10 Jenis Vaksin Yang Diperlukan Orang Dewasa

"Bukan hanya anak-anak, orang dewasa juga masih perlu melakukan vaksinasi untuk meningkatkan daya tahan mereka terhadap penyakit berbahaya. Beberapa jenis vaksinasi yang diperlukan oleh orang dewasa termasuk influenza, HPV, Tdap, Hepatitis dan COVID-19. "

, Jakarta - Setiap orang wajib melakukan vaksinasi untuk menghindari jangkitan dengan penyakit berbahaya. Vaksinasi terbukti dapat meningkatkan daya tahan tubuh terhadap virus penyebab penyakit.

Setakat ini, pemberian vaksin dan imunisasi sering tertumpu pada bayi dan kanak-kanak. Sebenarnya, walaupun sebagai orang dewasa, anda masih perlu mendapatkan vaksin untuk mencegah penyakit tertentu. Oleh itu, jenis vaksin yang diperlukan oleh orang dewasa? Lihat penjelasan di bawah.

Baca juga: Sistem Imun Lemah Dengan Umur, Bagaimana Anda?

Vaksin Yang Diperlukan Oleh Orang Dewasa

Melancarkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, Jenis vaksin berikut diperlukan oleh orang dewasa:

1. Selsema

Risiko terkena selesema dapat dikurangkan sekitar setengah setelah seseorang mendapat vaksin influenza. Sekiranya anda masih boleh terkena selesema setelah mendapat vaksin, kemungkinan anda tidak akan mengalami gejala yang teruk, dan selesema tersebut tidak dapat disembuhkan dalam waktu singkat.

Semua orang dewasa perlu mendapatkan vaksin selesema, terutama wanita hamil, orang yang mempunyai masalah kesihatan jangka panjang, dan orang yang berusia lebih dari 65 tahun. Penting untuk mendapatkan suntikan setiap tahun kerana virus influenza selalu berkembang.

2. Tdap

Vaksin Tdap digunakan untuk mencegah jangkitan dengan tetanus, difteria, dan pertusis (batuk rejan) yang dapat menyebabkan penyakit serius dan bahkan kematian. Sejak vaksin ini diperkenalkan, kes tetanus dan difteria telah turun sebanyak 99% dan batuk rejan telah turun sebanyak 80%.

Bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa juga perlu mendapatkannya penggalak Tdap setiap 10 tahun. Vaksin ini bahkan wajib bagi orang yang mempunyai masalah dengan sistem imun mereka.

3. Hepatitis A dan B

Vaksin ini juga harus diambil sebagai orang dewasa untuk mencegah jangkitan dengan virus Hepatitis A dan B yang menyebabkan penyakit hati. Vaksin Hepatitis A umumnya diberikan dalam dua dos, selang 6 bulan. Sementara itu, vaksin hepatitis B memerlukan tiga suntikan. Selang antara dos Hepatitis B pertama dan kedua adalah sebulan. Kemudian, dos ketiga diberikan sekurang-kurangnya dua bulan setelah menerima dos kedua.

4. HPV

Jangkitan papillomavirus manusia (HPV) berisiko menyebabkan barah serviks, vulva dan vagina pada wanita dan barah zakar pada lelaki. Virus ini juga boleh menyebabkan barah dubur, barah tekak, barah mulut dan ketuat kelamin. Vaksin HPV disyorkan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan pada usia 11 atau 12 tahun.

Walau bagaimanapun, wanita di bawah umur 26 tahun dan lelaki yang belum berumur 21 tahun masih boleh mendapatkannya. Vaksin HPV boleh didapati dalam tiga dos. Doktor biasanya akan memberi dos kedua 1-2 bulan selepas suntikan pertama. Dos ketiga akan diteruskan selepas 6 bulan.

5. Pneumokokus

Jangkitan bakteria pneumokokus boleh menyebabkan radang paru-paru, meningitis, jangkitan darah, dan kematian. Terdapat dua vaksin untuk mencegahnya, iaitu PCV dan PPSV. Vaksin PCV disyorkan untuk kanak-kanak di bawah usia 2 tahun, sementara PPSV disyorkan untuk orang berusia 65 tahun ke atas dengan 1 dos seumur hidup.

6. Campak dan Rubella (MR)

Vaksin MR adalah pengganti vaksin MMR yang pada masa ini tidak terdapat di kemudahan kesihatan awam. Kini, program vaksin MR menjadi keutamaan bagi pemerintah Indonesia sebagai upaya untuk mengendalikan penyakit menular Campak dan Rubella. Walaupun imunisasi MMR telah diberikan pada masa kanak-kanak, vaksin MR diperlukan untuk memastikan kekebalan penuh terhadap campak dan rubela.

Baca juga: Ketahui Kebaikan Vaksin Booster untuk Tubuh

Vaksin MR adalah wajib bagi semua kanak-kanak berumur 9 bulan hingga kurang dari 15 tahun. Wanita hamil juga diharuskan mendapatkan vaksin MR sebelum hamil untuk mencegah keguguran dan kecacatan kelahiran.

7. BCG

Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis. Vaksin BCG dapat memberikan imuniti terhadap bakteria yang mematikan. Itulah sebabnya mengapa vaksin BCG disyorkan untuk bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa berusia 16-35 tahun, terutama yang berisiko tinggi terkena TB. Orang dewasa yang tidak pernah mendapat vaksin ini sebelumnya juga diharuskan memiliki vaksin BCG.

8. Cacar air

Varicella zoster adalah virus yang menyebabkan cacar air. Keadaan ini dapat dicegah dengan mendapatkan vaksin cacar air. Vaksin cacar air biasanya diberikan dalam 2 dos, selang 4-8 minggu. Sebelum mendapat vaksin cacar air, pastikan anda tidak pernah menghidap cacar air dan tidak mempunyai penyakit tertentu, seperti barah atau HIV.

9. Herpes zoster

Virus herpes zoster adalah penyebab herpes zoster atau herpes zoster. Herpes zoster dicirikan oleh penampilan nodul yang serupa dengan cacar air. Kawasan di sekitar nodul boleh membengkak dan menghasilkan lepuh.

Nah, nodul ini boleh menyebabkan gatal, terbakar, sakit kepala dan kelemahan. Vaksin herpes zoster boleh mencegah penyakit kayap sebanyak 50 peratus. Vaksin herpes zoster hanya diberikan dalam satu dos.

10. COVID-19

Sejak virus COVID-19 pecah, pemerintah Indonesia mewajibkan semua orang dewasa mendapatkan vaksin COVID-19 untuk memutuskan rangkaian penularan COVID-19. Vaksin COVID-19 untuk orang dewasa diberikan 2 kali dengan jumlah 0.5 mL setiap dos. Vaksin kedua diberikan 2 minggu hingga 3 bulan dari vaksin pertama, bergantung pada jenis vaksin yang digunakan.

Baca juga: Ini adalah Syarat untuk Penerima Vaksin Corona di Indonesia

Sekiranya anda bercadang untuk mendapat vaksin, sekarang menyediakan perkhidmatan pesanan vaksinasi yang boleh dilakukan di hospital, di rumah atau di rumah pandu lalu . Berikut adalah langkah-langkah untuk memesan perkhidmatan vaksinasi dalam aplikasi: :

  1. Buka aplikasinya , kemudian klik "Buat Janji Temu Perubatan" di laman utama.
  2. Klik "Semua Perkhidmatan", dan pilih "Imunisasi Dewasa".
  3. Klik saringan untuk memilih perkhidmatan vaksinasi "Home Care", "Drive Thru Vaccination" atau jenis vaksinasi yang anda perlukan.
  4. Pilih tarikh dan waktu, kemudian klik butang "Buat Janji Temu".
  5. Pilih profil pesakit, dan klik "Teruskan"
  6. Muat naik foto ID anda dan klik "Teruskan"
  7. Pilih kaedah pembayaran, kemudian ketuk "Bayar".

Sangat mudah dan praktikal, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apakah Jadual Vaksin untuk Orang Dewasa?
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Jadual Imunisasi Dewasa yang Disyorkan untuk berumur 19 tahun ke atas, Amerika Syarikat, 2021.
Imunisasi.org. Diakses pada tahun 2021. Vaksinasi untuk Orang Dewasa.

Recent Posts