Selalunya Lelah Tanpa Sebab, Awas Tanda-tanda Sindrom Keletihan Kronik

, Jakarta - Adakah anda sering letih tanpa alasan? Hati-hati, anda mungkin mengalami keadaan yang disebut sindrom keletihan kronik (CFS) atau sindrom keletihan kronik. Sindrom ini secara amnya dicirikan oleh keadaan keletihan atau keletihan yang melampau yang tidak dapat diatasi hanya dengan berehat. Tanda-tanda dan gejala sindrom keletihan kronik kadang-kadang bertindih dengan keadaan lain, jadi sindrom ini cenderung sukar didiagnosis.

Baca juga: Hati-hati Sakit Kepala Ketegangan Yang Menyerang Bila-bila Masa

Punca sebenar sindrom keletihan kronik tidak diketahui secara pasti. Ada kemungkinan seseorang cenderung genetik untuk menghidapi sindrom keletihan kronik. Namun, menurut para pakar, ada beberapa faktor penyumbang umum, seperti jangkitan virus, sistem imun yang lemah, tekanan, atau ketidakseimbangan hormon. Beberapa jangkitan virus yang dianggap berkaitan dengan sindrom keletihan kronik termasuk:

 • Virus Epstein-Barr

 • Virus herpes manusia 6

 • Virus Sungai Ross

 • Rubella

 • Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, seperti Coxiella burnetii dan Mycoplasma pneumoniae

Walaupun umumnya berkembang selepas jangkitan virus, tidak ada satu pun jenis jangkitan yang menyebabkan sindrom keletihan kronik. Menurut CDC, sindrom keletihan kronik adalah tahap akhir dari pelbagai keadaan, bukan satu keadaan tertentu. Sebenarnya, sekitar 1 dari 10 mempunyai virus Epstein-Barr, virus Ross River, atau jangkitan lain Coxiella burnetii akan mengalami keadaan yang gejalanya, seperti sindrom keletihan kronik.

Di samping itu, para penyelidik mengatakan bahawa mereka yang mempunyai simptom teruk dengan salah satu daripada ketiga-tiga jangkitan ini berisiko lebih tinggi untuk mengalami sindrom keletihan kronik. Orang dengan sindrom ini kadang-kadang mempunyai sistem imun yang lemah, tetapi tidak diketahui dengan pasti apakah itu cukup untuk menyebabkan sindrom ini.

Gejala Sindrom Keletihan Kronik

Gejala dan keparahan sindrom keletihan kronik boleh berbeza dari satu individu ke individu yang lain. Seperti namanya, gejala sindrom keletihan kronik yang paling biasa adalah keletihan yang cukup parah sehingga mengganggu aktiviti harian. Nah, untuk mengetahui sama ada keadaan yang dialami adalah keletihan kronik, maka simptomnya mesti berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan.

Baca juga: 4 Tabiat Harian Ini Mencetuskan Sakit Otot

Pesakit juga mungkin mengalami keletihan yang melampau setelah aktiviti fizikal atau mental, yang disebut sebagai malaise selepas bersenam (NS). Keadaan ini boleh bertahan lebih dari 24 jam selepas aktiviti. Sindrom keletihan kronik juga boleh menyebabkan masalah tidur, misalnya merasa tidak segar setelah tidur malam, insomnia kronik, dan gangguan tidur yang lain. Selain itu, penderita juga berisiko mengalami keadaan, seperti:

 • Hilang ingatan

 • Kekurangan tumpuan atau kesukaran untuk menumpukan perhatian

 • Intoleransi ortostatik, iaitu pening atau pingsan setelah beralih dari posisi berbaring atau duduk ke posisi berdiri.

 • Sakit otot.

 • Sakit kepala yang kerap.

 • Sakit tekak yang kerap.

 • Kelenjar getah bening di leher dan ketiak membengkak.

Gejala sindrom keletihan kronik kadang-kadang hilang sepenuhnya, keadaan yang disebut remisi. Walau bagaimanapun, masih mungkin gejala itu kembali. Siklus pengampunan dan kekambuhan ini dapat menyukarkan pengurusan gejala.

Bagaimana Mengubati Sindrom Keletihan Kronik?

Fokus utama untuk merawat sindrom keletihan kronik adalah untuk melegakan simptomnya. Rawatan juga bergantung pada bagaimana sindrom tersebut mempengaruhi penghidapnya. Rawatan untuk sindrom keletihan kronik boleh merangkumi terapi tingkah laku kognitif, terapi senaman secara beransur-ansur dan ubat-ubatan untuk mengawal kesakitan, mual dan masalah tidur.

Sebilangan besar orang menjadi lebih baik dari masa ke masa, walaupun beberapa orang tidak pulih sepenuhnya. Kanak-kanak dan remaja dengan sindrom keletihan kronik cenderung untuk pulih sepenuhnya.

Baca juga: Apa yang Membuat Badan Selalunya Lelah Dengan Cepat?

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai sindrom keletihan kronik, berjumpa dengan doktor anda . Klik sahaja Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts