Berikut adalah 6 fakta mengenai amandel yang perlu anda ketahui

Jakarta - Sebilangan besar orang hanya menyadari adanya amandel, atau amandel, hanya jika terjadi pembengkakan atau keradangan, seperti pada kasus radang amandel. Salah satu kajian yang diterbitkan dalam Encyclopedia of Immunobiology menyatakan bahawa amandel adalah jisim tisu limfa di mulut dan tekak yang bertindak sebagai penjaga imunologi saluran kencing. aerodigestif bahagian atas.

Nampaknya, ada perkara unik mengenai amandel yang perlu anda ketahui, kamu tahu . Ada apa-apa? Ayuh, baca ulasan ini hingga akhir!

  • Tonsil Ternyata menjadi 4 Buah

Tidak banyak orang tahu bahawa sebenarnya terdapat empat amandel. Tidak hairanlah, kerana organ ini hanya kelihatan seperti satu buah ketika anda membuka mulut. Amandel ini sebenarnya merangkumi amandel tuba, amandel lingual di pangkal lidah, dan amandel adenoid. Keempat-empat ini dipanggil "Waldeyer Ring".

  • Bertindak sebagai Responden Pertama Badan terhadap Patogen

Amandel adalah organ pertama yang bertindak balas apabila patogen tertelan dan menyebabkan jangkitan atau bahaya lain. Patogen ini mengikat sel imun khusus yang terletak di lapisan epitelium untuk mendapatkan tindak balas imun pada sel limfoid T dan B amandel. Secara sederhana, organ ini dapat membantu tubuh memulakan tindak balas imun.

  • Tonsil yang dijangkiti Berbahaya

Walaupun amandel memainkan peranan penting dalam sistem kekebalan tubuh, apabila organ ini rosak dan dijangkiti secara kronik, perlu dikeluarkan organ ini dari badan. Sementara itu, sistem imun badan yang lain meneruskan kerja amandel berkaitan dengan imuniti. Selain dari ukuran, alasan lain untuk membuang tonsil adalah kerana tonsilitis kronik disebabkan oleh ketidakmampuan sistem imun untuk membuang bakteria yang tersisa dari amandel.

  • Tonsilektomi, Pembedahan Tonsilektomi

Pembuangan tonsil secara pembedahan dipercayai telah berlangsung selama tiga generasi, menjadikan pembedahan ini kelihatan seperti berabad-abad yang lalu. Namun, walaupun sekarang pemahaman tentang tonsilektomi berbeza dari sebelumnya, masih ada perdebatan antara faedah dan bahaya melakukan tonsilektomi.

  • Sebab-sebab Pembedahan Tonsil

Sebabnya, sekarang alasan melakukan tonsilektomi agak pelik. Sebilangan penghidap memilih membuang tonsilnya dengan alasan yang tidak berkaitan dengan fungsi dan peranan organ yang satu ini, seperti kerap tidur, sawan, kegelisahan, suara serak, bronkitis kronik, dan asma.

  • Salah satu jenis Penyakit Tonsil adalah disebabkan oleh Virus Penyakit Seksual

King Seethala, ahli patologi di Pusat Perubatan University of Pittsburgh dan ahli Jawatankuasa Kanser Patologi Amerika menyatakan bahawa tidak seperti barah yang berkaitan dengan kerongkong, yang kebanyakannya disebabkan oleh kesan pengambilan alkohol dan merokok, barah tonsil disebabkan oleh virus HPV, yang dapat menular secara seksual.

Itulah beberapa fakta yang berkaitan dengan amandel yang harus anda ketahui. Amandel mempunyai peranan yang sangat penting dalam kaitan dengan kekebalan tubuh, tetapi gangguan kesihatan yang menyerang organ di kerongkong juga cukup berbahaya. Pastikan anda memeriksa kesihatan anda secara berkala untuk dapat mengesan sebarang kelainan pada badan.

Anda juga boleh bertanya apa sahaja yang berkaitan dengan kesihatan melalui aplikasi . Doktor pakar akan membantu anda mencari penyelesaian terbaik untuk setiap aduan kesihatan yang anda alami. Muat turun permohonan sekarang, ya!

Baca juga:

  • Adakah Pembedahan Tonsillitis Berbahaya?
  • Cara Membezakan Tonsil dan Sakit Tekak
  • Bolehkah Tonsil Menurun Sebagai Orang Dewasa?

Recent Posts