6 Gangguan Mental Ini Muncul pada Masa Remaja

, Jakarta - Remaja adalah kumpulan individu yang paling mudah terdedah kepada gangguan mental. Kerana, terdapat banyak faktor risiko yang dihadapi oleh remaja yang berpotensi mempengaruhi kesihatan mental mereka. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan tekanan semasa remaja termasuk keinginan untuk lebih berdikari, tekanan untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya, dan peningkatan akses dan penggunaan teknologi.

Penentu lain termasuk keadaan rumah tangga dan keganasan seksual yang terdedah kepada orang muda. Oleh itu, jenis gangguan mental apa yang cenderung remaja? Inilah contohnya.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

Jenis-jenis Gangguan Mental Remaja mudah dijangkiti

Dilancarkan dari WHO, jenis gangguan mental berikut mudah dialami oleh remaja:

1. Gangguan Emosi

Gangguan emosi umumnya muncul pada masa remaja. Sebagai tambahan kepada kemurungan atau kegelisahan, remaja dengan gangguan emosi mungkin mengalami kerengsaan, kekecewaan atau kemarahan yang berlebihan. Selain gejala psikologi, gangguan emosi juga dapat menyebabkan gejala fizikal, seperti sakit perut, sakit kepala, atau mual. Gangguan emosi sangat mempengaruhi prestasi di sekolah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, remaja yang mengalami gangguan emosi boleh mengalami gejala yang lebih teruk, seperti mengasingkan diri untuk mempunyai pemikiran untuk membunuh diri.

2. Masalah Tingkah Laku

Masalah tingkah laku pada masa kanak-kanak adalah penyebab utama gangguan mental kedua pada remaja. Gangguan tingkah laku pada masa kanak-kanak misalnya ADHD dicirikan oleh kesukaran fokus dan gangguan tingkah laku dicirikan oleh tingkah laku yang merosakkan atau mencabar. Masalah tingkah laku ini juga boleh mempengaruhi prestasi sekolah dan berisiko menyebabkan tingkah laku jenayah pada remaja.

3. Gangguan Makan

Gangguan makan biasanya muncul pada masa remaja dan dewasa muda. Gangguan makan lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Contoh gangguan makan yang boleh dialami oleh remaja adalah anoreksia nervosa, bulimia nervosa, dan gangguan makan yang dicirikan dengan menyekat kalori atau makan berlebihan. Gangguan makan berbahaya bagi kesihatan dan sering bersamaan dengan kemurungan, kegelisahan atau penyalahgunaan bahan.

Baca juga: Hati-hati dengan Penyakit Mental pada Orang Dekat

4. Psikosis

Gejala psikosis paling kerap muncul pada akhir remaja atau awal dewasa. Gejala boleh merangkumi halusinasi atau khayalan. Gejala ini boleh mengganggu kemampuan remaja untuk mengambil bahagian dalam kehidupan seharian dan mempengaruhi prestasi sekolah. Psikosis juga boleh menyebabkan stigma negatif dalam masyarakat atau pelanggaran hak asasi manusia.

5. Bersusah payah Bunuh Diri

Terdapat sebilangan faktor risiko yang mencetuskan tingkah laku bunuh diri pada remaja. Contohnya, penggunaan alkohol berbahaya, penyalahgunaan kanak-kanak dan halangan untuk mengakses rawatan mental. Di samping itu, media sosial juga kini menjadi penyebab terbesar bunuh diri pada remaja. Ini kerana media sosial dapat menuntut banyak perkara dari remaja, seperti citra diri dan kehidupan yang cenderung konsumtif.

6. Tingkah Laku Mengambil Risiko

Remaja juga cenderung mengambil banyak risiko, seperti risiko melakukan hubungan seksual awal, merokok, minum alkohol, hingga penyalahgunaan dadah. Kekerasan adalah tingkah laku mengambil risiko yang dapat mempengaruhi pencapaian pendidikan, kecederaan, keterlibatan dengan jenayah, dan bahkan kematian.

Baca juga: 10 Tanda Sekiranya Keadaan Psikologi Anda Terganggu

Sekiranya anda menghadapi salah satu daripada keadaan di atas, jangan ragu untuk meminta bantuan doktor atau psikologi. Anda boleh bercakap dengan mereka melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, gunakannya sekarang!

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan mental remaja.
Kesihatan Mental Remaja. Diakses pada tahun 2020. Gangguan mental.

Recent Posts