Muka mempunyai banyak tahi lalat, adakah normal?

, Jakarta - Tahi lalat dapat muncul di mana-mana bahagian badan, termasuk wajah. Tompok-tompok coklat kecil atau sedikit hitam ini terbentuk dari pengelompokan melanosit, yang merupakan sel yang menghasilkan pewarna kulit. Dalam beberapa kes, tahi lalat yang muncul sama warna dengan kulit.

Secara amnya, seseorang hanya akan mempunyai satu hingga dua tahi lalat pada bahagian badan tertentu. Namun, bagaimana jika tahi lalat yang muncul sangat banyak dan tumbuh di wajah? Adakah perkara biasa?

Selain tangan, kaki, dan punggung, tahi lalat juga sering muncul di wajah, misalnya di bawah dagu atau di atas pipi. Tahi lalat yang tumbuh pada kulit biasanya berbentuk bulat, bujur, dan dibesarkan atau rata. Permukaannya juga berbeza-beza, mulai dari halus, kasar, hingga ditumbuhi bulu. Malangnya, tahi lalat di wajah sering membuat seseorang merasa tidak selamat dan dianggap mengganggu penampilan.

Terdapat tahi lalat pada kulit yang berbahaya dan ada yang tidak berbahaya. Tahi lalat berbahaya biasanya muncul di kulit sebagai gejala melanoma, sejenis barah kulit yang ganas. Sebenarnya, agak mudah untuk mengetahui perbezaan antara barah kulit ini. Penampilan dan bentuk tahi lalat melanoma biasanya berbeza dengan tahi lalat normal, dengan tepi kasar dan tidak rata, bentuk asimetris, ukuran lebih besar, dan biasanya mempunyai lebih dari satu warna.

Bukan hanya itu, tahi lalat melanoma biasanya mencetuskan gatal, dan boleh berdarah. Seseorang berisiko menghidap melanoma jika dia mempunyai bilangan tahi lalat yang sangat banyak, contohnya lebih daripada 50 keping, sering terdedah kepada sinar matahari, mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama, menderita melanoma, dan mempunyai kulit sensitif dan terdedah kepada selaran matahari.

Dengan kata lain, mempunyai beberapa tahi lalat di wajah sebenarnya agak normal. Selagi tahi lalat yang muncul masih dalam bentuk normal, semula jadi, dan tidak bertambah besar. Sebabnya, tahi lalat yang terus tumbuh dan berubah warna boleh menjadi tanda bahaya.

Cara Merawat dan Mencegah Melanoma Moles

Pada dasarnya, kebanyakan tahi lalat yang ada di kulit tidak perlu dibimbangkan dan tidak memerlukan rawatan perubatan khas. Rawatan hanya diperlukan jika tahi lalat pada kulit mula tidak selesa atau barah.

Salah satu cara untuk merawat tahi lalat pada kulit adalah dengan pembuangan pembedahan kecil. Dalam prosedur ini, doktor akan membuang tahi lalat dan membuatnya rata dengan permukaan kulit. Walau bagaimanapun, kaedah rawatan akan berbeza jika tahi lalat ternyata melanoma, alias barah. Sekiranya barah kulit, rawatan akan disesuaikan mengikut tahap keparahan keadaan.

Sebenarnya, ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah kemunculan tahi lalat melanoma. Sekiranya anda mempunyai banyak tahi lalat di badan anda, anda harus mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, terutamanya pada pukul 11.00 hingga 15.00.

Sentiasa berusaha melindungi diri dan kulit anda dengan membawa payung dan selalu memakai krim pelindung matahari. Sentiasa perhatikan perubahan yang terjadi pada tahi lalat, dan segera hubungi doktor jika anda mengalami kelainan.

Anda juga boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor mengenai tahi lalat pada kulit. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua hidup sihat dan maklumat kesihatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Kenali 9 Gejala Kanser Kulit yang Jarang Disedari
  • Adakah perlu beroperasi pada tahi lalat di wajah?
  • Adakah tahi lalat Berbahaya?

Recent Posts