Gejala serupa, ini adalah perbezaan antara gastroenteritis dan cirit-birit

"Walaupun salah satu gejala utama adalah cirit-birit, sebenarnya gastroenteritis dan cirit-birit adalah dua keadaan kesihatan yang berbeza. Perbezaan antara kedua penyakit dapat dilihat dari gejala, penyebab, dan berapa lama masa yang diperlukan untuk sembuh. Mengetahui perbezaan antara gastroenteritis dan cirit-birit sehingga anda dapat melakukan rawatan yang tepat. ”

, Jakarta - Pernah dengar penyakit yang disebut gastroenteritis? Bagaimana dengan muntah? Gastroenteritis atau apa yang juga dikenal sebagai "selsema perut" adalah penyakit yang menyebabkan penderita mengalami muntah dan cirit-birit dan berpotensi menjadi dehidrasi.

Sebenarnya, apabila menyerang seseorang dengan keadaan badan yang sihat, gastroenteritis mungkin tidak membawa maut. Namun, ia adalah kisah yang berbeza jika gastroenteritis menyerang bayi, orang tua, atau mereka yang mempunyai masalah dengan sistem imun mereka. Sebabnya mudah, gastroenteritis boleh membawa maut kepada ketiga-tiga kumpulan.

Oleh kerana gastroenteritis boleh menyebabkan cirit-birit, maka apa perbezaan antara cirit-birit dan gastroenteritis?

Baca juga: Cara Membezakan Gejala Gastroenteritis dan Keracunan Makanan

Perbezaan dari segi gejala

Salah satu perbezaan antara gastroenteritis dan cirit-birit adalah gejalanya. Gejala utama gastroenteritis, juga dikenali sebagai muntah, adalah muntah dan cirit-birit. Gejala ini boleh muncul 1-3 hari selepas tubuh dijangkiti. Namun, harap maklum, gastroenteritis boleh menyebabkan keluhan lain ketika menyerang badan. Contohnya, demam dan menggigil, loya, sakit kepala, hilang selera makan, atau sakit perut.

Ingat, gastroenteritis adalah penyakit yang sering berlaku pada kanak-kanak. Oleh itu, segeralah berjumpa atau berjumpa doktor jika anak anda muntah, terutamanya jika disertai dengan beberapa gejala lain. Contohnya demam di atas 38 darjah celcius, gelisah, geram, hingga cirit-birit dengan darah. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual .

Gejala gastroenteritis lain, cirit-birit juga. Gejala cirit-birit agak berbeza-beza, termasuk kekejangan perut atau kembung, pedih ulu hati, najis berair, penurunan berat badan, sakit kepala, demam, dan najis berlendir. Bagaimana jika cirit-birit menyerang anak kecil anda?

Secara amnya, gejala yang akan timbul termasuk mata yang tenggelam, perut, dan pipi, kekecohan, tidak ada air kencing di lampin selama tiga jam atau lebih, atau kurang air mata ketika menangis.

Baca juga: 4 Penyakit Disifatkan oleh Cirit-birit

Sebab Perbezaan

Gastroenteritis atau selesema perut adalah keradangan pada dinding saluran pencernaan, terutama perut dan usus. Nah, jangkitan pada dua bahagian ini menyebabkan muntah. Walaupun cirit-birit adalah gangguan pencernaan yang dapat membuat penderita sering buang air besar, dengan keadaan najis berair.

Lalu, apa yang menyebabkan dua penyakit di atas? Sebenarnya hampir sama, kebanyakan cirit-birit dan gastroenteritis disebabkan oleh jangkitan virus. Untuk gastroenteritis, terdapat dua virus yang menjadi penyebabnya, iaitu: norovirus dan rotavirus . Namun, ada juga virus lain, seperti adenovirus dan astrovirus. Manakala virus yang menyebabkan cirit-birit menyerang usus besar. Jenis-jenis virus, antara lain rotavirus , sitomegalovirus , norwalk , dan hepatitis virus. Nah, rotavirus ini yang sering menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak. Sebilangan besar kes cirit-birit disebabkan oleh makanan dan minuman yang terdedah kepada virus, bakteria, atau parasit.

Perkara yang perlu digarisbawahi, selain daripada virus, ada sebab lain yang boleh mencetuskan gastroenteritis dan cirit-birit. Sebut saja jangkitan bakteria, parasit, atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Ringkasnya, seseorang yang mengalami cirit-birit, tidak bermaksud mengalami gastroenteritis. Sebilangan besar kes cirit-birit disebabkan oleh jangkitan pada usus besar. Sementara gastroenteritis adalah keradangan sistem pencernaan, terutama perut dan usus, yang menyebabkan cirit-birit dan muntah.

Baca juga: Ini adalah ubat tanpa resep untuk merawat selesema perut

Perbezaan jangka masa untuk sembuh

Adakah anda tahu berapa banyak orang yang mengalami cirit-birit di Indonesia? Menurut data Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, sekurang-kurangnya 7 juta orang terpaksa menangani penyakit ini pada tahun 2017. Malangnya, cirit-birit yang sering diremehkan adalah penyebab kematian anak ketiga dari jumlah penyakit berjangkit selepas batuk kering dan hati. Jadi, cirit-birit tidak boleh dipandang ringan.

Walaupun begitu, kebanyakan orang yang mengalami cirit-birit dapat sembuh dalam beberapa hari tanpa memerlukan rawatan khas. Namun, mereka perlu memperhatikan pengambilan cecair dan makanan yang betul. Manakala dalam kes cirit-birit kronik, masa penyembuhan lebih lama.

Cirit-birit kronik disebabkan oleh keadaan yang lebih serius, seperti keradangan saluran gastrointestinal, penyakit Crohn, atau penyakit Celiac. Nah, cirit-birit yang disebabkan oleh penyakit ini boleh memakan masa hingga beberapa minggu untuk sembuh. Bagaimana dengan gastroenteritis?

Gastroenteritis biasanya hilang dalam masa kurang dari seminggu setelah terdedah kepada virus. Namun, memerlukan lebih lama (minggu) jika pelakunya adalah jangkitan kuman.

Ingat, walaupun kedua-dua penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi anda harus berjumpa doktor sekiranya cirit-birit atau muntah tidak membaik dalam masa 2-3 hari. Jangan lupa muat turun permohonan juga ya untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.Rujukan:
Medline Plus. Diakses pada Disember 2021. Gastroenteritis - Selsema perut
Klinik Mayo. Diakses pada Disember 2021. Penyakit dan Keadaan. Gastroenteritis Virus (Selsema Perut).
Klinik Mayo. Diakses pada Disember 2021. Penyakit dan Keadaan. Cirit-birit.
Garis Kesihatan. Diakses pada Disember 2021. Apa yang Menyebabkan Cirit-birit?

Recent Posts