Kedudukan Duduk Boleh Mempengaruhi Skoliosis

Jakarta - Kebiasaan duduk yang tidak betul boleh menyebabkan sakit pinggang, terutama jika anda duduk terlalu lama dan dalam posisi duduk yang tidak betul. Ini akan mengakibatkan tekanan yang berlebihan pada otot belakang dan cenderung meningkatkan risiko kerosakan pada tisu sekitarnya, terutama ketika duduk dalam posisi membengkok atau bersandar pada satu sisi badan untuk waktu yang lama.

Orang yang duduk dalam posisi yang tidak sesuai, seperti condong atau bersandar pada satu sisi badan, akan lebih cenderung mengalami ketidakseimbangan nada otot. Akhirnya, keadaan ini boleh menyebabkan skoliosis, yang merupakan kelengkungan tulang belakang.

Orang dengan skoliosis akan mempunyai struktur tulang belakang yang membengkok ke kanan atau kiri atau struktur tulang akan berbentuk seperti huruf S atau C. Tanpa rawatan, scoliosis akan menyebabkan penurunan kekuatan otot, kekakuan otot, sakit, sehingga tidak seimbang dan tulang belakang tidak seimbang. stabil. Keadaan ini juga mempengaruhi jantung dan paru-paru.

Baca juga: Mempunyai Sejarah Scoliosis semasa Hamil, Apa yang Perlu Dilakukan?

Mengenali Gejala Skoliosis

Sekiranya kes itu agak ringan, scoliosis cenderung tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, dalam kes yang agak teruk, gejala mungkin muncul dari pandangan orang lain mengenai perubahan fizikal anda, seperti bahu yang kelihatan condong ke satu sisi, ketidaksejajaran pinggang kanan dan kiri, pembengkakan bilah bahu di satu sisi badan, kepala yang condong. kelihatan tidak tepat di tengah bahu, satu kaki lebih panjang daripada yang lain, sakit belakang, kesemutan, hingga mati rasa.

Bukan hanya itu, scoliosis yang teruk juga akan menunjukkan simptom tulang belakang seperti memutar atau melengkung ke satu sisi badan, kadang-kadang membentuk huruf C atau S. Tanda lain dari gangguan tulang belakang ini adalah penampilan permukaan kulit di kawasan tulang belakang yang mengalami perubahan, seperti penampilan kawasan kulit yang masuk atau adanya tompok-tompok berbulu.

Baca juga: Pergerakan Pilates ini bagi Orang yang Menghidap Skoliosis

Mungkin, anda tidak merasakan sebarang gejala walaupun anda sebenarnya menghidap skoliosis. Namun, orang lain dapat melihat perubahan dalam tubuh anda, jadi jika terjadi, segera periksa, sehingga skoliosis dapat segera dirawat. Anda boleh menggunakan aplikasi supaya lebih mudah untuk bertanya dan menjawab dengan pakar atau membuat janji di hospital terdekat.

Sebenarnya, Apa yang Menyebabkan Skoliosis?

Nampaknya, apakah punca sebenar keadaan scoliosis tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa kecacatan tulang belakang ini berlaku dalam keluarga. Dalam beberapa keadaan, posisi duduk yang tidak betul boleh mencetuskan gangguan ini, terutama pada usia kanak-kanak dan remaja.

Baca juga: Tetap dalam keadaan sihat, ini adalah latihan yang tepat untuk penghidap kifosis

Sementara itu, terdapat juga beberapa perkara lain yang dianggap menyumbang kepada terjadinya skoliosis walaupun jarang terjadi, seperti:

  • Kecacatan kongenital yang menunjukkan perkembangan tulang belakang tidak sempurna ketika janin masih dalam kandungan. Jadi, jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan berkala agar keadaan ini dapat dikenal pasti dengan segera.
  • Kecederaan atau jangkitan pada tulang belakang seperti jatuh dari tempat tinggi, kemalangan, terkena benda berat di bahagian belakang, hingga jangkitan tulang belakang yang menyebabkan kecederaan boleh meningkatkan risiko scoliosis.
  • Osteoporosis iaitu keadaan tulang yang rapuh dan berliang, sehingga tulang menjadi rapuh dan mudah patah.

Meningkatkan kekuatan tulang dengan memakan makanan yang kaya dengan vitamin D dapat membantu anda mengelakkan scoliosis. Di samping itu, biasakanlah untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti menghindari merokok dan pengambilan alkohol dan berolahraga secara teratur.

Rujukan:
Persatuan Pakar Bedah Neurologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Scoliosis.
Konsep Teras. Diakses pada tahun 2020. Adakah Duduk Secara Slouched dan Miring Menyebabkan Skoliosis?
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Scoliosis.

Recent Posts