Inilah Kepentingan Vaksin Rubella untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Penyakit Rubella atau juga sering disebut campak Jerman, adalah penyakit berjangkit yang juga disebabkan oleh virus. Penghantaran berlaku melalui udara. Pada kanak-kanak, gejala penyakit ini biasanya hanya demam ringan (dengan suhu 37.2 darjah Celsius) atau bahkan tanpa gejala. Akibatnya, keadaan sering tidak disedari atau dikesan.

Beberapa gejala lain yang dapat dijumpai disebabkan oleh jangkitan rubella adalah sakit tekak, tompok merah pada kulit, sakit kepala, sakit mata, konjungtivitis, dan kelenjar getah bening yang membesar di belakang telinga, belakang leher, dan sub oksipital . Di samping itu, kanak-kanak juga mungkin mengalami loya, sakit otot, dan penurunan selera makan.

Berdasarkan data tinjauan selama lima tahun terakhir, ini menunjukkan bahawa 70 peratus kes rubella berlaku pada kumpulan umur di bawah 15 tahun. Sementara itu, berdasarkan data dari Kementerian Kesihatan, dari tahun 2010 hingga 2015 dianggarkan terdapat 23.164 kes campak dan 30.463 kes rubella. Jumlah ini dianggarkan lebih rendah daripada angka sebenar di lapangan, mengingat masih banyak kes yang tidak dilaporkan. Terutama, dari perkhidmatan swasta dan kelengkapan laporan pengawasan yang masih rendah.

Rubella Berbahaya untuk Kanak-kanak dan Wanita Hamil

Penyakit rubella mudah merebak dan kebanyakannya menyerang kanak-kanak. Perkara yang ditakuti dari penyakit ini adalah komplikasi yang timbul. Campak boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti radang paru-paru (radang paru-paru), ensefalitis (radang otak), kebutaan, kekurangan zat makanan, dan bahkan kematian. Sementara komplikasi yang disebabkan oleh jangkitan rubela adalah kelainan pada jantung dan mata, gangguan pendengaran, dan kelewatan perkembangan. Walaupun pada wanita hamil, jangkitan rubella boleh menyebabkan keguguran, kematian janin, dan sindrom rubella kongenital pada bayi yang dilahirkan.

Tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dicegah

Berdasarkan data yang diambil dari Kementerian Kesehatan Indonesia, Indonesia adalah salah satu negara dengan kes campak paling banyak di dunia. Namun, sejak tahun 2000, lebih daripada 1 bilion kanak-kanak di negara berisiko tinggi telah diimunisasi. Akibatnya, pada tahun 2012, kematian akibat campak menurun sebanyak 78 peratus.

Ini menunjukkan bahawa imunisasi dapat dilakukan dengan tujuan mencegah campak dan mengelakkan komplikasinya. Rubella juga merupakan salah satu masalah kesihatan masyarakat di Indonesia yang memerlukan pencegahan yang berkesan. Data pemantauan dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia selama 5 tahun terakhir menunjukkan bahawa 70 peratus kes rubella terjadi pada kelompok usia di bawah 15 tahun.

Melihat kejadian rubella yang tinggi, vaksin rubella penting untuk diberikan kepada anak-anak. Kerajaan juga telah berusaha melakukan pencegahan dengan imunisasi campak-rubella (MR) aka rubella campak. Imunisasi MR boleh diberikan kepada semua kanak-kanak berumur 9 bulan, dengan usia kurang dari 15 tahun.

Imunisasi rubella dilakukan dengan suntikan pada dos 0,5 mililiter. Kerajaan menyediakan perkhidmatan MR percuma pada bulan Ogos-September 2017 dan 2018. Anda boleh mendapatkan imunisasi MR di sekolah, Puskesmas, Posyandu, dan kemudahan kesihatan lain.

Rubella (campak Jerman) memberi kesan yang sangat buruk kepada kanak-kanak. Sekiranya anda tidak mahu anak anda mengalaminya, tidak ada salahnya membiarkannya mendapat imunisasi dalam bentuk vaksin MR di pusat kesihatan terdekat. Dengan cara ini, ibu menyumbang untuk meningkatkan kesihatan generasi akan datang.

Itulah pentingnya vaksin rubella yang perlu diketahui. Sekiranya anda masih tidak pasti mengenai pemberian vaksin rubella, anda boleh membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • Segala-galanya mengenai Rubella yang perlu anda ketahui
  • Fakta yang Perlu Anda Ketahui mengenai Rubella
  • Cara Merawat Rubella pada Wanita Hamil

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found