Ketahui Perbandingan Vaksin Pfizer, Moderna, dan Vaksin AstraZeneca Corona

, Jakarta - Penyebaran vaksin terus dilakukan sehingga penyebaran penyakit COVID-19 dapat ditekan dengan tujuan utama untuk menghentikan wabah yang terus berlanjutan. Hanya ada satu jenis vaksin korona yang telah diedarkan di Indonesia, yaitu Sinovac. Jangan risau, vaksin AstraZeneca akan segera siap diedarkan.

Walaupun begitu, masih banyak orang yang bertanya tentang keberkesanan atau disebut juga keberkesanan, yang dihasilkan oleh vaksin AstraZeneca. Dalam artikel ini, perbandingan akan dibuat antara vaksin yang akan diedarkan kepada masyarakat dan jenis vaksin lain, seperti Pfizer atau Moderna, yang terdapat di luar negara. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Baca juga: Bagaimana Mendapatkan Vaksinasi COVID-19?

Perbezaan Antara Vaksin AstraZeneca, Pfizer, dan Moderna Corona

Baru-baru ini, terdapat beberapa vaksin yang telah mendapat kebenaran Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), iaitu Pfizer, Moderna, dan AstraZeneca. Setakat ini, hanya AstraZeneca yang siap diedarkan di beberapa negara, termasuk Indonesia. Sudah tentu ini dapat membuat perubahan besar dalam usaha untuk melakukan imunisasi secara global sehingga wabak itu dapat dihentikan.

Vaksin itu ditemui oleh penyelidik dari University of Oxford dan diluluskan di UK pada 30 Disember. Vaksin korona ini juga telah mendapat persetujuan dari WHO pada bulan Februari yang telah diedarkan ke sebahagian besar Eropah, Asia dan Afrika. Walau bagaimanapun, tahap keberkesanannya yang lebih rendah terhadap varian yang tersebar di Afrika Selatan, serta kemungkinan kesan sampingan menghalangi pelepasan awalnya.

Namun, apa perbezaan antara vaksin Corona AstraZeneca, Pfizer, dan Moderna? Inilah ulasannya!

1. Penyimpanan dan Pengedaran

Salah satu kelebihan vaksin corona AstraZeneca ialah ia dapat disimpan pada suhu yang lebih tinggi. Vaksin ini dapat disimpan di ruangan dengan suhu antara 2-8 Celsius, yang merupakan suhu peti sejuk biasa. Sementara itu, vaksin coronavirus Moderna dan Pfizer mesti disimpan pada suhu di bawah sifar sehingga ia siap digunakan. Oleh itu, AstraZeneca sesuai untuk iklim di tropika Indonesia.

2. Harga

Faktor lain yang menjadikan AstraZeneca sesuai untuk dipilih di Indonesia adalah harganya yang agak murah. Vaksin korona ini diperkirakan hanya berharga sekitar Rp 60.000 per dos. Untuk Pfizer, biaya per dosis sekitar Rp 300 ribu, dengan Moderna, yang bahkan lebih mahal, antara Rp 400 ribu hingga 600 ribu. Walau bagaimanapun, harga ini cenderung berubah mengikut masa dan perkembangan vaksin.

Baca juga: Ini adalah Syarat untuk Penerima Vaksin Corona di Indonesia

3. Kesan Sampingan

Kesan sampingan yang disebabkan oleh tiga vaksin korona hampir sama, seperti rasa sakit di kawasan suntikan dan gejala seperti selesema seperti demam, keletihan, sakit kepala, hingga sakit otot. Peningkatan sistem imun baru berlaku setelah seseorang mendapat dos kedua. Terdapat laporan bahawa vaksin AstraZeneca menyebabkan pembekuan darah, tetapi jumlahnya sangat kecil, hanya 30 kes dari 5 juta orang yang diberi vaksin. Walau bagaimanapun, ia masih mendapat penyelidikan khas.

4. Keberkesanan Total

Vaksin mRNA, seperti Pfizer dan Moderna, mempunyai sedikit kelebihan dari segi keberkesanan. Dikatakan bahawa kadar keberkesanan adalah sekitar 95 peratus berkesan terhadap COVID-19 setelah dos kedua diberikan dalam ujian klinikal. Sama seperti vaksin lain, kedua vaksin ini juga dapat mengurangkan risiko penyakit parah walaupun seseorang telah dijangkiti oleh virus SARS-CoV-2.

Walaupun vaksin corona AstraZeneca, tahap keberkesanannya mencapai 76 peratus terhadap penyakit COVID-19, sehingga tiga bulan walaupun hanya satu dos yang diberikan. Di samping itu, vaksin menjadi lebih berkesan dengan masa menunggu yang lebih lama antara dos dengan jangkitan yang kurang, mungkin apabila seseorang menerima suntikan kedua lebih dari 12 minggu kemudian. Ini dibandingkan dengan seseorang yang menerima vaksin kedua kurang dari enam minggu kemudian. Walau bagaimanapun, kajian lanjut masih dilakukan.

Baca juga: Vaksin Corona Masih Diperlukan Walaupun Anda Pernah Berjangkit

Itulah perbincangan mengenai perbezaan antara vaksin AstraZeneca, Pfizer, dan Moderna coronavirus. Walaupun tahap keberkesanan vaksin AstraZeneca lebih rendah, di sisi lain ia lebih unggul dan sesuai untuk negara tropika seperti Indonesia. Diharapkan apabila semua orang telah menerima vaksin korona, permohonan imuniti kawanan dapat dilakukan dengan tujuan utama menghentikan wabak tersebut.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai vaksin korona, doktor dari sedia menolong menjawab dengan betul. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan akses terus ke pakar perubatan tanpa perlu bertemu secara langsung. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Pencegahan. Diperoleh pada 2021. Bagaimana Vaksin COVID-19 AstraZeneca dibandingkan dengan Pfizer, Moderna, dan Johnson & Johnson?

Recent Posts