Perkara Yang Harus Diketahui oleh Ibu Apabila Anak-anak Mengadu Sakit Kepala

, Jakarta - Sakit kepala sering berlaku pada kanak-kanak. Biasanya tidak ada yang perlu dikhawatirkan mengenai sakit kepala, kerana ia disebabkan oleh penyakit ringan biasa. Contohnya, benjolan ringan di kepala, kurang tidur, kekurangan makanan atau minuman, dan tekanan. Migrain juga boleh berlaku pada kanak-kanak pada tahap ringan. Namun, dengan pencegahan dan rawatan segera, biasanya tidak menimbulkan masalah serius.

Kerana perkara biasa, sebilangan ibu bapa mungkin mula menganggap sakit kepala pada anak adalah normal dan normal. Tetapi anda juga harus berhati-hati, sebenarnya sakit kepala pada kanak-kanak boleh menjadi tanda bahawa mereka mempunyai penyakit serius, seperti tumor otak atau meningitis.

Baca juga: Ini adalah 3 lokasi sakit kepala yang berbeza

Tetap berjaga-jaga apabila anak anda mengadu sakit kepala

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami sakit kepala. Oleh itu, sangat penting bagi ibu bapa untuk sentiasa berwaspada dan peka terhadap keadaan anak-anak mereka. Berikut adalah tanda-tanda sakit kepala yang perlu diperhatikan pada kanak-kanak:

  • Sakit kepala yang tidak berhenti

Apabila anak anda mengadu sakit kepala, mungkin pertolongan pertama yang diberikan ibu adalah ubat penahan sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen. Setelah mengambil ubat, langkah seterusnya adalah membiarkan anak berehat dengan tujuan agar sakit kepala akan reda.

Namun, jika sakit kepala berterusan dan tidak berhenti walaupun minum ubat, anda harus segera membawa anak anda ke doktor. Kerana jika gejala sakit kepala bertambah buruk, apalagi disertai dengan gejala seperti kelemahan, penglihatan kabur, dan lain-lain, itu boleh menjadi tanda penyakit serius.

Baca juga: 3 Fakta mengenai Sakit Kepala Yang Perlu Anda Ketahui

  • Sakit kepala hingga muntah

Ibu juga harus sedar jika sakit kepala pada anak disertai dengan gejala muntah hingga cirit-birit. Sekiranya ini berlaku, jangan berlengah membawa anak anda ke hospital. Sebabnya, gejala ini mungkin merupakan tanda bahawa terdapat peningkatan tekanan di otak.

Terutama jika sakit kepala yang anda keluhkan semakin teruk dari hari ke hari. Selain mengganggu aktiviti, keadaan ini bahkan boleh mencetuskan penyakit berbahaya jika dibiarkan.

  • Sakit Kepala Dengan Demam

Apabila anak anda mengadu sakit kepala, cubalah mengambil suhunya. Adakah ia meningkat? Sekiranya demikian, cuba tanya lagi, jika dia sukar mengangkat lehernya ke atas atau ke bawah. Sakit kepala disertai demam dan kekakuan di leher boleh menjadi gejala awal meningitis.

Meningitis adalah penyakit yang berlaku kerana keradangan pada lapisan otak. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Perlu diketahui, bayi dan kanak-kanak adalah yang paling mudah dijangkiti penyakit ini. Kerana mereka tidak mempunyai sistem imun yang sempurna dan dapat melawan penyebab penyakit.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Jenis Sakit Kepala

  • Sakit kepala dengan Insomnia

Sakit kepala yang berlaku boleh menyerang dengan sangat kuat sehingga membuat anak-anak mengalami masalah tidur pada waktu malam, alias insomnia. Sekiranya ini berlaku, ibu mesti segera menentukan apa yang mencetuskan sakit kepala pada si Kecil.

Kerana sakit kepala yang mengganggu waktu tidur dan rehat adalah keadaan yang tidak boleh dipandang rendah. Keadaan ini mesti diubati dengan segera secara perubatan dan dapatkan rawatan yang betul.

Itulah yang perlu diketahui oleh ibu dan bapa mengenai sakit kepala pada anak. Sekiranya anak anda sering mengadu sakit kepala, anda harus segera menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk nasihat rawatan. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. 8 perkara yang perlu diperhatikan ketika anak anda mengalami sakit kepala

NHS. Diakses pada tahun 2021. Sakit kepala pada kanak-kanak

Recent Posts