Penyebab Kelenjar getah bening di belakang telinga

"Kelenjar getah bening adalah salah satu bahagian tubuh yang berguna untuk membantu sistem ketahanan badan. Bahagian ini terdapat di seluruh badan, termasuk di belakang telinga. Sekiranya terdapat gangguan, kelenjar getah bening dapat mengalami pembengkakan yang disebabkan oleh beberapa perkara. "

, Jakarta - Pernahkah anda merasa ada pembengkakan di belakang telinga dan ia semakin besar? Sekiranya demikian, gangguan ini mungkin disebabkan oleh kelenjar getah bening yang membengkak.

Kelenjar getah bening adalah sebahagian daripada sistem imun. Namun, jika anda mengalami pembengkakan, apakah penyebabnya? Inilah jawapannya!

Baca juga: 7 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kelenjar getah bening yang bengkak

Punca Kelenjar getah bening di belakang telinga

Setiap manusia mempunyai ratusan kelenjar getah bening kecil di seluruh tubuhnya. Kelenjar ini bersama dengan saluran limfa adalah sebahagian daripada sistem imun.

Kelenjar getah bening mempunyai sel-sel imun yang dapat membantu tubuh untuk bertahan melawan penyakit. Cecair di limfa berguna untuk menghilangkan bahan berbahaya yang menyerang.

Apabila kelenjar getah bening berfungsi, cecair akan disalirkan. Sekiranya gangguan itu berlaku, penumpukan cecair dapat terjadi yang menyebabkan pembengkakan. Kelenjar getah bening yang bengkak mungkin hanya benjolan kecil apabila disentuh atau bahkan menyakitkan.

Namun, apakah penyebab kelenjar getah bening di belakang telinga? Berikut adalah beberapa sebabnya:

1. Jangkitan Telinga

Salah satu penyebab kelenjar getah bening di belakang telinga adalah jangkitan telinga. Pembengkakan ini boleh berlaku bukan sahaja di belakang tetapi juga di depan telinga.

Apabila masalah ini berlaku, anda mungkin juga mengalami sakit telinga dengan demam. Telinga boleh dijangkiti kerana cecair yang menumpuk di dalamnya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh alahan, jangkitan sinus, atau selesema.

Baca juga: Ini Menyebabkan Nodus Limfa Bengkak

2. Mastoiditis

Apabila anda mengalami jangkitan telinga dan tidak dirawat dengan segera, masalah yang lebih serius boleh berlaku. Keadaan ini juga dikenali sebagai mastoiditis.

Jangkitan ini boleh berlaku pada tulang yang menonjol di belakang telinga, atau mastoid. Akhirnya boleh menyebabkan sista dipenuhi nanah dan menyebabkan benjolan di belakang telinga.

Sekiranya anda mengalami pembengkakan di belakang telinga, ada baiknya segera mendapatkan pemeriksaan perubatan. Pesanan untuk pemeriksaan perubatan di hospital dapat dipesan melalui aplikasi . Kemudahan ini hanya dapat diperoleh dengan muat turun permohonan . Nikmati kemudahan sekarang!

3. Limfadenopati

Limfadenopati adalah gangguan yang berlaku di kelenjar getah bening. Kelenjar getah bening berguna untuk menangkis jangkitan. Oleh kerana bilangan sel yang melawan jangkitan terus bertambah, penumpukan akan berlaku dan akhirnya menyebabkan pembengkakan. Selain jangkitan, limfadenopati juga boleh disebabkan oleh keradangan atau barah.

4. Jangkitan Kulit atau Kulit Kepala

Apabila seseorang mengalami jangkitan pada kulit atau kulit kepala, gangguan itu dapat merebak ke kelenjar getah bening preaurikular. Gangguan yang disebabkan oleh jangkitan ini mungkin disertai oleh demam. Selain bengkak di belakang telinga, anda juga boleh mengembangkan abses dan kulit di atas kelenjar getah bening boleh menjadi merah dan terasa panas.

Baca juga: Inilah Cara Mendiagnosis Nodus limfa yang bengkak

5. Rubella

Salah satu gejala rubella adalah pembengkakan kelenjar getah bening di belakang telinga. Walaupun begitu, rubela juga boleh menyebabkan kelenjar getah bening yang membengkak di bahagian lain badan selain telinga. Ketika mengalami rubella, gejala lain yang dapat dirasakan adalah ruam yang merebak di wajah, sakit kepala, demam, hingga sakit sendi.

Nah, sekarang anda tahu apa yang menyebabkan kelenjar getah bening membengkak di belakang telinga. Sebaiknya lakukan pemeriksaan untuk menentukan punca dan mendapatkan rawatan segera. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan dan tidak dirawat, masalahnya boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain. Pastikan segera mendapatkan rawatan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang menyebabkan benjolan di belakang telinga?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Nodus Limfa Preaurikular Saya Membengkak?

Recent Posts