Hati-hati, Selalunya Berjaga-jaga Lewat Ini Menyebabkan Masalah Kulit

Jakarta - Apakah Anda terbiasa tidak mendapat cukup tidur atau bangun tidur lewat? Adakah anda tahu bahawa tidur lewat tidak pernah memberi kesan yang baik pada badan? Sebaliknya, anda terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan. Tidak cergas ketika bangun tidur, mudah letih, hilang ingatan dan risiko kematian boleh terjadi akibat kurang tidur yang menjadi kebiasaan.

Tidur malam semestinya diperlukan, kerana ketika itulah tubuh menjana semula sel dan tisu. Apabila anda bangun lewat, ini tidak akan berlaku, dan menjadikan sel dan tisu badan lebih cepat rosak. Kesannya, anda mudah diserang pelbagai penyakit. Bukan hanya itu, ternyata tidur lewat boleh mencetuskan pelbagai masalah kulit. Ada apa-apa?

  • Menjadikan Wajah Anda Lebih Tua

Mungkin anda tidak mempercayainya, tetapi itu benar jika anda mengalami insomnia atau mempunyai kebiasaan berjaga-jaga sehingga mempunyai wajah yang terasa lebih tua, kira-kira 10 tahun lebih jauh dari usia anda sekarang. Sebabnya, orang yang mengalami insomnia dan orang yang suka bangun lewat menimbulkan kerutan halus pada wajah lebih cepat, kerana kolagen menyekat pembentukan kerutan di wajah.

Baca juga: Berjaga lewat boleh mengganggu fungsi hati, mengapa?

  • Muncul Jerawat

Tidak cukup tidur akan mempengaruhi keadaan kesihatan mental anda. Sudah tentu, ini mencetuskan tekanan dan kemurungan. Mungkin, anda mempunyai masalah yang belum selesai, dan kurang tidur kerana anda terlambat dalam masalah membuat tekanan dan kemurungan hadir tanpa mengetahui waktunya. Tekanan mencetuskan peningkatan hormon kortisol, dan jumlah yang terlalu tinggi akan cenderung menyebabkan keradangan, termasuk pada kulit.

Salah satu radang kulit yang sering terjadi akibat kurang tidur adalah jerawat. Jadi, jangan terkejut jika tiba-tiba jerawat muncul di wajah anda setelah anda terbiasa bangun lewat. Kerana hormon kortisol memicu peningkatan pengeluaran minyak di wajah, dan minyak berlebihan juga menjadi penyebab jerawat yang menjengkelkan.

Baca juga: Kerap bangun tidur, fungsi otak dapat menurun

  • Pembesaran Kantung Mata

Kantung mata atau mata panda juga merupakan kesan negatif yang berlaku apabila anda sering bangun lewat. Ini berlaku kerana pelebaran saluran darah di kawasan bawah mata, sehingga kelihatan seperti ada kantung mata atau mata panda. Semakin kerap anda bangun lewat, semakin kelihatan mata panda ini. Sudah tentu, ini mempengaruhi penampilan anda.

  • Kulit Nampak Kusam

Masalah kulit seterusnya yang pasti anda alami ketika anda tidak cukup tidur adalah kulit yang menjadi kusam. Insomnia atau kerap bangun lewat membuat sistem kekebalan tubuh menurun, sehingga potensi keradangan meningkat. Malangnya, peningkatan keradangan ini menghalang kerja kolagen dan asid hyaluronik untuk menjadikan kulit wajah cerah. Inilah yang menjadikan kulit anda kelihatan kusam dan pucat.

Baca juga: Selalunya Berjaga-jaga untuk Risiko Alzheimer

Sesungguhnya, insomnia menjadi penyakit pada sesetengah orang. Walau bagaimanapun, anda masih tidak boleh membiarkannya berlanjutan, terutamanya setelah mengetahui kesan tidur lewat atau insomnia yang tidak dapat diselesaikan. Oleh itu, apabila anda sukar tidur, anda boleh segera meminta doktor untuk mendapatkan kaedah mudah untuk mengatasinya. Anda boleh menggunakan aplikasi dengan memilih ciri Tanya Doktor.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada 2019. Kurang Tidur Menyusahkan Penampilan Anda.
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada 2019. Adakah Insomnia Menyebabkan Lingkaran Gelap Anda?
Kesihatan Setiap Hari. Diakses 2019. 6 Sebab Hebat Tidur untuk Kesihatan Kulit.

Recent Posts