8 Petua Menjaga Jahitan Bersih

, Jakarta - Jahitan pada luka adalah prosedur yang dilakukan oleh doktor untuk menyatukan kulit yang koyak. Prosedur ini hampir sama dengan menjahit kain. Perbezaan pada kulit adalah bahawa jahitan akan dikeluarkan dalam beberapa hari atau minggu setelah kulit sembuh. Pada kulit, doktor biasanya akan menggunakan benang yang terbuat dari nilon, sutera, dan vicryl. Benang jenis Vicryl menyatu ke dalam kulit, jadi mereka tidak perlu dikeluarkan. Benang ini biasanya digunakan oleh doktor ketika menjahit bibir, wajah, atau mulut.

Baca juga: Ibu, Tahu Cara Merawat Luka Selepas Bahagian C

Selain jahitan, doktor biasanya mengikut luka dengan menggunakan gam kulit jika luka tidak terlalu dalam dan lebar. Prosedur gam kulit ini biasanya dilakukan oleh doktor untuk merawat air mata di kawasan dahi. Sekiranya luka terbuka tidak dirawat, risiko jangkitan akan meningkat. Jadi, perkara pertama yang perlu anda lakukan jika anda cedera adalah membersihkan luka dengan menghentikan pendarahan dengan menekan bahagian yang cedera. Sekiranya rawatan diperlukan, jangan lupa berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Cara merawat jahitan selepas bersalin secara normal

Baiklah, sekiranya doktor telah merawat luka yang anda alami. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga jahitan bersih dan tidak meninggalkan bekas luka pada kulit:

  1. Pada hari pertama, jangan ganti pembalut selama 24 jam. Setelah memasuki hari kedua, buka pembalut kemudian bersihkan luka. Jangan lupa membalut luka dengan pembalut baru.

  2. Sehari selepas jahitan, bersihkan jahitan dua kali sehari. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko jangkitan. Anda boleh membersihkan luka dengan air dan sabun antiseptik.

  3. Biasanya doktor akan memberi salap untuk mempercepat proses pengeringan luka. Gunakan salap antibiotik ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

  4. Jika luka masih basah, jangan lupa untuk mengelakkan aktiviti yang menyebabkan luka basah dan kotor, OK! Kerana aktiviti yang melibatkan air, seperti berenang, dapat meningkatkan risiko anda terkena jangkitan.

  5. Pastikan jahitan bersih dan kering. Sekiranya jahitan terkena air secara tidak sengaja semasa mandi, segera bersihkan kawasan jahitan agar tidak menjadi tempat pembiakan kuman dan jangkitan.

  6. Jangan lupa menggunakan sarung tangan getah jika anda ingin melakukan aktiviti, seperti mencuci.

  7. Elakkan jahitan selaran matahari, kerana sinar matahari dapat menyebabkan perubahan warna pada luka secara kekal. Keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan pelindung matahari.

  8. Seseorang yang mengalami luka tikaman akibat benda kotor harus mendapat perawatan yang lebih. Seperti suntikan untuk mencegah tetanus.

Baca juga: Lakukan 6 Langkah Ini untuk Merawat Luka Diabetes

Sekiranya gatal berlaku di kawasan jahitan, ini adalah perkara biasa yang berlaku. Kerana keadaan ini adalah reaksi terhadap penyembuhan luka, dan luka telah memasuki tahap penyembuhan yang lebih lanjut. Atas sebab ini, penting untuk selalu menjaga kebersihan jahitan, membatasi aktiviti pergerakan, dan memperhatikan pengambilan nutrisi yang anda makan. Dan jangan lupa memenuhi pengambilan cecair badan anda, OK!

Sekiranya anda ingin membaca lebih banyak petua kesihatan, boleh menjadi penyelesaian! Di samping itu, anda juga boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dengan aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di Google Play atau App Store!

Recent Posts