Kenali Tanda-Tanda Awal Anjing Peliharaan Yang Mengandung

Jakarta - Pernahkah anda mendapati anjing peliharaan anda bertindak lebih malas daripada biasa, atau makan lebih sedikit ketika makan malam? Walaupun banyak keadaan dicirikan oleh gejala seperti itu, ini juga boleh menjadi tanda bahawa anjing peliharaan anda hamil.

Itulah sebabnya penting untuk melihat perubahan ketara pada penampilan, selera makan, dan tahap aktiviti anjing anda. Untuk mengetahui secara khusus tanda-tanda bahawa anjing peliharaan anda hamil, pertimbangkan perbincangan berikut, OK!

Baca juga: 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Ini adalah tanda bahawa anjing peliharaan anda hamil

Tanda-tanda berikut mungkin menunjukkan bahawa anjing peliharaan anda hamil:

1. Penurunan Aktiviti

Sekiranya anjing anda mudah letih atau menghabiskan lebih banyak waktu untuk tidur, itu mungkin merupakan tanda bahawa dia hamil. Khusus untuk anjing yang biasanya bertenaga, penurunan ini harus diberi perhatian serius.

Sementara itu, bagi anjing yang menikmati tidur sepanjang hari, mungkin lebih sukar untuk melihat penurunan tenaga. Sekiranya demikian, cuba perhatikan seberapa cepat dia menjadi letih ketika berjalan.

2. Perubahan Selera makan

Selera anjing hamil boleh turun naik dengan cara yang berbeza, bergantung pada keadaan dan tahap kehamilan setiap anjing. Pada awal atau pertengahan kehamilan, dia mungkin makan lebih sedikit atau kadang-kadang muntah. Ini serupa dengan gejala penyakit pagi pada manusia.

Namun, dia juga mungkin makan lebih banyak daripada biasa dan tidak berpuas hati dengan makanannya. Turun naik ini bergantung pada perubahan hormon dalam tubuh anjing.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

3. Kelakuan Tidak Biasa

Sekiranya anjing anda hamil, anda mungkin melihat perubahan tingkah lakunya. Contohnya, dia sering meminta keselesaan dari pemiliknya. Seekor anjing hamil mungkin menghabiskan lebih banyak masa di sebelah anda, meminta perhatian tambahan.

Namun, ia juga boleh berlaku sebaliknya. Anjing hamil juga boleh bersendirian dan tidak mahu diganggu. Dia mungkin kelihatan tertekan atau mudah marah ketika diberi perhatian.

4. Puting yang diperbesar atau berubah warna

Walaupun puting anjing betina biasanya kecil, kehamilan boleh menyebabkan putingnya bertambah besar pada peringkat awal. Areola juga menjadi lebih bulat daripada biasa. Puting anjing juga boleh menjadi sedikit lebih gelap dari biasanya, yang menunjukkan peningkatan aliran darah.

5. Penambahan Berat Badan dan Pembesaran Perut

Semasa anjing bayi tumbuh di rahim, perut anjing akan bertambah besar. Ini boleh menjadi salah satu petunjuk paling jelas mengenai kehamilan anjing, terutamanya jika anjing itu tidak mempunyai alasan lain untuk kenaikan berat badan secara tiba-tiba.

Walau bagaimanapun, pembesaran perut berlaku secara relatif pada peringkat akhir kehamilan anjing. Jadi, jika anda melihat tanda-tanda ini, bersama dengan gejala lain, sudah tiba masanya untuk membawanya ke doktor haiwan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

Bilakah untuk pergi ke doktor haiwan?

Sekiranya anda menganggap anjing anda hamil, bawa ke doktor haiwan. Sebaiknya bawa mereka untuk pemeriksaan pranatal 2 atau 3 minggu setelah mereka berkahwin. Doktor haiwan anda dapat menjawab sebarang pertanyaan yang anda ada, seperti makanan apa yang harus dimakan oleh anjing hamil dan perubahan apa yang akan dia hadapi.

Sekiranya haiwan kesayangan anda memerlukan ujian, doktor haiwan anda akan memberitahu anda. Sekiranya mereka mempunyai parasit, doktor haiwan akan merawatnya. Semasa lawatan, doktor haiwan mungkin menggunakan ultrasound untuk melihat pertumbuhan janin anjing, biasanya sekitar 4 minggu kehamilan.

Ultrasound selamat dilakukan semasa kehamilan. Ujian ini menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambar rahim anjing. Doktor haiwan boleh memerintahkan ujian darah untuk memeriksa tahap hormon. Anjing mempunyai tahap hormon relaksin yang lebih tinggi ketika mereka hamil.

Selain menggunakan ultrasound, doktor haiwan juga kadang-kadang merasakan perut anjing hamil dan meramalkan kehamilan anjing. Kaedah ini hanya boleh digunakan antara hari ke-28 dan 35 kehamilan, dan mesti dilakukan oleh seseorang yang terlatih. Sekiranya anda menyentuh terlalu kasar, anda boleh membahayakan janin yang sedang tumbuh atau menyebabkan keguguran.

Itu sedikit penjelasan mengenai tanda-tanda anjing hamil dan bila hendak pergi ke doktor haiwan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kehamilan anjing, anda boleh muat turun permohonan untuk meminta doktor haiwan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Ambil oleh WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tanda Anjing Anda Hamil.
Hospital Veterinar Bahtera Noah. Diakses pada tahun 2020. 6 Tanda Kehamilan Pada Anjing.

Recent Posts