5 Kebaikan Mematikan Lampu Semasa Tidur

Jakarta - Beberapa orang merasa selesa tidur dengan lampu menyala. Namun, ada juga yang mungkin hanya tertidur jika lampu bilik dimatikan atau gelap. Sebenarnya, mana yang lebih baik, tidur dengan lampu menyala atau lampu mati?

Tidur dalam keadaan gelap atau mematikan lampu bilik akan menjadikan kualiti tidur lebih baik. Pendedahan kepada cahaya adalah faktor utama yang mengatur tidur dan jam biologi badan. Cahaya menjadi rujukan jam biologi badan, kerana cahaya yang diterima oleh badan semasa tidur dapat memberikan isyarat yang menunjukkan waktu-waktu tertentu untuk tubuh.

Baca juga: Tabiat Sihat untuk Mencegah Gangguan Tidur

Kelebihan mematikan lampu bilik tidur semasa tidur

Pendedahan cahaya semasa tidur berfungsi dengan merangsang aliran sel saraf dari mata ke bahagian otak. Mereka dapat mengawal hormon, suhu badan, dan fungsi lain yang membuat anda merasa mengantuk.

  • Jaga Kualiti Tidur

Tidur di bilik gelap menghantar isyarat kepada tubuh bahawa ia adalah waktu tidur. Dengan cara ini, tidur anda akan lebih berkualiti. Mata dan badan akan sentiasa bertindak balas terhadap cahaya dari pagi hingga petang, dan keadaan gelap pada waktu malam.

Dengan mengatur pendedahan cahaya, berkesan untuk mengekalkan kitaran sirkadian di dalam badan. Ketika tidur dengan lampu menyala, otak mungkin tidak menghasilkan hormon melatonin kerana bingung sama ada ia adalah malam atau siang.

  • Mengurangkan kemurungan

Dilaporkan dari Yayasan Tidur Nasional Satu kajian baru-baru ini dari Ohio State University mendedahkan bahawa tidur di bilik yang terang lebih cenderung menimbulkan kemurungan daripada tidur di bilik yang gelap. Selain itu, gangguan tidur juga berkait rapat dengan risiko kemurungan.

Pencahayaan yang redup pada waktu malam meningkatkan perubahan fisiologi yang menyebabkan kemurungan pada manusia. Ini boleh berlaku melalui irama sirkadian yang terganggu atau penekanan melatonin.

  • Menjaga Kesihatan Mata dan Kulit

Seperti disebutkan sebelumnya, tidur dalam cahaya redup akan meningkatkan kualiti tidur. Ini boleh bermanfaat untuk kulit yang sihat, termasuk di sekitar kawasan mata. Kurang tidur boleh menjadikan kulit kusam, pucat, dan kedutan kelihatan lebih cepat. Selain itu, lingkaran hitam di bawah mata dan mata merah boleh terjadi kerana kurang tidur.

Baca juga: Inilah Masa Yang Tepat untuk Tidur

  • Menyokong Kesihatan Reproduksi

Pendedahan cahaya ketika tidur pada waktu malam boleh mengganggu kitaran haid pada wanita. Pendedahan cahaya dan kitaran tidur yang tidak teratur boleh mengganggu kesuburan wanita dan lelaki dari masa ke masa.

  • Mengurangkan Risiko Obesiti

Cahaya yang redup ketika tidur pada waktu malam dapat mengatur semula irama fizikal, seperti jadual makan. Orang yang tidur di bilik dengan cahaya terang cenderung mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi.

Biasakan tidur dengan sedikit cahaya pada waktu malam

Kadang-kadang seseorang secara tidak sengaja tertidur dengan lampu menyala. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk menghadkan pendedahan cahaya semasa tidur:

  • Cari cahaya ketika anda bangun. Sebaiknya melihat cahaya matahari ketika anda bangun akan membantu badan anda mengatur jam dalamannya, terutamanya jika anda mengekalkan waktu bangun yang konsisten.
  • Matikan semua skrin sebelum tidur. TV, komputer riba, komputer, telefon pintar, tablet, dan lampu baca semuanya harus dimatikan pada waktu tidur. Agar tidak lupa, matikan semuanya sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur. Malah cahaya dari telefon pintar boleh mengganggu kualiti tidur kerana ia langsung bersinar pada mata
  • Hadapi ketakutan kegelapan ketika tidur. Ada orang yang takut akan kegelapan. Anda boleh mengatasinya dengan mempraktikkannya setiap hari dan menjauhkan pemikiran negatif tentang kegelapan.
  • Pilih lampu malam berwarna merah atau oren. Lampu merah atau oren tidak mempengaruhi sistem sirkadian seperti cahaya putih / biru. Menggunakan cahaya berwarna mungkin merupakan pilihan yang berkesan.

Baca juga: Disebut Obesiti, Inilah Fakta Mengenai Kelumpuhan Tidur

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai faedah tidur dengan mematikan lampu bilik. Sekiranya dalam proses tidur anda mengalami gangguan tidur, segera berbincang dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut mengenai pengendaliannya. Tanpa perlu meninggalkan rumah, anda boleh berbincang dengan doktor. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2020. Terlalu Cahaya: Merosakkan Bukan Hanya Tidur Anda Tetapi Kesihatan Anda Terlalu

Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Adakah Tidur dengan Lampu Baik atau Buruk bagi Anda?

Yayasan Tidur Nasional. Diperoleh pada tahun 2020. Terlalu Cahaya pada Malam Boleh Menyebabkan Kemurungan

Jurnal Kosmetik, Sains Dermatologi dan Aplikasi. Diakses pada tahun 2020. Kesan Kurang Tidur pada Sifat Biofisik pada Kulit Muka

Recent Posts