Cara Mudah Mengatasi Kaki Yang Terseliuh

, Jakarta - Bersenam adalah kebiasaan yang baik untuk menjaga kesihatan tubuh. Oleh itu, setiap orang wajib melakukannya secara berkala agar penyakit tidak mudah menyerang. Walaupun begitu, ada beberapa risiko yang dapat terjadi ketika anda bersenam. Salah satunya adalah kaki yang terseliuh.

Keadaan ini berlaku kerana otot yang lemah dan secara amnya disebabkan oleh kesalahan semasa melangkah semasa bersenam. Seseorang yang mengalami keseleo akan merasa bengkak dan jika disentuh akan merasa sakit. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara mengatasi kaki yang terseliuh dengan cepat. Inilah perbincangan penuh mengenai perkara ini!

Baca juga: Inilah Pertolongan Cemas untuk Mengatasi Keseleo

Beberapa Cara Berkesan untuk Mengatasi Keseleo Kaki

Adakah anda tahu bahawa keseleo dan keseleo adalah dua perkara yang berbeza? Keseleo adalah gangguan yang berlaku kerana terkoyaknya serat di ligamen. Air mata ini boleh berlaku pada bahagian kecil hingga keseluruhannya. Perbezaan dengan keseleo adalah bahawa gangguan ini berlaku kerana kecederaan yang disebabkan oleh meregangkan otot melebihi kemampuannya.

Gangguan ini sangat sinonim dengan pergelangan kaki dan lutut kerana mereka harus menopang berat badan. Seseorang yang keseleo kakinya akan mengalami bengkak dan sakit ketika disentuh. Semakin besar pembengkakan dan kesakitan yang berlaku, semakin parah kecederaannya. Oleh itu, sangat mustahak untuk mencari jalan mengatasi keseleo sehingga anda dapat kembali melakukan aktiviti.

Sesungguhnya, gangguan otot-otot ini secara amnya tidak memerlukan perhatian perubatan khas. Anda hanya perlu merehatkan otot dan memberi masa pada kawasan yang bengkak untuk sembuh. Di samping itu, beberapa rawatan di rumah boleh dilakukan untuk mempercepat penyembuhan otot. Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengurangkan ketegangan otot adalah teknik RICE. Inilah pelaksanaannya:

  • (R) est: Rehatkan otot yang cedera dengan memberi masa kepada badan untuk memperbaiki dirinya sendiri.

  • (I) ce: Cuba gunakan pek es yang ditutup dengan kain ke otot yang rosak selama 10 hingga 15 minit untuk membantu pembengkakan dan keradangan sembuh lebih cepat.

  • (C) kompres: Anda juga dapat menggunakan pembalut mampatan untuk mengurangkan pembengkakan. Seseorang yang mengalami keseleo boleh menggunakan pembalut kain untuk membungkus kaki, pergelangan kaki, dan kawasan bengkak lain.

  • (E) ketinggian: Meninggikan kawasan yang cedera untuk membantu badan mengurangkan bengkak dan membiarkan cecair mengalir kembali ke jantung.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Bengkak Kerana Keseleo

Selain kaedah ini, anda juga boleh mengambil ubat untuk mengawal kesakitan dan mengurangkan bengkak atau keradangan yang menyakitkan. Ubat anti-radang bukan steroid, seperti ibuprofen dan naproxen, dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan. Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati ketika memakannya.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan cara mengatasi kaki yang terseliuh. Komunikasi dapat dilakukan dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play

Alternatif lain yang boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit akibat keseleo adalah dengan menggunakan krim atau gel untuk menghilangkan rasa sakit. Lakukan penyebaran sambil mengurutnya dengan lembut supaya bengkak lebih mudah diatasi. Di samping itu, elakkan aktiviti yang berat agar tidak membebankan kaki sehingga tidak dapat menahan badan terlalu lama.

Baca juga: 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi kaki yang terseliuh. Dengan mengetahui perkara ini, anda dapat menanganinya dengan lebih mudah kerana anda sudah mengetahui langkah yang betul untuk diambil. Anda juga harus memperhatikan jalan latihan anda jika Anda terbiasa berlari di sekitar kompleks untuk mengurangkan risiko terseliuh.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai ketegangan otot
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pergelangan kaki terseliuh

Recent Posts