Berikut adalah 10 faktor yang boleh menyebabkan kambuh epilepsi

, Jakarta - Epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat (neurologi) di mana aktiviti otak menjadi tidak normal, menyebabkan gejala kejang atau tempoh tingkah laku yang tidak biasa dan kadang-kadang kehilangan kesedaran. Tidak sedikit orang dengan epilepsi yang merasa terganggu oleh penyakit ini, kerana gejala kejang dapat berulang kapan saja dan tanpa sebab.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang menyedari bahawa kejang berlaku dalam satu corak, atau lebih cenderung berlaku dalam situasi tertentu. Kadang-kadang itu hanya kebetulan, lain kali tidak. Nah, mengetahui faktor-faktor yang boleh mencetuskan kejang dapat membantu menjangkakan gejala ini. Anda juga boleh mencari cara untuk mencegah atau mengurangkan kambuh epilepsi pada masa akan datang.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara sawan dan epilepsi

Faktor Pencetus untuk Kambuh Epilepsi

Gejala kejang pada setiap orang dengan epilepsi boleh berbeza-beza. Beberapa orang hanya menatap kosong selama beberapa saat semasa kejang, sementara yang lain menggerakkan tangan atau kaki mereka berulang kali.

Pada sesetengah orang dengan epilepsi, sawan cenderung disebabkan oleh keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, faktor pencetus bagi setiap penghidap juga berbeza. Memerhatikan faktor-faktor yang berlaku sebelum kejang dapat membantu anda mengetahui apa yang menyebabkan epilepsi anda kambuh.

Berikut adalah faktor biasa yang boleh menyebabkan epilepsi berulang, iaitu:

 1. Waktu-waktu tertentu pada waktu pagi atau petang.
 2. Kurang tidur, seperti keletihan atau tidak dapat tidur nyenyak.
 3. Semasa anda sakit atau demam.
 4. Lampu yang sangat terang atau lampu yang berkelip.
 5. Penggunaan alkohol, ubat-ubatan, atau ubat-ubatan.
 6. Melangkau makanan, menyebabkan kadar gula dalam darah rendah.
 7. Makanan tertentu atau berlebihan kafein juga boleh membuat kejang menjadi lebih teruk.
 8. Tekanan.
 9. Dikaitkan dengan haid (pada wanita) atau perubahan hormon yang lain.
 10. Melangkau jadual ubat.

Baca juga: Filem Star Wars Boleh Mencetuskan Kejang, Inilah Penjelasan Perubatannya

Mengenal pasti faktor pencetus tidak selalu mudah. Kadang-kadang kejang yang berlaku tidak selalu mempunyai pencetus. Kejang sering juga disebabkan oleh gabungan beberapa faktor pencetus.

Kaedah yang baik untuk mencari pencetus epilepsi anda berulang dengan menyimpan log penyitaan. Setiap kali anda mengalami sawan, perhatikan hal berikut:

 • Hari dan masa.
 • Apakah aktiviti yang anda lakukan sebelum penyitaan?
 • Apa yang berlaku di sekeliling anda.
 • Pemandangan, bau, atau suara yang tidak biasa di sekitar anda.
 • Tekanan yang tidak biasa.
 • Makanan yang anda makan sebelum penyitaan dan berapa lama antara waktu makan dan penyitaan.
 • Tahap keletihan anda dan sama ada anda tidur lena pada malam sebelumnya.

Anda juga boleh menggunakan log penyitaan anda untuk menentukan seberapa baik pengambilan ubat epilepsi anda. Perhatikan bagaimana perasaan anda sebelum dan selepas kejang, dan kesan sampingannya. Bawalah nota-nota ini semasa anda berjumpa doktor, kerana dapat membantu menyesuaikan ubat atau mencuba rawatan lain.

Cara Mengawal Kejang Epilepsi

Kejang epilepsi yang boleh berulang pada bila-bila masa boleh membahayakan, jadi penting untuk mengawal penyakit ini sebaik mungkin. Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah epilepsi daripada berulang:

 • Ambil Ubat Secara Berkala

Ubat anti-epilepsi berkesan dalam menghentikan atau mengurangkan kekerapan kejang. Pastikan anda mengambilnya setiap hari seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Bercakap dengan doktor anda jika ubat epilepsi yang anda ambil menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan. Jangan melewatkan dos atau berhenti mengambilnya tanpa nasihat doktor anda, kerana boleh menyebabkan sawan.

Anda juga perlu mencuba beberapa ubat anti-epilepsi terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat yang sesuai untuk anda tanpa menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu.

 • Elakkan Pencetus Kejang

Sebaik sahaja anda mengetahui pencetus epilepsi, cuba menghindarinya dapat membantu mencegah kejang. Contohnya, atasi tekanan dengan baik, kurang minum alkohol, dan cuba tidur lena.

 • Periksa Keadaan Anda secara berkala dengan Doktor

Anda perlu kerap berjumpa doktor untuk mendapatkan penilaian mengenai epilepsi dan rawatan yang anda jalankan. Pemeriksaan harus dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun, atau lebih kerap jika epilepsi anda tidak dikawal dengan baik.

Baca juga: Epilepsi Boleh Diubati atau Selalu Berulang?

Itulah faktor-faktor yang boleh menyebabkan epilepsi anda kambuh. Untuk melakukan pemeriksaan rutin mengenai epilepsi anda, anda boleh membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Epilepsi.
Yayasan Epilepsi. Diperoleh pada tahun 2021. Pencetus Kejang.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Epilepsi.

Recent Posts