Ketahui 4 Ciri-ciri Anggur Hamil

, Jakarta - Merasakan tanda-tanda kehamilan pasti memberi kebahagiaan bagi anda yang benar-benar menantikan kelahiran bayi. Namun, kebahagiaan itu segera hilang apabila anda mengetahui bahawa kehamilan itu adalah kehamilan anggur. Ketahui ciri-ciri anggur hamil berikut yang serupa dengan ciri kehamilan sebenar.

Kehamilan dengan anggur atau dalam istilah perubatan disebut hidatidiform tahi lalat adalah kehamilan yang gagal. Telur yang disenyawakan seharusnya tumbuh menjadi plasenta dan janin, tetapi lama kelamaan, telur gagal berkembang dan akhirnya membentuk sekumpulan sista yang kelihatan seperti anggur putih.

Tidak banyak wanita hamil yang mengalami keadaan ini. Walau bagaimanapun, kehamilan anggur harus diatasi dengan segera agar tidak berkembang menjadi penyakit serius, salah satunya adalah penyakit trofoblastik kehamilan yang hanya dapat disembuhkan dengan pembedahan atau kemoterapi.

Baca juga: 4 Jenis Kelainan pada Kehamilan

Punca Anggur Hamil

Kehamilan dengan anggur disebabkan oleh ketidakseimbangan kromosom semasa kehamilan. Berdasarkan penyebabnya, anggur hamil terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

 • Mengandung Anggur Lengkap

Keadaan ini berlaku apabila telur yang tidak mengandungi maklumat genetik disenyawakan oleh sperma dan gagal berkembang menjadi janin, tetapi tumbuh menjadi kumpulan tisu tidak normal yang disebut tahi lalat, yang dari masa ke masa dapat mengisi rahim.

 • Sebilangan Anggur Hamil

Keadaan ini berlaku apabila satu telur disenyawakan oleh dua sperma pada masa yang sama. Akibatnya, tisu plasenta akan berkembang secara tidak normal dan berubah menjadi tahi lalat, sementara tisu janin yang berjaya berkembang akan mengalami kecacatan atau kelainan yang serius.

Ciri-ciri Anggur Hamil

Pada mulanya, gejala yang disebabkan oleh kehamilan anggur serupa dengan kehamilan sebenar, sehingga ibu sering salah faham. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kes kehamilan dengan anggur yang dikesan setelah berusia 10-14 minggu semasa pemeriksaan ultrasound rutin. Ini adalah ciri anggur hamil:

 • Pendarahan dari Miss V berwarna coklat gelap hingga merah terang pada trimester pertama
 • Loya dan muntah yang teruk
 • Kista berbentuk anggur keluar dari Miss V
 • Sakit di pelvis

Baca juga: Selamat! 7 Tanda Ini Anda Hamil

Sekiranya ibu mengalami gejala di atas, anda mesti berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan lanjut. Biasanya doktor dapat menentukan sama ada gangguan ini adalah kehamilan anggur dengan melihat ciri-ciri seperti:

 • Ukuran rahim lebih besar daripada usia kehamilan yang diharapkan
 • Gejala anemia
 • Kista ovari
 • Preeklampsia, iaitu peningkatan tekanan darah dan protein dalam air kencing pada usia kehamilan lebih dari 20 minggu
 • Hipertiroidisme
 • Sakit di pelvis

Mengendalikan Anggur Hamil

Sekiranya ibu positif mengandung anggur, doktor akan mengesyorkan ibu untuk mengambil rawatan secepat mungkin agar komplikasi tidak berlaku. Langkah rawatan yang diambil adalah dalam bentuk pembedahan membuang tisu yang tidak normal pada anggur hamil. Beberapa pilihan kaedah mengangkat yang boleh dilakukan termasuk:

 • Kuret
 • Histerektomi atau pembuangan rahim. Proses ini hanya dilakukan sekiranya penghidapnya tidak merancang untuk hamil lagi.

Baca juga: 3 Jenis Keguguran yang Perlu Diperhatikan

Setelah menjalani prosedur penyingkiran tisu, doktor akan sekali lagi memeriksa tahap HCG. Bagi wanita hamil yang mempunyai kadar HCG yang tinggi, perlu mendapatkan rawatan lebih lanjut. Pemeriksaan HCG ini dilakukan setiap 2 minggu, selama setengah hingga setahun untuk memastikan tidak ada sel yang tidak normal tumbuh kembali dan untuk memantau gejala penyakit trofoblastik. Semasa proses pemantauan ini, ibu-ibu yang baru mengalami kehamilan anggur disarankan untuk menangguhkan kehamilan terlebih dahulu.

Kini, wanita hamil juga dapat melakukan pemeriksaan kesihatan melalui aplikasi tersebut , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, anda hanya perlu memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts