Inilah sebab pengambilan antibiotik

Jakarta - Ketika anda memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor, kadang-kadang anda diberi antibiotik. Nasihat yang anda dapatkan biasanya sama, iaitu anda harus minum antibiotik sehingga kehabisan, sedangkan ini tidak berlaku untuk jenis ubat lain yang juga diresepkan pada masa yang sama. Selalunya, apa yang berlaku adalah anda tidak meminumnya sepanjang masa kerana anda merasa sihat.

Sebenarnya, anda diminta untuk terus mengambil antibiotik ini walaupun badan anda terasa sembuh dan sihat semula. Sebenarnya, mengapa antibiotik mesti digunakan? Adakah terdapat kesan negatif yang timbul apabila seseorang tidak menghabiskan antibiotik yang ditetapkan?

Rintangan Antibiotik, Kesan Tidak Mengambil Antibiotik Yang Ditetapkan

Ternyata, antibiotik yang diresepkan dan tidak dibelanjakan mencetuskan ketahanan antibiotik di dalam badan. Walaupun anda merasa sihat, bakteria yang menjangkiti badan masih belum mati sepenuhnya. Nah, bakteria yang masih ada yang masih hidup dapat bermutasi semula dan menjangkiti semula.

Baca juga: Selepas Mengambil Ubat, Mengapa Tanda Alergi Muncul?

Mutasi ini menyebabkan bakteria menjadi lebih tahan terhadap antibiotik tertentu, seperti antibiotik yang diresepkan atau setara. Jangkitan yang berlaku lagi menjadikan bakteria tidak mati dengan ubat antibiotik. Ini menjadikan bakteria sukar dibunuh, dan risiko menyebabkan kematian.

Mengapa Rintangan Antibiotik Berbahaya?

Jawapannya adalah kerana tidak banyak jenis antibiotik lain yang dapat membunuh bakteria yang sudah lebih kuat. Ini bermaksud bahawa pilihan yang anda ada sangat terhad. Walaupun begitu, kesan ini tidak berlaku pada setiap orang yang tidak menghabiskan antibiotik yang ditetapkan kepadanya, melainkan merujuk kepada seseorang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Walau bagaimanapun, untuk menentukan sama ada seseorang termasuk dalam kategori berisiko tinggi untuk mendapat ketahanan terhadap antibiotik, tidak akan pernah terjadi. Oleh itu, lebih baik menghindari kesannya dengan terus mengambil antibiotik sehingga mereka benar-benar habis, walaupun badan merasa sihat dan sembuh dari penyakit yang menyerang.

Baca juga: Segera Ambil Ubat Ketika Demam, Adakah Mungkin?

Bagaimana Sekiranya Doktor Meminta Anda Berhenti?

Anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor anda sama ada anda boleh berhenti mengambil antibiotik atau tidak. Dalam jenis penyakit tertentu, seperti jangkitan saluran kencing dan sakit dada, doktor memberitahu anda untuk berhenti sekiranya mereka merasakan penyakit itu telah sembuh.

Walau bagaimanapun, jika doktor tidak memberikan maklumat ini, anda tidak boleh berhenti mengambil ubat ini sebelum habis sepenuhnya. Tidak lama, biasanya ubat ini diresepkan paling cepat adalah selama 3 hari, maksimum satu minggu. Sudah tentu ini telah dipertimbangkan oleh doktor.

Baca juga: Pengambilan Dadah Selepas Minum Kopi, Adakah OK?

Itulah sebabnya anda harus selalu bertanya kepada doktor anda mengenai masalah kesihatan, termasuk jangka masa anda mengambil ubat yang ditetapkan. Doktor tidak memberi resep tanpa pertimbangan, jadi anda tidak boleh membuat keputusan sendiri untuk berhenti tanpa bertanya lebih lanjut dan meminta nasihat doktor.

Jangan sekali-kali membuat alasan bahawa membuat janji dengan doktor adalah sukar, kerana sekarang anda boleh menentukan sendiri tempat bertemu dan berjumpa dengan doktor di hospital yang sesuai dengan keinginan anda atau yang paling dekat dengan tempat tinggal anda. Cukup periksa di sini dan baca arahannya dengan teliti.

Anda juga boleh bertanya kepada doktor kapan saja di mana sahaja, kerana sekarang ada permohonan yang memberikan kemudahan itu melalui ciri Ask a Doctor. Muat turun permohonannya segera, kerana selain senang bertanya kepada doktor, anda juga lebih mudah membeli ubat dan memeriksa makmal.

Recent Posts