10 Punca Sembelit Bayi

Jakarta - Pada kanak-kanak dan orang dewasa, sembelit tentu lebih mudah diketahui kerana mereka sudah dapat mengatakannya dengan jelas. Namun, bagaimana dengan sembelit pada bayi? Ibu bapa tidak dapat mengetahui dengan mudah sama ada bayi itu mengalami sembelit atau tidak. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh pergerakan usus yang tidak teratur pada bayi, bayi kelihatan tegang dan sakit ketika membuang air besar, dan najis yang dilalui keras dan kering.

Nah, selalunya sembelit pada bayi disebabkan oleh ibu bapa yang tidak mengetahui makanan yang betul untuk bayi. Harap maklum, bayi yang berumur 0-6 bulan hanya boleh mendapatkan susu ibu atau susu formula, hanya setelah usia 6 bulan bayi dapat makan makanan pelengkap dengan susu ibu atau susu formula.

Apakah punca-punca sembelit pada bayi?

 1. Pengambilan susu formula secara berlebihan. Susu formula memerlukan masa lebih lama untuk diserap dalam usus, sehingga boleh menyebabkan sembelit. Bayi yang hanya mendapat susu ibu sangat jarang mengalami sembelit.
 2. Ambil makanan tambahan atau makanan yang tinggi zat besi.
 3. Bayi dalam pengenalan makanan pejal juga boleh mengalami sembelit.
 4. Terlalu banyak makanan bayi. Harap maklum bahawa pada bayi berusia 6-9 bulan bahagian makanan adalah 2 sudu makan untuk orang dewasa hingga 125 mililiter. Sementara itu, bayi berusia 9-12 bulan makan 125-250 mililiter. Menambah bahagian makanan harus beransur-ansur.
 5. Tekstur naik terlalu cepat. Perubahan tekstur dari bubur bubur menjadi bubur kasar harus dilakukan secara beransur-ansur untuk mengelakkan sembelit.
 6. Makan serat terlalu banyak. Berbeza dengan orang dewasa, bayi tidak boleh makan terlalu banyak serat. Sekiranya diberikan terlalu banyak makanan berserat seperti sayur-sayuran dan buah yang mengandungi sedikit air sebenarnya boleh mencetuskan sembelit. Oleh itu, pilih buah-buahan yang kaya dengan air dan lemak seperti buah naga, jeruk manis, dan alpukat.
 7. Kurang sumber lemak. Lemak selain sebagai pelarut untuk vitamin, juga berfungsi untuk meningkatkan berat badan bayi, memperbaiki pencernaan, dan mencegah sembelit. Ibu boleh menambah minyak, santan, marjerin, atau mentega sebagai sumber lemak.
 8. Kekurangan susu ibu. Walaupun bayi sudah mula makan makanan pelengkap, terus berikan susu ibu sama seperti bayi.
 9. Kurang minum air. Beri air selepas setiap hidangan sedikit demi sedikit. Air hanya boleh diberikan setelah bayi berumur 6 bulan. Air membantu melancarkan pencernaan dan membersihkan rongga mulut bayi.
 10. Sembelit juga boleh menjadi tanda bahawa bayi anda alah pada makanan tertentu. Perhatikan makanan yang mungkin menjadi penyebabnya.

Cara Mengatasi Sembelit Bayi

 1. Ubah diet bayi mengikut cadangan di atas. Sebaik-baiknya bayi mesti mendapat cukup lemak, sedikit serat, dan cukup cairan (baik dari susu ibu, susu formula, atau air).
 2. Bengkokkan paha bayi ke arah perut dan lakukan pergerakan seperti mengayuh basikal dengan kedua kaki. Ini dapat membantu najis ditolak keluar.
 3. Lakukan urutan di bawah pusar atau dikenali sebagai urutan ILU dengan lembut selama 3-5 minit. Urutan lembut ini dapat merangsang pergerakan usus.
 4. Elakkan menggunakan julap pada bayi.

Sekiranya sembelit pada bayi berterusan, anda harus segera menghubungi doktor, ya. Gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa, di mana sahaja. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Recent Posts