Bukan hanya wanita, ini adalah jenis perancangan keluarga untuk lelaki

“Bukan hanya dilakukan oleh wanita, menunda kehamilan juga dapat dilakukan oleh lelaki. Seperti wanita, pilihan perancang keluarga untuk lelaki juga berbeza. Namun, dari pelbagai jenis alat kontraseptif, kondom adalah yang paling digemari. "

Jakarta - Mungkin, kebanyakan orang tidak biasa dengan perancangan keluarga untuk lelaki. Tidak menghairankan, ini berdasarkan pemahaman bahawa menunda kehamilan hanya dapat dilakukan oleh wanita. Sebenarnya, lelaki boleh melakukannya.

Sebenarnya, dari segi kajian saintifik, penggunaan alat kontraseptif untuk lelaki untuk mencegah kehamilan boleh dikatakan tidak begitu banyak bagi wanita. Sebilangan lelaki lebih suka melakukan ejakulasi di luar semasa melakukan hubungan seks untuk mengelakkan kehamilan.

Baca juga: Ini 6 Pilihan Kontraseptif Semasa Pandemik

Pilihan Alat Kawalan Kelahiran untuk Lelaki

Lalu, apakah pilihan untuk pil perancang untuk lelaki yang boleh digunakan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Kondom

Kondom menjadi pil perancang untuk lelaki yang lebih banyak digunakan. Variasinya boleh dikatakan sangat banyak dan mudah didapati di pasaran. Anda boleh memilihnya mengikut kehendak anda. Selain membantu mencegah kehamilan, menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks juga dapat mengurangkan risiko penyakit kelamin.

Malangnya, tidak sedikit lelaki yang mengakui bahawa penggunaan kondom semasa hubungan seks sebenarnya mengurangkan keseronokan untuk melakukan hubungan seks itu sendiri.

  • Merangkap di luar

Mengelakkan penggunaan kondom yang dilaporkan dapat mengurangkan sensasi seks, lelaki lebih suka ejakulasi di luar. Mempunyai banyak istilah lain, seperti gangguan coitus dan tarik keluar, sebenarnya intinya adalah sama, iaitu membuang sperma di luar faraj agar kehamilan tidak berlaku.

Namun, berhati-hatilah, walaupun ejakulasi berlaku di luar, tidak mustahil kejadian kehamilan masih ada. Oleh itu, anda masih harus menggunakan kondom, terutamanya jika anda tidak merancang untuk hamil atau melakukan hubungan seks dalam tempoh subur anda.

Baca juga: Cara Menggunakan Kontraseptif yang Betul

  • Vasektomi

Vasektomi adalah operasi kecil yang hanya memerlukan 15 minit. Perancangan keluarga jenis ini untuk lelaki masih menjadikan lelaki tegak dan ejakulasi. Perbezaannya adalah, air mani yang keluar dari Mr P tidak lagi mengandungi sperma. Walaupun begitu, prosedur ini boleh dikatakan agak mahal.

  • Suntikan Testosteron

Testosteron mempunyai fungsi penting berkaitan dengan pengeluaran sel sperma. Anda boleh memilih prosedur ini, sama ada untuk mengurangkan atau menghilangkan sperma sepenuhnya. Namun, perlu diketahui kesan sampingan yang boleh berlaku, iaitu perubahan keinginan seksual dan penampilan jerawat pada wajah.

  • Pil kawalan kelahiran untuk lelaki

Tidak seperti wanita, pil kawalan kelahiran untuk lelaki masih dalam fasa ujian klinikal sehingga tidak dijual di kaunter. Pil ini mengandungi molekul steroid yang membantu menekan pengeluaran sel sperma.

Walaupun boleh dikatakan ideal, tetapi pil ini hanya berfungsi dengan berkesan dalam 18 jam, bahkan kurang. Ini bermaksud, lelaki perlu minum pil ini lebih dari sekali sehari. Jadi, kajian masih dijalankan untuk menguji keberkesanan pil ini.

Baca juga: Fahami 8 Fakta Mengenai Kontraseptif IUD

  • Gel Testosteron

Penggunaan gel testosteron dikatakan dapat merangsang hormon gonadotropin untuk berhenti berfungsi apabila disapu pada lengan dan bahu. Gonadotropin adalah hormon yang membantu merangsang pengeluaran hormon testosteron.

Apabila hormon testosteron mempunyai tahap yang sangat rendah, pengeluaran sperma akan mengalami penurunan yang sangat ketara. Walaupun begitu, kesan yang mungkin berlaku adalah penurunan libido kepada masalah ejakulasi.

Itu adalah beberapa pilihan perancang keluarga untuk lelaki yang boleh anda cuba. Anda boleh meminta doktor pilihan terbaik yang sesuai dengan keadaan badan anda. Bertanya doktor sekarang lebih mudah dengan menggunakan aplikasi , cukup muat turun melalui App Store atau Play Store. Ayuh, berhati-hati dalam memilih pil perancang!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pilihan Kawalan Kelahiran Lelaki.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Inilah Mengapa Kami Masih Tidak Mempunyai Pil Kawalan Kelahiran untuk Lelaki.

Recent Posts