Apa yang Boleh Mencetuskan Trypophobia?

, Jakarta - Jika anda merasa tidak selesa sehingga anda mengalami merinding ketika anda melihat koleksi lingkaran seperti sarang lebah, kemungkinan anda menghidap trypophobia. Ketika melihat objek bulat, perasaan yang lebih mungkin dirasakan adalah jijik daripada rasa takut. Walau bagaimanapun, apa sebenarnya perkara yang mencetuskan trypophobia? Inilah ulasan penuh!

Pelbagai Pencetus Trypophobia

Trypophobia adalah ketakutan terhadap kumpulan lubang kecil, lebam, hingga corak tertentu. Gangguan ini juga boleh menyebabkan rasa mual, gatal, berpeluh, gemetar, dan serangan panik. Tidak hanya melihat objek secara langsung, seseorang yang menderita gangguan ini juga dapat kambuh ketika mereka menemui gambar di internet atau media cetak yang boleh mencetuskan perasaan tidak selesa.

Baca juga: Fobia lubang kecil atau lekukan tanda Trypophobia

Namun, adakah trypophobia adalah fobia sebenar?

Fobia adalah sesuatu yang boleh menyebabkan rasa takut dan bimbang mengganggu rutin harian anda. Pada trypophobia, gangguan ini tidak memenuhi piawaian ini sehingga tidak termasuk dalam kategori fobia. Selain itu, gangguan ini juga tidak termasuk gangguan mental kerana kecenderungan yang timbul lebih kepada perasaan jijik daripada rasa takut itu sendiri.

Lalu, perkara apa yang boleh mencetuskan berlakunya trypophobia?

Sebilangan besar objek yang boleh mencetuskan gangguan ini mempunyai bentuk tumpukan bulatan kecil, seperti sarang lebah. Sebilangan perkara seperti itu:

  • Plastik gelembung.
  • Batu karang.
  • Lubang pada daging busuk.
  • Mata serangga.
  • Buah delima.
  • Lubang atau kerikil dalam konkrit.
  • Lubang udara di sebuku roti.
  • Kepala bunga teratai.
  • Gangguan kulit, seperti luka, parut, dan jeragat.

Sekiranya anda mengalami ketakutan atau rasa jijik terhadap perkara-perkara yang disebutkan di atas, anda pasti yakin menghidap trypophobia. Anda hanya perlu mengelakkan melihat semua objek ini supaya perasaan tidak selesa dapat dielakkan. Sekiranya persekitaran kerja mempunyai banyak timbunan objek yang menyerupai corak ini, ada baiknya membincangkannya dengan profesional perubatan.

Baca juga: Kenali dan Cara Mengatasi Trypophobia

Sekiranya anda ingin memeriksa untuk mengetahui sama ada anda mengalami trypophobia dan cara yang tepat untuk mengatasinya, anda boleh mengatur pertemuan dengan psikologi profesional di beberapa hospital yang bekerja dengan . Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , semua kemudahan dalam memerintahkan pemeriksaan kesihatan hanya dengan menggunakan telefon pintar dalam tangan!

Cara Mendiagnosis Trypophobia

Sebenarnya, doktor tidak tahu banyak tentang trypophobia dan tidak mudah untuk mendiagnosisnya. Seorang psikologi atau doktor akan bertanya mengenai gejala yang anda rasakan dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan seharian anda. Pakar perubatan boleh memberi anda soal selidik yang perlu diisi untuk menilai tahap kerisauan, dan ketakutan yang timbul ketika melihat objek dengan kumpulan lubang.

Selain itu, anda juga boleh mengambil beberapa ujian kendiri yang terdapat dalam talian, termasuk Langkah Trypophobia Tersirat yang banyak digunakan untuk diagnosis. Untuk rekod, sebelum ujian dijalankan, anda mesti memahami apakah kandungannya akan merangkumi gambar yang mengganggu walaupun bagi orang normal. Sekiranya diagnosis betul dan anda merasa memerlukan bantuan, segera berjumpa dengan profesional perubatan untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Setelah mendapat diagnosis, kebanyakan orang berusaha mendapatkan rawatan. Apakah langkah yang perlu diambil untuk mengatasi trypophobia?

Trypophobia bukanlah gangguan sebenar, jadi tidak ada rawatan yang pasti untuknya. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa mengambil beberapa antidepresan yang digabungkan dengan terapi bercakap, seperti terapi tingkah laku kognitif, benar-benar dapat membantu menjadi lebih baik. Kaedah terapi ini dapat mengubah idea negatif yang menimbulkan ketakutan atau kegelisahan.

Baca juga: 3 Fakta mengenai Hole Phobia aka Trypophobia yang Perlu Anda Ketahui

Itulah perbincangan mengenai beberapa perkara yang boleh mencetuskan trypophobia. Sekiranya anda merasa takut atau jijik ketika melihat objek tersebut, kemungkinan besar anda mengalami masalah ini. Selagi ia tidak menimbulkan masalah besar dalam kehidupan seharian, rawatan mungkin tidak perlu dilakukan.

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Trypophobia atau Takut pada Lubang.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Trypophobia.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found