Ketahui Punca Pening selepas Bersenam

, Jakarta - Terdapat beberapa kesan sampingan selepas bersenam yang mungkin anda alami. Kesan sampingan ini, seperti sakit otot, berpeluh berlebihan pada badan, dan pening. Kesan sampingan pening selepas bersenam adalah perkara biasa. Keadaan ini terasa tidak selesa atau membimbangkan.

Untuk mengetahui apa yang menyebabkan pening selepas bersenam, penting untuk memahami pelbagai jenis pening dan penyebabnya yang berbeza. Beberapa jenis sakit kepala ringan dapat dirawat sendiri, tetapi ada juga yang memerlukan pemeriksaan doktor untuk memulihkannya.

Baca juga: 3 Fakta Mengenai Sakit Kepala Yang Perlu Anda Ketahui

Punca pening selepas bersenam

Pening selepas bersenam biasanya bukan merupakan gejala yang serius. Selalunya pening berlaku akibat pernafasan atau dehidrasi yang tidak betul. Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab pening selepas bersenam:

1. Kesukaran Mendapat Nafas

Semasa anda bersenam, otot anda mengambil banyak oksigen. Nafas dan degupan jantung meningkat sehingga lebih banyak darah beroksigen mengalir ke otot. Sekiranya anda sukar menarik nafas atau terengah-engah semasa atau selepas bersenam, ini bermakna jantung anda tidak cukup mengepam darah beroksigen ke otak anda.

Pening boleh berlaku setiap kali otak kekurangan oksigen. Untuk memperbaikinya, segera hentikan latihan yang sedang dilakukan dan duduk di lantai. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. Teruskan selama tiga hingga lima minit sebelum perlahan-lahan berdiri.

2. Terlalu memaksa

Bersenam terlalu keras atau melakukan senaman yang sangat berat boleh menyebabkan tekanan darah turun atau menyebabkan dehidrasi. Ini boleh membuat anda merasa pening atau pingsan.

Sekiranya anda merasa pening setelah bersenam, luangkan masa sebentar untuk menenangkan diri, tarik nafas, dan perlahankan degupan jantung anda. Minum air sebanyak mungkin untuk menghidratkan semula otot yang telah dikeringkan.

Baca juga:Atasi Migrain dengan Melakukan 7 Tabiat Ini

3. Kekeringan

Dehidrasi berlaku setiap kali anda kehilangan lebih banyak air daripada yang anda ambil. Semasa bersenam, suhu badan meningkat. Badan berpeluh untuk menyejukkan dirinya.

Ketika itulah badan kehilangan banyak air, terutama ketika cuaca panas. Selain pening, anda mungkin mengalami mulut kering, dahaga, dan keletihan. Untuk mengatasinya, sudah tentu anda mesti minum banyak air. Pastikan anda membawa banyak air semasa bersenam dan jangan haus.

4. Gula Darah Rendah

Semasa bersenam, otot mengambil lebih banyak tenaga daripada biasa. Selama 15 minit pertama latihan, tubuh mengambil gula yang beredar di aliran darah dan otot untuk menyokong badan. Setelah selesai, gula darah turun. Tubuh menggunakan simpanan glukosa dari hati.

Perlu diingat, otak bergantung pada glukosa untuk berfungsi dengan normal. Apabila otak kekurangan glukosa, badan berasa pening. Gejala termasuk berpeluh, gegaran, kekeliruan, sakit kepala, dan keletihan. Keadaan ini akan dapat diatasi dengan mudah dengan memakan makanan ringan yang sihat seperti pisang dan jus buah.

5. Tekanan Darah Rendah

Tekanan darah biasanya paling rendah sekitar 30 hingga 60 minit selepas bersenam. Sebilangan orang mengalami penurunan tekanan darah yang lebih cepat. Ini boleh berlaku semasa melakukan sebarang jenis latihan, tetapi lebih teruk selepas melakukan senaman yang berat.

Baca juga:Ketahui Perbezaan Jenis Sakit Kepala

Semasa anda bersenam, jantung dan otot anda terlalu banyak bekerja. Jantung terus mengepam darah, sehingga otot dapat memperoleh oksigen yang mereka perlukan. Apabila anda tiba-tiba berhenti bersenam, jantung dan otot anda kembali ke kelajuan normalnya.

Walau bagaimanapun, keadaan ini memerlukan masa yang lama untuk mengatasi masalah urat. Ini bermakna darah beroksigen mengalir ke otak dengan lebih perlahan daripada biasa. Untuk menyelesaikannya, duduk dan letakkan kepala di antara lutut anda. Kedudukan ini membantu tubuh membawa darah beroksigen ke otak.

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai punca pening selepas bersenam. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini kerap berlaku, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi . Kemungkinan doktor mempunyai diagnosis yang lebih tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Pening Selepas Bersenam?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anda Pusing Ketika Berdiri Dengan Cepat atau Bersenam
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Pening Selepas Bersenam?

Recent Posts