Gejala Umum apabila Seseorang Mempunyai Penyakit Autoimun

, Jakarta - Penyakit autoimun adalah keadaan apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang bahagian tubuh yang sihat. Sistem imun manusia mempunyai peranan besar dalam melindungi tubuh dari kuman seperti bakteria dan virus. Biasanya, sistem imun dapat membezakan antara sel asing dan sel badan yang sihat.

Namun, pada orang dengan penyakit autoimun, sistem kekebalan tubuh secara keliru menganggap bahagian tubuh, seperti sendi atau kulit, sebagai benda asing. Akibatnya, sistem kekebalan tubuh melepaskan protein yang disebut autoantibodi untuk menyerang sel yang sihat. Berikut adalah gejala penyakit autoimun yang perlu anda ketahui

Baca juga: Ini adalah Penyakit Autoimun yang Mempengaruhi Wanita

Gejala Umum Penyakit Autoimun

Walaupun terdapat banyak jenis penyakit autoimun, mereka mempunyai simptom yang serupa, seperti:

 • Keletihan.
 • Sakit sendi dan bengkak.
 • Masalah kulit.
 • Sakit perut atau masalah pencernaan.
 • Demam.
 • Kelenjar bengkak.

Diagnosis juga sukar kerana gejala di atas mungkin merupakan tanda-tanda masalah kesihatan yang biasa. Oleh itu, segera periksa diri anda sekiranya anda mengalami simptom tambahan di luar gejala di atas. Sekiranya anda merancang untuk pergi ke hospital untuk pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Baca juga: 4 Keadaan yang Menandakan Tubuh Terpengaruh oleh Penyakit Autoimun

Pelbagai Jenis Penyakit Autoimun

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem pertahanan semula jadi tubuh tidak dapat membezakan antara sel tubuh sendiri dan sel asing, menyebabkan tubuh secara salah menyerang sel normal. Terdapat lebih daripada 80 jenis penyakit autoimun yang menyerang pelbagai bahagian badan. Walau bagaimanapun, penyakit autoimun yang paling biasa adalah:

 • Rheumatoid arthritis dicirikan oleh keradangan pada sendi.
 • Psoriasis, keadaan yang dicirikan oleh kulit yang tebal dan bersisik.
 • Psoriatik arthritis, sejenis arthritis yang mempengaruhi orang dengan psoriasis.
 • Lupus, penyakit yang merosakkan kawasan badan yang merangkumi sendi, kulit, dan organ.
 • Penyakit tiroid, termasuk penyakit Graves, yang menyebabkan tubuh menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid (hipertiroidisme), dan tiroiditis Hashimoto, yang tidak menghasilkan hormon tiroid yang cukup (hipotiroidisme).

Pada sesetengah orang, gejala penyakit autoimun boleh menjadi teruk dan ringan. Keterukan gejala pada amnya bergantung pada beberapa faktor seperti genetik, persekitaran, dan keadaan kesihatan keseluruhan. Dari lebih daripada 80 penyakit autoimun, gejala sering bertindih, menjadikannya sukar untuk didiagnosis.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Penyakit Autoimun

Oleh itu, doktor perlu melakukan ujian darah untuk mencari autoantibodi untuk mendiagnosis keadaan ini. Rawatan utama untuk penyakit autoimun biasanya adalah ubat untuk menenangkan tindak balas imun yang terlalu aktif dan mengurangkan keradangan di dalam badan.Rujukan:
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Apakah Gejala Umum Penyakit Autoimun ?.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Autoimun: Jenis, Gejala, Sebab dan Banyak Lagi.

Recent Posts