Ketahui 5 Jenis Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga

, Jakarta - Jika Anda seorang pemula dalam memelihara ikan hiasan, maka ikan hiasan air tawar adalah pilihan yang tepat. Perkara pertama yang akan anda pelajari tentang menjaga ikan air tawar adalah bahawa setiap ikan berbeza. Anda tidak boleh memasukkan semua jenis ikan air tawar ke dalam akuarium dan membiarkannya sahaja.

Terdapat banyak jenis ikan air tawar. Semasa memilih ikan air tawar, anda memerlukan beberapa spesies dengan beberapa kriteria. Antaranya, ikan kuat dan boleh berkembang dalam pelbagai keadaan, mudah dijaga, setiap ikan dapat bergaul dengan ikan lain, dan berukuran sebanding di akuarium.

Baca juga: Penularan Virus Corona pada Haiwan Mengetahui Ini

Jenis Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga

Sama ada anda seorang pemula atau berpengalaman menjaga ikan hiasan, sukar untuk tidak terpikat dengan jenis ikan hiasan air tawar berikut:

1. Neon Tetra

Neon tetras adalah ikan kecil yang senang dijaga. Ikan hiasan ini selalunya merupakan ikan hiasan pertama yang akan dibeli oleh aquarist pemula. Ukurannya kira-kira 2.2 cm dan suka disimpan dalam kumpulan. Jenis ikan hiasan ini adalah pilihan tepat untuk akuarium kecil kerana mempunyai sifat tenang.

Neon tetras tersedia dalam warna terang dan mempunyai garis-garis mendatar biru iridescent di seluruh badannya, sehingga bercahaya dalam gelap. Neon tetras memerlukan air asam ringan dengan suhu tropika. Mereka boleh makan sebahagian besar makanan, kerana mereka omnivor. Jadi dia akan memakan udang, cacing, serangga, dan tumbuhan.

2. Guppies

Ikan berwarna-warni ini mempunyai watak tangkas dan mampu menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan air. Ikan ini senang dijaga, tetapi anda mesti menyimpannya dalam tiga jenis.

Suhu air yang ideal untuk guppies adalah 10-29 darjah Celsius, tetapi faktor yang paling penting ialah suhu tetap konsisten. Guppy harus diberi makanan campuran (makanan tumbuhan dan haiwan).

Baca juga: Bukan hanya gigitan, menjilat anjing juga perlu diperhatikan

3. Ikan Betta (Ikan Betta)

Ikan betta adalah ikan hiasan yang kini popular untuk dipelihara. Ikan ini mempunyai pelbagai warna dan cantik. Ikan betta terkenal sebagai wilayah dan agresif dengan ikan lain, terutama ikan bilis. Sekiranya betta anda tenang dan ramah, maka ia boleh disimpan di akuarium bersama spesies ikan lain.

4. Ikan Emas

Ikan mas atau ikan mas adalah spesies canting yang dapat tumbuh hingga 35 sentimeter di alam liar. Sebilangan ikan emas boleh hidup hingga 25 tahun atau lebih lama lagi.

Dalam kurungan, ikan mas haiwan peliharaan akan berkembang biak di akuarium yang sekurang-kurangnya 20 gelen air. Ikan ini memerlukan penjagaan yang berterusan, seperti perubahan dan penapis air setiap minggu.

Baca juga: Fakta Mengenai Haiwan Peliharaan dan Virus Corona

5. Zebrafish

Zebrafish adalah ikan kecil yang senang dijaga. Ikan ini biasanya tumbuh hingga 5 - 7 sentimeter. Ikan ini harus disimpan dalam kumpulan. Jika tidak, mereka akan sangat tertekan. Zebrafish suka memakan cacing, serangga dan krustasea. Jangan terkejut jika ikan ini tiba-tiba melompat keluar dari tangki, kerana itulah yang disukainya. Oleh itu, pastikan akuarium anda dilindungi.

Itulah beberapa ikan hiasan air tawar yang popular dan senang dijaga. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penjagaan ikan hiasan air tawar atau jenis ikan lain, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor haiwan anda melalui aplikasi tersebut. . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Nasihat Penjagaan Ikan. Diakses pada tahun 2021. 13 Ikan Air Tawar Terbaik Untuk Akuarium Rumah Anda
Petland Texas. Diakses pada tahun 2021. TOP 10 IKAN FRESHWATER TERBAIK UNTUK AKUARIUM ANDA
Dunia Pemeliharaan Ikan. Diakses pada tahun 2021. 17 Ikan Akuarium Air Tawar Terbaik - Paling Popular di Senarai 2021

Recent Posts