Kedudukan Hubungan intim semasa Kehamilan Menurut Trimester

Jakarta - Kehamilan mengubah banyak perkara. Selain keadaan fizikal ibu, kehamilan juga mempengaruhi hubungan intim suami isteri. Perubahan hormon, mual, muntah, sakit pada payudara, dan Miss V yang kurang sensitif adalah beberapa contoh perubahan semasa kehamilan.

Semasa kehamilan berlangsung, ibu mungkin mengalami sakit belakang dan kenaikan berat badan. Tidak dapat tidak, perkara-perkara ini boleh mempengaruhi gairah dan keselesaan seksual semasa melakukan persetubuhan. Oleh itu, wanita hamil perlu mengetahui kedudukan persetubuhan semasa mengandung yang selesa dan sesuai.

  • Trimester Pertama

Trimester pertama bermula dari kehamilan 0-13 minggu. Pada trimester ini, keadaan hormon ibu akan mengalami perubahan drastik yang dapat mengurangkan rangsangan seksual. Terutama jika si ibu mengalami loya, muntah, keletihan, dan sakit pada payudara. Kedudukan yang selamat untuk persetubuhan semasa mengandung pada trimester ini adalah mubaligh, wanita di atas , gaya anjing , menghadap satu sama lain, melakukan di kerusi, sehingga kedudukan sudu .

Selagi berada dalam had yang munasabah, melakukan hubungan seks adalah selamat untuk dilakukan. Kerana pada trimester ini, janin dilindungi dengan selamat di cairan ketuban dan lapisan otot rahim. Walau bagaimanapun, melakukan hubungan seks pada trimester ini harus ditangguhkan sekiranya ibu mengalami:

  • Terdapat sejarah kelahiran prematur pada kehamilan sebelumnya.
  • Kelainan pada lokasi plasenta, seperti plasenta yang menutupi serviks.
  • Pendarahan pada Miss V.
  • Air bocor.
  • Rahim terbuka sebelum waktunya.
  • Trimester Kedua

Trimester kedua bermula pada kehamilan 13-27 minggu. Biasanya, gejala mual dan muntah telah banyak menurun, selera makan ibu meningkat, berat badan meningkat, gairah seksual kembali normal, dan faraj dan klitoris menjadi lebih sensitif. Selain itu, wanita hamil pada trimester ini juga akan mengalami pedih ulu hati hingga kekejangan kaki.

Pada trimester ini, kedudukan hubungan seksual semasa kehamilan yang cukup selesa adalah gaya anjing , sudu , dan wanita di atas . Kedudukan mubaligh atau ibu berbaring telanjang tidak boleh dilakukan untuk mengelakkan kesakitan dan kontraksi yang berlebihan. Ini kerana kedudukan ini dapat meningkatkan tekanan pada rahim dan mempengaruhi aliran darah ke plasenta, menyebabkan bayi kekurangan oksigen.

  • Trimester Ketiga

Pada trimester ketiga, ibu bertambah berat badan dan terdedah kepada sakit belakang. Oleh itu, ibu boleh memilih posisi untuk melakukan hubungan seks dengan penembusan yang tidak terlalu dalam. Kedudukan yang masih selamat untuk dilakukan adalah saling berhadapan dan sudu . Untuk mengurangkan sakit belakang dan tekanan pada rahim semasa melakukan hubungan seks, ibu boleh meletakkan bantal di bahagian belakang badan. Elakkan juga meniup Miss V semasa melakukan hubungan seks. Kerana, aktiviti ini dapat menyebabkan penyumbatan saluran darah akibat udara memasuki saluran darah.

Dalam melakukan hubungan seks, perkara yang paling penting adalah berkomunikasi dengan pasangan anda. Ini dilakukan untuk keselesaan suami isteri, dan juga keselamatan janin di dalam kandungan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai hubungan seksual semasa mengandung, gunakan aplikasinya hanya. Kerana melalui aplikasi tersebut ibu boleh meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara / Video. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found