mendiagnosis langkah atau kejang demam pada kanak-kanak, cuba perhatikan perkara-perkara berikut, iaitu:

 • Berapa lama tahap atau kejang kanak-kanak berlangsung?
 • Apa yang berlaku, seperti kekakuan badan, kekejangan wajah, lengan dan kaki, pandangan mata, dan kehilangan kesedaran?
 • Adakah mereka pernah mengalami sawan sebelum ini?

Baiklah, bagi ibu-ibu yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai langkah penyakit dan pertolongan cemas, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi . Anda tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Berkaitan dengan Epilepsi?

Menurut NHS UK, kejang demam dikaitkan dengan peningkatan risiko epilepsi. Ramai ibu bapa bimbang jika anak mereka mempunyai satu atau lebih peringkat penyakit, anak mereka akan mengalami epilepsi ketika mereka meningkat dewasa.

Epilepsi adalah keadaan di mana seseorang mengalami kejang berulang tanpa demam, kerana gangguan pada sistem saraf pusat.

Walaupun benar bahawa kanak-kanak dengan riwayat penyakit tahap tinggi mempunyai risiko peningkatan epilepsi, perlu ditekankan bahawa risikonya kecil.

Baca juga: Berikut adalah 10 faktor yang boleh menyebabkan kambuh epilepsi

Menurut NHS UK, dianggarkan bahawa kanak-kanak dengan sejarah kejang demam sederhana mempunyai 1 dari 50 peluang untuk menghidap epilepsi di kemudian hari. Sementara itu, kanak-kanak dengan sejarah penyakit tahap kompleks mempunyai 1 dari 20 peluang untuk menghidap epilepsi di kemudian hari.Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Kejang demam
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Kejang demam
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kejang demam

Recent Posts