Kanak-kanak berumur 2 tahun menangis tanpa sebab? Inilah cara mengatasinya

, Jakarta - Apabila anak kecil anda yang baru berusia 2 tahun tiba-tiba menangis, itu mungkin membuat si ibu keliru. Terutama ketika ditanya, si kecil tidak mahu mengungkapkan sebab mengapa dia menangis. Tidak mengetahui mengapa anak menangis akan menyukarkan ibu untuk mencari jalan untuk menenangkannya.

Namun, sama seperti orang dewasa menangis sebagai cara untuk melepaskan tekanan atau menghilangkan kegelisahan, kanak-kanak kecil menangis dengan pelbagai alasan. Memahami perkembangan emosi kanak-kanak berusia 2 tahun dapat membantu ibu mengetahui apa yang menyebabkan anak kecilnya menangis, sehingga ibu dapat mencari cara yang berkesan untuk menanganinya.

Perkembangan Emosi Kanak-kanak 2 Tahun

Perkembangan emosi kanak-kanak berusia 2 tahun kadang-kadang sukar difahami. Anak kecil anda boleh menjadi anak yang ceria dan ramah. Namun, pada waktu lain dia dapat cemberut dan menangis dan sering tanpa alasan yang jelas. Perubahan mood ini, bagaimanapun, adalah sebahagian daripada membesar.

Pada usia 2 tahun, kanak-kanak bersenang-senang menjelajah dunia dan mengembara. Dia akan menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk meneroka persekitaran di sekelilingnya, mencari tahu apa yang boleh dia lakukan dan tidak boleh lakukan, dan sebagainya. Malangnya, kemahirannya masih terhad untuk dapat melakukan semua yang dia mahu lakukan dengan selamat, dan si kecil sering memerlukan ibu untuk melindunginya.

Apabila si ibu melarang atau mencegah si kecil melakukan sesuatu yang memudaratkannya, dia dapat mengerutkan kening, menangis, marah, malah mengalami amarah. Anak anda juga boleh melakukan tindakan agresif, seperti memukul, menggigit, dan menendang. Ini kerana pada usia ini, dia belum memiliki kendali yang baik terhadap dorongan emosinya, jadi kemarahan dan kekecewaan yang dia rasakan cenderung dilepaskan dalam bentuk tangisan, memukul, dan menjerit.

Dr. Ashanti Woods, pakar pediatrik di Doktor Penjagaan Keluarga Mercy , Baltimore mengatakan bahawa kanak-kanak boleh menangis kerana banyak perkara, terutamanya kerana ia adalah bentuk komunikasi pertama mereka. Menurut Woods, emosi dan kemarahan kanak-kanak berusia 1-3 tahun biasanya dipicu oleh rasa letih, kecewa, malu dan keliru.

Di samping itu, menurut Michael Potegal, ahli sains saraf tingkah laku di Sekolah Perubatan Universiti Minnesota , anak-anak biasanya menangis kerana memerlukan perhatian, menginginkan sesuatu, atau ingin lari dari tuntutan ibu bapa mereka.

Baca juga: Ini adalah Fasa Tantrum pada Kanak-kanak yang Perlu Anda Ketahui

Petua Menangani Anak Yang Menangis

Memahami emosi dan sebab di sebalik tangisan anak anda adalah langkah pertama yang penting untuk diambil oleh ibu. Sekarang, setelah ibu mengetahui apa yang menyebabkan anak menangis, ibu dapat menolong anak mengenal pasti, memahami dan menguruskan emosi di sebalik tangisan itu.

Berikut adalah beberapa petua untuk menangani kanak-kanak berusia 2 tahun yang menangis tanpa sebab, iaitu:

1. Pastikan Ibu tetap tenang

Sebelum menangani bayi yang menangis, pastikan ibu juga tenang. Sekiranya anda merasa beremosi, anda harus menjauh dahulu, menarik nafas dalam-dalam dan menenangkan diri sebelum bercakap dengan si kecil. Terutama jika ibu merasakan tangisan anak itu terlalu berlebihan.

Akademi Pediatrik Amerika (AAP) mengesyorkan agar ibu meletakkan anak-anak mereka di tempat yang selamat, seperti di tempat tidur bayi mereka, tanpa selimut atau barang-barang lain. Kemudian, ibu boleh meninggalkan bilik selama 10-15 minit semasa mereka menangis.

Masa rehat masa ini dapat bermanfaat bagi ibu dan anak kecil untuk menenangkan diri. Namun, jika si kecil masih menangis, periksa dia tetapi jangan menahannya sehingga dia tenang.

Baca juga: Petua untuk tetap tenang ketika menghadapi masalah anak

2. Perhatikan ayat yang digunakan

Setelah menenangkan, langkah seterusnya yang dapat diambil oleh ibu adalah menghindari kata-kata yang menilai tingkah laku mereka, seperti "hanya bayi yang masih menangis" atau "berhenti menangis". Kalimat seperti itu tidak membantu menenangkan si kecil anda, dan sebenarnya boleh memburukkan keadaan.

Daripada mengatakannya, dia dapat mengatakan, “Saya tahu kamu menangis kerana kamu sedih. Ayuh, mari kita bincangkan perasaan anda bersama. " Ini dapat membantu anak-anak mengenali emosi mereka dan merasakan bahawa ibu bapa mereka ingin memahaminya.

3. Bantu Anak-anak untuk Belajar

Selain menenangkannya, ibu-ibu perlu menolong anak-anak mereka belajar mengenal, memahami, dan mengurus emosinya, sehingga mereka dapat mengawal emosi mereka dengan lebih baik setiap kali mereka merasa marah dan kecewa.

4. Terapkan jadual biasa pada anak-anak

Sekiranya anak anda menangis kerana keletihan, pastikan anda mendorongnya untuk mengikuti jadual tidur siang yang kerap. Lebih baik jika kanak-kanak tidak bermain lagi alat sebelum tidur dan gunakan sedikit masa sebelum tidur untuk membaca buku.

Ibu juga perlu mengatur jadual makan yang kerap untuk si kecil. Ingatlah bahawa makanan yang mereka makan dan seberapa kerap mereka makan boleh menyebabkan reaksi emosi pada anak-anak.

5. Terima bahawa Ibu Tidak Boleh Memperbaiki Semuanya

Tidak kira seberapa dekat anda dengan si kecil, ada kalanya anda tidak tahu mengapa mereka menangis. Apabila itu berlaku, anda boleh mengalihkan perhatian anak kecil anda dengan mengubah pemandangan (seperti pergi ke luar rumah) atau menyanyikannya kadang-kadang untuk menenangkannya.

Baca juga: 4 Petua untuk Menjaga Kesihatan Kanak-kanak 1-2 Tahun

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menangani anak berusia 2 tahun yang menangis tanpa sebab. Nah, ibu juga boleh membincangkan pola keibubapaan dengan doktor melalui aplikasi tersebut , kamu tahu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anak Saya Menangis (Lagi) dan Apa yang Boleh Saya Lakukan?
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2021. Perkembangan Emosi: Kanak-kanak 2 Tahun.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Kanak-kanak Menangis: Apa yang Menyebabkannya, dan Cara Mengatasinya

Recent Posts