Sebab mengapa keju baik untuk mereka yang sedang menjalani diet

, Jakarta - Bukan rahsia lagi bahawa keju mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk bagi anda yang sedang menjalani diet. Produk tenusu sebenarnya dapat menurunkan berat badan dengan ketara.

Sebabnya kerana keju kaya dengan kalsium. Keju juga memberikan kesan penuh lebih lama, kerana komposisinya yang rumit menjadikan keju sukar dicerna. Peratusan lemak tepu juga lebih rendah, jadi baik untuk jantung.

Selain itu, makan keju juga dapat mengawal mood , meningkatkan tenaga, dan mengatur kadar gula dalam darah agar tetap dalam jumlah normal. Menurut beberapa kajian, pengambilan produk tenusu ditambah dengan diet yang betul sebenarnya dapat mengawal berat badan dengan lebih banyak. Baca juga: Ini 6 Faedah Terung untuk Kesihatan

Makan keju tidak meningkatkan kolesterol dan boleh menyebabkan penurunan berat badan yang ketara. Orang yang makan lebih banyak tenusu juga cenderung mempunyai indeks jisim badan yang lebih rendah. Sebenarnya membuat keju satu-satunya cara untuk menurunkan berat badan bukanlah penyelesaian untuk diet yang betul.

Menurunkan berat badan atau penggunaan diet yang betul juga bergantung pada kesihatan metabolisme tubuh dan pola makan secara keseluruhan. Sudah tentu, petua pelaksanaan yang betul untuk diet yang berjaya dengan keju adalah penempatan keju dalam makanan anda. Contohnya seperti ini:

  1. Menggantikan Mentega dengan Keju untuk Roti Bakar

Daripada menggunakan mentega, keju adalah pengganti roti bakar anda. Sebabnya, keju mengandungi lemak lebih sedikit daripada mentega. Dari proses pembuatannya, jelas bahawa keju dibuat dengan susu curdling atau fermentasi, sementara mentega dibuat dari lemak yang keluar dari susu.

  1. Menggantikan Mayonis dengan Keju

Satu sudu mayonis mengandungi 94 kalori dan 10 gram lemak. Sangat berbeza dengan sesudu keju yang hanya mengandungi 30 kalori dan 2.5 gram lemak. Oleh itu, akan lebih baik jika anda menukar mayonis dengan sekeping keju sandwic -kamu.

  1. Menggantikan Potato Chip dengan Mozzarella

Menurut kajian dari Jurnal Pemakanan British , menggantikan kerepek kentang dengan mozzarella sebagai makanan ringan adalah pilihan yang tepat. Kerana mozzarella dapat memberi anda kesan kenyang lebih lama daripada kentang kentang. Baca juga: Inilah 5 Khasiat Brokoli yang Perlu Anda Ketahui

Makan makanan yang terlalu masin akan memberi anda rasa kenyang yang salah. Puas seketika kemudian menjadi lapar lagi. Hasilnya, anda boleh makan dua kali ganda. Tidak seperti kerepek kentang, keju mozzarella tinggi protein tetapi rendah lemak. Oleh itu, pengambilan keju mozzarella dapat memberikan kesan kenyang yang nyata dan baik untuk kesihatan.

  1. Taburkan Keju pada Salad

Keju boleh topping sedap untuk menu salad anda. Pastikan anda tidak menaburkan keju terlalu banyak, kerana apa-apa yang berlebihan tidak akan baik untuk kesihatan. Anda boleh menggunakan beberapa pilihan salad, mulai dari salad sayur hingga salad buah.

Agar salad anda lebih kenyang, enak, dan tidak menambah berat badan, adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan jenisnya persalinan yang akan digunakan. Gunakan persalinan minyak zaitun adalah pilihan yang paling sesuai. Selain memberikan faedah yang dinyatakan di atas, minyak zaitun mengandungi karotenoid yang baik untuk tubuh. Asid lemak dalam minyak zaitun juga dapat mencairkan lemak perut.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sebab mengapa keju baik untuk mereka yang sedang menjalani diet, atau petua kesihatan lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Recent Posts