Memilih Sabun Wajah Yang Salah Dapat Menyebabkan 5 Perkara Ini

, Jakarta - Merawat wajah kadang-kadang boleh menjadi perkara yang sukar rumit . Kerana keperluan kulit wajah dari satu orang ke orang lain adalah berbeza. Keperluan ini juga berdasarkan jenis kulit mereka, kerana mereka yang mempunyai kulit sensitif memerlukan pembersih wajah yang mengandungi bahan-bahan ringan agar tidak memperburuk keadaan kulit. Oleh itu, pastikan anda menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Baca juga: Sebab Penjagaan Kulit Korea Sangat Popular

Sekiranya anda memilih pencucian muka yang salah, maka muncul beberapa tanda, seperti:

  • Pelarian Berlebihan. Adakah anda merasakan jerawat di wajah anda muncul ketika anda cuba berubah? penjagaan kulit ? Mungkin penyebabnya terletak pada sabun muka yang digunakan. Terdapat dua kemungkinan penyebab, iaitu mencuci muka yang digunakan untuk menyebabkan kulit kering dan merosakkan penghalang kulit , sehingga kulit tidak terlindung dan mudah terkena bakteria penyebab jerawat. Atau mungkin sabun pencuci muka terlalu tebal dan sukar dibilas dengan betul, sehingga menyumbat liang dan menyebabkan jerawat. Jadi, anda harus memilih pencuci muka yang lemah lembut pada kulit.

  • Kulit Jadi Merah. Tanda ini sering dialami oleh seseorang yang mempunyai kulit sensitif. Tanda merah boleh muncul di hidung dan pipi setelah anda mencuci muka. Sekiranya ini berlaku, segera ganti sabun muka dan pilih sabun yang tidak mengandungi bahan yang berpotensi merengsakan kulit seperti wangian atau alkohol.

  • Kulit Jadi Kasar dan Kusam . Tanda lain yang boleh berlaku kerana anda memilih sabun muka yang salah adalah kulit anda menjadi kasar dan kusam. Ini kerana produk yang digunakan menjadikan kulit kering. Sekiranya dibiarkan lama, tekstur kulit akan menjadi lebih kasar kerana kekurangan air. Kesannya, wajah kelihatan lebih kusam kerana itu.

  • Kulit terasa seperti ditarik. Mungkin anda pernah mengalami keadaan ini, kerana ini adalah keadaan biasa apabila anda memilih sabun muka yang salah. Pembersih yang menyebabkan sensasi ini mengganggu penghalang kulit dan menghilangkan minyak semula jadi dari kulit, dan menjadikan ketidakseimbangan pH kulit. Selain menjadi kering, kulit menjadi tidak dapat menyerap penjagaan kulit secara maksimum.

  • Kelebihan Minyak Muncul . Kulit berminyak yang bahkan menjadikan wajah anda berkilat juga merupakan tanda memilih sabun muka yang salah. Bagi pemilik kulit berminyak, anda harus memilih produk pencuci muka yang bebas minyak atau menyerap minyak . Dengan menggunakan produk yang sesuai dengan keperluan anda, kulit anda akan terasa lebih selesa.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, hentikan penggunaannya dengan segera. Sekiranya anda masih memerlukan maklumat yang lebih lengkap, anda boleh bertanya kepada doktor di melalui aplikasi di telefon pintar awak. Doktor akan memberi anda nasihat kesihatan yang diperlukan.

Baca juga: 5 Rawatan Kulit Kering yang mesti dicuba

Jadi, bagaimana memilih pencuci muka yang betul?

Agar tidak mengalami tanda-tanda seperti di atas, pertimbangkan cara memilih pencuci muka berikut:

  • Fahami jenis kulit wajah yang anda ada. Pastikan anda mengetahui jenis dan masalah kulit anda, kemudian pilih pencuci muka yang sesuai berdasarkan keadaan kulit anda. Ini kerana memilih pembersih yang berbeza dengan jenis kulit anda boleh menjadikan kulit anda lebih mudah mengalami kerengsaan dan pengelupasan.

  • Ketahui Komposisi. Semasa membeli pencuci muka, anda juga harus lebih berhati-hati dengan bahan-bahan yang terdapat di dalamnya. Beberapa pencuci muka mengandungi bahan pencuci yang keras seperti natrium lauret sulfat (SLES), natrium lauril sulfat (SLS), mentol, atau alkohol jadi anda mesti mengelakkannya.

  • Cari Ulasan dari Orang Yang Telah Menggunakannya. Sebelum memutuskan untuk membeli pencuci muka, tidak ada salahnya membaca ulasan orang yang telah menggunakan pencuci muka. Ulasan ini boleh didapati dari internet, atau dari rakan terdekat anda agar anda lebih mengetahui kemungkinan kesan sampingannya.

Baca juga: 4 Sebab untuk Beralih ke Produk Penjagaan Kulit Organik

  • Perhatikan keadaan wajah setelah menggunakannya. Sekiranya anda bertekad untuk membeli produk pencuci muka tertentu, pastikan anda memperhatikan perubahan yang berlaku pada wajah anda setelah kira-kira seminggu. Sekiranya selepas menggunakan pembersih, kulit terasa kering kemudian berhenti menggunakannya.

Rujukan:
Syurga Kecantikan. Diakses 2019. 6 Tanda Anda Menggunakan Pembersih Wajah Yang Salah.
Laman Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Ketahui sama ada anda menggunakan pencuci muka yang salah.

Recent Posts