Inilah sebabnya bisul perut pada orang dewasa sering berulang

, Jakarta - Ulser adalah sakit seperti sensasi terbakar di dada atau tepat di belakang tulang dada. Pedih ulu hati sering menjadi lebih teruk selepas makan terlalu lama, atau berbaring selepas makan. Pedih ulu hati yang berulang tentu mengganggu rutin harian.

Ulser berlaku apabila asid perut kembali dan makanan bergerak ke dalam esofagus. Sekiranya ulser anda sering berulang atau tidak hilang setelah minum ubat, ini mungkin merupakan tanda keadaan yang serius. Jadi, apa yang menyebabkan ulser pada orang dewasa sering berulang?

Baca juga: Ulser gastrik dan perut, Ketahui Perbezaannya

Penyebab Ulser Sering Berulang

Pencetus untuk berulang ulser boleh berbeza bagi setiap orang. Kambuhan ulser tidak hanya disebabkan oleh makanan. Aktiviti tertentu juga boleh menjadi sebab berulang ulser. Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan ulser berulang, iaitu:

 • Makan Terlalu Banyak dan Lemak

Makanan berlemak dalam bahagian besar, dimakan tepat sebelum tidur adalah sebab bisul pada orang dewasa sering berulang. Makanan berlemak, sebahagian besar, dan makan lewat malam adalah tiga pencetus utama yang mempengaruhi kambuhnya ulser.

Harap maklum, makanan berlemak tidak digalakkan jika anda menghidap ulser. Makanan berlemak menjadikan perut menghasilkan lebih banyak asid dan mengganggu sistem pencernaan. Atas sebab ini, lebih baik jika bahagian makanan harus dikurangkan dan makan lebih kerap daripada makan bahagian besar pada satu masa.

 • Pergerakan Sukan Khusus

Sukan tempat duduk memerlukan badan membongkok atau melipat. Pergerakan ini meningkatkan tekanan pada perut yang dapat mendorong asid perut kembali ke esofagus. Perlu diingat, beberapa cara untuk bersenam boleh mencetuskan pedih ulu hati. Untuk itu, anda perlu mengenal pasti sukan yang harus dielakkan dan dilakukan.

Baca juga: Bukan ulser, ini adalah ciri ulser gastrik

 • Dadah

Beberapa ubat boleh mencetuskan atau memburukkan lagi ulser. Beberapa jenis ubat tekanan darah juga boleh menyebabkan bisul. Oleh itu, penting untuk memberitahu doktor bahawa anda mempunyai ulser semasa mengambil ubat tertentu. Dengan cara itu, doktor akan menentukan ubat preskripsi yang selamat untuk dimakan.

 • Tabiat merokok

Merokok menyebabkan injap esofagus bawah mengendur, yang boleh menyebabkan ulser berulang.

 • Tabiat makan

Beberapa tabiat semasa atau setelah makan juga boleh mencetuskan bisul, seperti makan pada larut malam atau berbaring segera setelah makan.

 • Pilihan Makanan

Sebilangan makanan boleh merengsakan esofagus dan menyebabkan ulser berulang. Beberapa makanan dan minuman yang mencetuskan bisul, seperti:

 • Buah sitrus atau masam.
 • Tomato.
 • Bawang putih dan bawang.
 • Makanan pedas, termasuk lada dan cili.
 • Pudina.
 • Makanan berlemak tinggi, seperti keju, kacang, dan stik.
 • Alkohol.
 • Minuman berkafein dan berkarbonat, seperti kopi, soda, minuman tenaga.

Kenali dan Elakkan Pencetus Ulser

Pedih ulu hati akan menghadkan pilihan makanan, mengganggu tidur, dan mengganggu aktiviti harian yang lain. Mengenali dan memantau makanan apa yang anda makan dan ketika anda memakannya membantu menentukan punca gejala anda. Dengan cara itu, doktor dapat mendiagnosis dan mencari kaedah pencegahan.

Baca juga: Jangan Abaikan Masalah Kesihatan Kerana Ulser gastrik

Memahami pencetus pedih ulu hati dan belajar bagaimana menghindarinya dapat membantu mengelakkan gejala pedih ulu hati. Sekiranya ulser sering berulang dan terasa teruk, segera hubungi doktor melalui permohonannya . Doktor mungkin menetapkan ubat, dan anda boleh membeli ubat melalui aplikasi .

Apabila ubat itu dimakan, diperlukan penilaian lebih lanjut mengenai interaksi ulser dengan ubat tersebut. Adakah ubat itu benar-benar membantu simptom ulser atau adakah ulser itu berterusan dan semakin teruk. Apa pun reaksi badan, segera beritahu doktor untuk penilaian lebih lanjut.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Pencetus Pedih Biasa
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pedih ulu hati

Recent Posts