Ketahui Had Tahap Gula Normal untuk Badan

, Jakarta - Tahap gula dalam tubuh mempunyai peranan penting untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Sebabnya, jika kadar gula dalam badan terlalu tinggi atau bahkan rendah, kesihatan tubuh akan terganggu, baik dalam jangka pendek atau jangka panjang. Lalu, apakah had gula darah normal untuk orang dewasa?

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

Tahap Gula Biasa untuk Orang Dewasa

Tahap gula darah dalam tubuh manusia sebenarnya tidak dapat ditentukan oleh unit piawai. Sebabnya, kadar gula darah dalam badan boleh berubah, bergantung pada keadaan, seperti sebelum atau sesudah makan makanan tertentu. Setelah makan makanan tertentu, sistem pencernaan dalam badan akan memecah karbohidrat menjadi gula, yang kemudian akan diserap oleh aliran darah.

Gula atau glukosa dalam tubuh sendiri mempunyai peranan penting, iaitu menjadi sumber tenaga yang berguna untuk metabolisme tubuh, yang akan dialirkan oleh darah ke sel-sel tubuh. Untuk mencapai setiap sel di dalam badan, gula memerlukan insulin, yang dihasilkan oleh organ tubuh, iaitu pankreas.

Setelah berjaya mencapai setiap sel di dalam badan, gula akan dibakar menjadi tenaga dan digunakan untuk prestasi metabolisme badan. Sekiranya terdapat terlalu banyak gula, gula tersebut akan disimpan di dalam hati untuk digunakan kemudian. Berikut adalah bilangan gula darah normal untuk orang dewasa:

  • Gula darah normal sebelum makan, iaitu sekitar 70-130 miligram per desiliter.

  • Gula darah normal 2 jam selepas makan, iaitu kurang dari 140 miligram per desiliter.

  • Gula darah normal setelah berpuasa selama lapan jam, iaitu kurang dari 100 miligram per desiliter.

  • Gula darah normal sebelum tidur, iaitu 100-140 miligram per desiliter.

Anda harus segera berjumpa doktor di hospital terdekat sekiranya tahap gula darah anda jauh di atas atau di bawah angka tersebut. Ini menunjukkan bahawa kesihatan anda tidak baik.

Baca juga: 2 Cara Mudah Mengawal Gula Darah

Apa yang Berlaku Sekiranya Tahap Gula Darah Terlalu Rendah?

Apabila kadar gula darah dalam badan berada di bawah 72 miligram per desiliter, ini bermakna anda mengalami hipoglikemia. Selain makanan yang dimakan, keadaan ini boleh menjadi kesan sampingan ubat-ubatan yang dimakan oleh orang yang menghidap diabetes. Sebabnya, ubat yang dikonsumsi oleh penghidap diabetes mempunyai kesan sampingan menurunkan kadar gula darah dalam badan secara berlebihan.

Untuk mengelakkan hal ini terjadi, selain minum ubat, penderita diabetes juga dapat mengambil langkah-langkah berikut untuk menjaga gula darah normal dalam tubuh:

  • Lakukan senaman secara berkala, sekurang-kurangnya 2.5 jam seminggu. Latihan yang kerap dapat melatih kekuatan otot badan dan mengekalkan gula darah yang normal.

  • Perhatikan pengambilan makanan anda. Pengambilan makanan berkhasiat seimbang yang sihat sehingga kadar gula darah dalam badan dijaga dengan baik.

  • Urus tekanan dengan baik dengan melakukan perkara yang anda sukai, seperti mendengar muzik, melancong, membaca buku, atau menonton filem kegemaran anda.

Baca juga: Cegah Gula Darah dari Meningkat dengan Mengetahui 5 Larangan bagi Orang yang Menghidap Diabetes

Sekiranya perkara ini tidak dilakukan, kadar gula dalam darah akan menurun lebih jauh, jadi mungkin bagi penghidap menjadi sangat lemah, kulit pucat, berkeringat berlebihan, lapar, keletihan, berdebar-debar, gelisah, mudah marah, dan kesemutan di mulut. Gejala yang muncul boleh lebih dari itu, jika kadar gula darah di bawah 40 miligram per desiliter. Kehilangan nyawa adalah komplikasi yang boleh berlaku.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Tahap Glukosa Darah Saya?

WebMD. Diakses pada 2020. Apakah Tahap Gula Darah Normal?

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tahap Gula Darah Normal untuk Orang Dewasa Dengan Diabetes.

Recent Posts