Rawatan Kawasan Vulva Perlu Tahu

“Bagi wanita, penjagaan kawasan vulva sangat penting. Organ intim wanita ini cukup rentan terhadap pelbagai masalah, seperti kerengsaan, jangkitan. Rawatan yang boleh dilakukan cukup mudah. Kuncinya adalah menjaga kebersihan kawasan vulva. "

Jakarta - Anda mungkin biasa dengan istilah vagina, Miss V, atau bahagian organ seks wanita lain, tetapi bagaimana dengan vulva? Sebenarnya, vulva adalah seluruh kawasan organ seksual wanita, yang terletak di luar faraj. Rawatan kawasan vulva sangat penting untuk mengelakkan gejala dan masalah kesihatan yang mengganggu.

Menjaga vulva sihat akan membantu mencegah jangkitan dan ketidakselesaan. Perubahan luar biasa pada keputihan adalah tanda bahawa mungkin ada masalah. Apa jenis rawatan yang diperlukan? Ayuh, lihat lagi!

Baca juga:Vulva yang bengkak, apa yang menyebabkannya?

Kepentingan Rawatan Kawasan Vulvar

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, vulva adalah kawasan organ seks wanita yang terletak di luar faraj. Organ ini merangkumi lipatan tisu sensitif yang disebut labia, yang mempunyai dua bahagian. Lipatan terluar disebut labia majora.

Satu set lipatan kedua, yang disebut labia minora, dilampirkan di dalam labia majora. Vulva juga mengandungi kawasan gundukan yang dibuat oleh tulang kemaluan (mons pubis), organ bulat kecil (klitoris), bukaan faraj, dan saluran kencing (uretra).

Ramai yang berpendapat bahawa vulva dan vagina adalah sama, tetapi berbeza. Vagina adalah bahagian dari vulva, bermula pada bukaan, disebut introitus atau bahagian dalam labia, dan berakhir pada pembukaan ke rahim yang disebut serviks.

Rawatan kawasan vulva sangat penting kerana banyak wanita mengalami ketidakselesaan, jangkitan faraj (vaginitis) pada satu masa atau yang lain. Kawasan di sekitar pintu masuk vagina (vulva) juga boleh menjadi jengkel. Langkah-langkah boleh diambil untuk melegakan dan mencegah ketidakselesaan vulva dan jangkitan faraj.

Tidak semua jangkitan vagina sama dan rawatan di rumah boleh membuat beberapa jenis lebih teruk. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai kesihatan vulva, atau melihat perubahan luar biasa pada keputihan, gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dan membeli ubat yang ditetapkan pada bila-bila masa.

Baca juga:Adakah Pencegahan Kanser Vulvar Berkesan?

Petua Penjagaan Penting

Tujuan merawat kawasan vulva adalah untuk memastikan vulva tetap kering dan bebas dari kerengsaan. Dengan cara ini, anda dapat mengelakkan vulva menjadi merah, bengkak dan jengkel. Berikut adalah petua untuk menyediakan asas untuk melakukan perawatan vagina yang baik, iaitu:

  • Gunakan air suam untuk mencuci vulva. Kemudian, keringkan dengan tuala bersih. (Jika vulva jengkel, anda boleh mengeringkannya dengan pengering rambut pada keadaan sejuk).
  • Elakkan menggunakan produk kebersihan wanita. Faraj membersihkan diri secara semula jadi dalam bentuk keputihan yang normal. Jangan gunakan kecuali jika ditetapkan oleh doktor. Produk ini dapat mengganggu keseimbangan semula jadi organisma di dalam vagina.
  • Gunakan seluar dalam kapas. Elakkan memakai seluar dalam yang diperbuat daripada nilon, asetat, atau serat buatan manusia yang lain, terutamanya jika anda mempunyai kulit yang halus atau terdedah kepada kerengsaan vulva.
  • Bilas seluar dalam dengan teliti. Selepas mencuci, bilas seluar dalam dengan baik atau bilas dua kali. Elakkan menggunakan bahan pencuci yang terlalu banyak.
  • Basuh seluar dalam baru sebelum memakai. Elakkan memakai seluar dalam yang baru anda beli, tanpa membasuhnya.
  • Gunakan sabun ringan untuk mencuci seluar dalam. Elakkan pelembut kain (termasuk helai pengering) dan detergen dengan enzim (amilase, lipase, protease dan selulosa).
  • Gunakan kertas tandas lembut. Pada sesetengah orang, kertas tandas tertentu boleh menyebabkan reaksi alergi dan kerengsaan. Ini juga memerlukan perhatian.
  • Jaga kebersihan dengan lebih baik semasa haid. Semasa anda sedang haid, kawasan vulva dapat lebih lembap dari biasa. Cobalah memberi perhatian lebih kepada kebersihan, dengan menukar alas secara berkala dan memastikan kawasan vulva tetap kering.
  • Elakkan menggaru. Cuba basuh dengan air suam apabila kawasan vulva terasa gatal. Menggaru itu hanya akan meningkatkan risiko kerengsaan.

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan sebagai rawatan untuk kawasan vulva. Mudah, bukan? Sebenarnya, ia tidak memerlukan penyelenggaraan yang rumit. Kuncinya adalah menjaga kebersihannya, dan pastikan kawasan vulvar tidak lembap. Kerana, kawasan lembap dapat menjadi sarang bakteria dan kulat yang menyebabkan kerengsaan.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Vulvar.
Hospital dan Klinik Universiti Iowa. Diakses pada tahun 2021. Garis Panduan Penjagaan Kulit Vulvar.

Recent Posts