5 Jenis Tumor Tulang Benigna Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Nama tumor, mesti membuat semua orang yang menderita itu merasa ngeri. Dari banyak jenis tumor, tumor tulang adalah salah satu yang mesti diberi perhatian. Nah, tumor tulang terbahagi kepada dua, iaitu malignan dan barah. Apakah perbezaannya? Secara sederhana, tumor ganas berpotensi menjadi barah, sementara tumor jinak tidak.

Tumor tulang itu sendiri adalah keadaan apabila sel tumbuh secara tidak normal. Malangnya, sehingga kini penyebab ketumbuhan tulang tidak diketahui. Namun, disyaki bahawa gangguan genetik, kecederaan, dan pendedahan radiasi dapat menyebabkan penyakit ini.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah mitos mengenai tumor tulang

Jenis-jenis Tumor Benigna

Berbanding dengan tumor malignan (tumor malignan), tumor jinak (tumor jinak) lebih biasa. Tumor jenis ini cenderung tidak berbahaya, kerana tidak agresif dan tidak merebak ke bahagian lain badan. Namun, jika tidak dirawat dengan baik, tumor jinak dapat berkembang untuk menggantikan tisu yang sihat dan mengganggu tisu tulang.

Nah, berikut adalah beberapa jenis tumor tulang yang perlu anda ketahui:

1. Tumor sel gergasi. Tumor dengan sel gergasi agak jarang berlaku. Secara amnya, jinak dan sering dijumpai pada kaki.

2. Osteochondroma. mengikut American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS), osteochondroma adalah jenis tumor tulang jinak yang paling biasa. Jenis ini menyumbang sekitar 35-40 peratus daripada semua tumor tulang jinak.

Osteochondroma pada umumnya mempengaruhi mereka yang berumur di bawah 20 tahun, ia boleh berkembang sejak remaja. Tumor tulang jenis ini biasanya terdapat di hujung tulang panjang yang tumbuh secara aktif, seperti tulang lengan dan kaki. Lebih khusus lagi, tumor ini cenderung mempengaruhi bahagian bawah tulang paha, hujung atas tulang kaki bawah (tibia), dan hujung tulang lengan atas (humerus).

3. Osteoblastoma. Jenis ini sering dijumpai pada orang dewasa muda. Osteoblastoma biasanya mempengaruhi tulang belakang dan panjang badan.

4. Osteoma osteoid. Tumor tulang jinak jenis ini paling kerap menyerang usia 20 tahun ke atas. Kawasan yang terjejas biasanya tulang panjang badan.

5. Enchondroma. Tumor tulang jinak ini secara amnya tidak simptomatik dalam kebanyakan kes. Jenis ini adalah penyebab yang paling biasa untuk tumor pada tangan.

Baca juga: Ini adalah 3 jenis barah tulang primer

Perhatikan Tumor Malignan

Tumor jinak lain, tumor malignan yang lain. Awas, tumor ganas ini boleh berubah menjadi barah tulang. Keadaan ini akan menyebabkan pertumbuhan sel dan tisu tulang yang agresif dan invasif. Jangan bermain dengan keadaan ini, kerana barah tulang boleh merebak dan mempengaruhi bahagian badan yang lain.

Berikut adalah beberapa gejala tumor ganas yang perlu diperhatikan:

  • Bengkak. Tanda barah tulang membengkak di kawasan yang menyakitkan. Mungkin ada juga benjolan di lokasi tersebut. Malangnya, tanda-tanda barah tulang ini tidak mungkin muncul sebelum barah mula tumbuh.

  • Kesakitan berlaku. Kesakitan atau kesakitan adalah tanda barah tulang yang paling kerap dihidapi oleh penghidap. Kesakitan tidak berterusan pada mulanya. Ia boleh datang dan pergi, tetapi akan menjadi lebih kerap apabila barah tumbuh.

  • Patah tulang. Walaupun jarang berlaku, tumor di tulang boleh memakan tulang sehingga menjadi lemah dan rosak. Orang yang mengalami patah barah biasanya mengalami kesakitan yang teruk dan tiba-tiba di kawasan di mana patah atau patah itu berada.

  • Tanda lain. Demam, penurunan berat badan, anemia, dan keletihan juga dapat dikatakan sebagai gejala barah tulang. Banyak tanda-tanda barah tulang boleh dikaitkan dengan keadaan kesihatan yang lain. Contohnya, artritis boleh menyebabkan pembengkakan sendi.

Baca juga: Inilah Cara Mengesan Tumor Malignan dan Tumor Benigna

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah jenis tumor tulang jinak yang biasa?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tumor Tulang.

Recent Posts