Perhatikan ini sebelum memakai topeng perubatan berganda

, Jakarta - Cara terbaik untuk mencegah penyebaran virus korona terus dilakukan sehingga jumlah orang yang menderita penyakit itu dapat berkurang. Salah satu cara untuk melakukan ini yang baru-baru ini diucapkan adalah penggunaan topeng perubatan secara berganda atau rangkap. Memang, penggunaan ini boleh berkesan untuk melindungi diri anda dari COVID-19, tetapi ada perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakannya. Inilah ulasannya!

Perhatian Khas ketika Menggunakan Double Medical Mask

Penggunaan dua topeng muka, atau topeng berganda, dapat mengurangkan pendedahan zarah virus korona yang terbang di udara. Merujuk kepada kajian baru-baru ini yang dikeluarkan oleh Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, perbincangan tersebut memfokuskan pada penggunaan topeng dan tahap keberkesanannya ketika digunakan. Terdapat dua cara yang disyorkan untuk meningkatkan seberapa baik topeng muka melindungi diri anda:

Penggunaan Topeng Berganda

Topeng berganda, atau memakai topeng kain di atas topeng pembedahan sekali pakai, dipercayai sangat berkesan untuk mencegah virus korona memasuki mulut dan / atau hidung. Penapisan zarah-zarah di udara dapat diperoleh, tetapi keselesaan ketika memakai topeng juga perlu dilakukan agar kawasan tersebut dapat ditutup dengan baik. Selain itu, kombinasi penggunaan topeng juga perlu dipertimbangkan.

Baca juga: Ketahui Kriteria Topeng Bukan Perubatan untuk Mencegah Virus Corona

Tidak digalakkan semua orang menggunakan dua topeng dari jenis yang sama, seperti menggunakan topeng pembedahan di dalam dan kemudian menambahkannya di luar. Jangan gabungkan dua topeng perubatan pada masa yang sama kerana keupayaan penyaringannya tidak meningkat. Cara terbaik adalah dengan menggabungkan topeng pembedahan sekali pakai dan topeng kain. Ini dilakukan untuk menutup bahagian sisi topeng.

Sesungguhnya, penggunaan beberapa topeng adalah untuk memastikan bahawa tidak ada jurang yang timbul ketika memakai satu topeng. Telah diketahui bahawa ketika memakai topeng pembedahan, terdapat beberapa celah yang terlihat di sisi wajah. Oleh itu, apabila anda merasa anda akan banyak berinteraksi dengan orang lain dan berada di dalam rumah, adalah idea yang baik untuk menggunakan lebih daripada satu topeng untuk hasil yang berkesan.

Selain itu, tidak semua jenis topeng dapat digandakan, terutama jika topeng memiliki kemampuan penyaringan yang tinggi, seperti topeng N95. Anda juga tidak disarankan untuk menggandakan topeng yang mempunyai alat pernafasan kerana boleh mengganggu cara kerja yang ada.

Baca juga: Ini adalah Topeng yang Tepat untuk Mencegah Virus Corona

Teknik Mengikat Gelung

Apabila hanya menggunakan topeng pembedahan, ada baiknya menerapkan gelung pengikat pada penutup telinga. Dalam sebuah kajian yang dilakukan, ketika dua orang melakukan teknik ini, paparan zarah virus di sekitarnya berkurang hingga 95 persen. Keberkesanannya lebih dari dua kali ganda daripada topeng bedah tunggal dan topeng kain, kerana jurang yang memungkinkan virus memasuki mulut atau hidung.

Itulah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan topeng perubatan berganda atau dua kali ganda. Perkara utama adalah bahawa penggunaan topeng berganda ini bertujuan untuk menutup sebarang jurang yang boleh dimasuki oleh virus.

Walau bagaimanapun, topeng tidak dapat menggantikan peranan jarak atau jarak sosial penjarakan Sosial semasa berinteraksi. Sudah tentu, anda benar-benar harus memperhatikan keselamatan ketika topeng dikeluarkan, seperti ketika makan.

Baca juga: Menggunakan topeng semasa bersenam, ini adalah fakta

Anda juga boleh meminta doktor dari mengenai cara menggunakan topeng perubatan untuk mencegah pendedahan kepada virus korona dengan lebih berkesan. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , anda boleh segera mendapatkan nasihat terbaik dari pakar perubatan profesional. Untuk itu, segera muat turun aplikasi untuk merasakan semua kemudahan ini!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Tingkatkan Cara Topeng Anda Melindungi Anda.
Berita NBC. Diakses pada tahun 2021. Kemas kini CDC: Garis panduan topeng berganda dan topeng terbaik.

Recent Posts